36 weken zwanger
Je bent nu 36 weken zwanger en hebt lekker verlof! Geniet ervan. De laatste loodjes zijn nu echt begonnen. De meeste baby’s dalen rond deze periode in. Als dat bij jou het geval is, kan dat letterlijk als een opluchting voelen. Als je baby naar beneden zakt, geeft dat je namelijk meer lucht. Fijn!
Je baby als je 36 weken zwanger bent
Je baby is nu ongeveer 45 centimeter groot en weegt zo’n 2.950 gram. Heb je afgelopen week een liggingsecho gehad? We hopen dat je baby gunstig ligt, in de achterhoofdsligging. Vanaf deze week dalen de meeste baby’s in en kun je indalingsweeën ervaren. Die duren korter dan echte weeën en zorgen niet voor ontsluiting. Eenmaal ingedaald, kan je baby niet meer van positie veranderen. Ligt je baby dwars of in stuitligging, dan zal je verloskundige of gynaecoloog de verdere stappen met je bespreken. Het kan ook zijn dat je baby vlak voor de bevalling pas indaalt.
Een ingedaalde baby geeft je meer lucht en minder last van brandend maagzuur. Fijn! Wel kan het voor een ander kwaaltje zorgen: druk op je blaas. Dat kan in het begin een beetje gek voelen. En misschien heb je nu vaker en sneller het gevoel dat je moet plassen. Het lijfje van je baby is bedekt met huidsmeer (vernix). Dat is een dun laagje vettigheid dat het huidje beschermt tegen infecties. Als je net bevallen bent, kun je het vaak nog zien op de huid van je pasgeboren baby. Het ziet eruit als een wittig laagje en trekt na de bevalling vanzelf in de huid van je baby.
Vitamine K & D Baby
Slechts één verpakking nodig voor het hele eerste jaar! Vitamine K voor baby’s tot 4 maanden. Vitamine D3 in de juiste dosering van 10 mcg.
Huis bevallingsproof maken
Vanaf volgende week (week 37) mag je thuis bevallen. Zorg je dat alles klaar hebt. Check daarom deze week of je alle benodigdheden in huis hebt voor je bevalling en je kraamweek. Heb je de babyuitzetlijst al compleet? Heb je een kraampakket in huis en staat je vluchtkoffer klaar? Deze week is ook een goed moment om je bed op klossen te zetten. Deze klossen kan je via de thuiszorg huren en moeten ook bij een ziekenhuisbevalling onder je bed staan. Dit heeft te maken met een juiste houding van de kraamverzorgende als jij net bevallen bent. Lees meer over je huis bevallingsproof maken.
TIP! Vergeet geen warme sokken in je ziekenhuiskoffer te doen. Koude voeten zijn een veelvoorkomend kwaaltje tijdens en net na de bevalling. Alle energie gaat naar de geboorte van je baby, waardoor er minder ‘warmte’ naar je voeten gaat.
Als je baby in stuitligging ligt
Als je baby in stuit ligt (dus met z’n billen naar beneden) dan zal deze week geprobeerd worden om je kleintje te draaien. Een bevalling gaat namelijk makkelijker - en is veiliger - als het hoofdje eerst naar buiten komt. Sommige baby’s zijn zo eigenwijs dat ze na het draaien snel weer terugkeren in hun favoriete positie. Dan zul je met je verloskundige of gynaecoloog moeten overleggen of je een stuitbevalling aandurft of voor een keizersnede gaat.
Je baby kan ook in anderen afwijkende hoofdliggingen terechtkomen, zoals
- Voorhoofdsligging
- Aangezichtsligging
- Kruinligging
- Dwarsligging
Foto’s van de geboorte
Wil je dat er foto’s en/of filmpjes worden gemaakt tijdens of vlak na de bevalling? Spreek dan af wie dit doet. Je partner heb je misschien hard nodig naast je bed, dus kun je iemand anders vragen. Een vriendin, je zus, moeder of de kraamhulp. Spreek dan ook meteen af wat je wel en niet gefilmd en gefotografeerd wilt hebben. Je kunt ook overwegen om een geboortefotograaf in te schakelen.
Zorgeloos genieten
HelloFresh staat voor je klaar in de keuken! Laat het gesjouw met boodschappen en de zorg over wat er vanavond op tafel komt maar aan ons over.
Met de code HELLO36 krijg je tot wel € 95 korting en voor altijd gratis snacks* 😍
Belangrijke telefoonnummers opgeslagen?
Hebben jij en je partner alle belangrijke telefoonnummers al genoteerd en opgeslagen in jullie telefoons? Die van je verloskundige natuurlijk, maar denk ook aan de kraamzorg en het ziekenhuis. Verder: denk na over wie je wilt bellen als de bevalling begonnen is of juist achter de rug is.
Video: nageltjes knippen
Het is goed om de nageltjes van je baby straks direct bij te houden en ervoor te zorgen dat ze kort zijn, zodat je kleintje zichzelf niet kan krabben. Hoe knip je de nagels van je baby?
Begin van je bevalling herkennen
Nu de laatste weken ingaan, wordt je steeds nieuwsgieriger naar je bevalling. Weet dat een beginnende bevalling bij de meeste vrouwen te herkennen is aan krampen die steeds regelmatiger komen en pijnlijker worden. Ja, de echte weeën dus. Bij ongeveer 10% begint de bevalling met gebroken vliezen, waarna de weeën pas volgen. Ook kan het verliezen van een slijmprop het begin van je bevalling betekenen. De slijmprop is te herkennen als een slierterige prop slijm van een paar centimeter, soms met wat bloed. Een slijmprop is soms ook te verwarren met vaginale afscheiding, waardoor je de prop misschien niet opmerkt. Overleg eventueel met je verloskundige als je twijfelt.
Het echte werk begint pas echt als de weeën regelmatig komen. Een bevalling kun je onderverdelen in vijf fases, dat zijn:
- 3 ontsluitingsfases, de latente, actieve en overgangsfase. Je lichaam werkt toe naar volledige ontsluiting (10 centimeter).
- Uitdrijvingsfase, het moment dat je mag gaan persen en je baby geboren wordt.
- Nageboorte, het moment na de geboorte als je placenta loslaat.
Hoelang een bevalling duurt vanaf de eerste wee, is per vrouw en per zwangerschap verschillend. Gemiddeld kun je stellen dat een eerste bevalling ongeveer 12 tot 16 uur duurt. Toch kan het flink uiteenlopen van een paar uur tot meer dan 24 uur. Een tweede en daaropvolgende bevalling duurt meestal korter.
Toucheren: wat kun je verwachten?
In de laatste weken van je zwangerschap en tijdens je bevalling is de kans groot dat je één of meerdere keren getoucheerd wordt. Toucheren is een inwendig onderzoek, waarmee je verloskundige (of arts) bepaalt hoeveel ontsluiting je hebt. Toucheren wordt met de hand gedaan. Je verloskundige brengt twee vingers in je vagina en voelt hoe ver je bent. Ze draagt steriele handschoenen om infectie te voorkomen. Toucheren kan een beetje gevoelig zijn, vooral als je zelf gespannen bent. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en geef het aan als je een wee voelt aan komen.
Wat moet je regelen na geboorte?
Al in de eerste dagen na de geboorte van je baby is het zaak om aan de slag te gaan met een aantal wijzigingen in je financiële en juridische situatie. Zo geef je binnen drie dagen na de geboorte je kind aan bij de gemeente en moet je zo snel mogelijk je zorgverzekering aanpassen. Volg deze financiële checklist zodat je de meest belangrijke wijzigingen niet over het hoofd ziet.
Poepen tijdens bevalling
Een bevalling is heftig en prachtig tegelijk. Een gebeurtenis die je nooit meer vergeet. Toch kan bevallen ook een tikje gênant voelen, bijvoorbeeld als je moet poepen tijdens je bevalling. Dat is overigens heel normaal, het hoort er bij en sommige vrouwen merken het niet eens. Een moeder deelt op WIJ.nl: “Nadat ik gepoept had, voelde dit als een enorme opluchting. Daarna voelde ik ineens het hoofdje en toen ging alles heel snel.”
Kleertjes wassen? Check deze tips
Als je last hebt van nesteldrang zal je waarschijnlijk de neiging voelen om alle babykleding te wassen. Wist je dat in babykleding en wasmiddel stoffen kunnen zitten die de huid van je pasgeboren baby irriteren? Je baby’s huid is erg kwetsbaar. Daarom trek je hem het liefst kleertjes aan die zacht en soepel zijn.
Een aantal tips voor als je baby kleertjes gaat wassen.
Maak je wasmachine schoon. Door alle voorgaande wasbeurten kan er veel vuil in je machine rondgaan. Een goed moment om je machine te reinigen. Dit kan je doen door een speciaal reinigingsmiddel of tablet te gebruiken.
Schakel helemaal over op een babyproof wasmiddel. Als het hele huishouden overschakelt op het babyveilige wasmiddel, kun je alle kleren samen wassen. Je baby komt 100% gegarandeerd in contact met jouw kleding. Je houdt ze vast en knuffelt ze, waardoor hun huid jouw kleding raakt. Dus samen wassen met een mild wasmiddel is een goede optie.
Gebruik geen wasverzachter. Het advies voor babykleding is om geen wasverzachter te gebruiken, vooral niet in de eerste maanden na de geboorte. Er kunnen geur- en kleurstoffen in zitten die de huid van je baby irriteren.
Strijken dood bacteriën. Door de hitte van het strijkbout hebben overgebleven bacteriën namelijk geen kans. Controleer het label van de kleding voor de maximum strijktemperatuur. Probeer zo heet mogelijk te strijken, mits de kleding dit toelaat.
Doe babykleding niet in de droger. Hang de babykleding te drogen aan een waslijn of wasrek. Babykleertjes kunnen krimpen als je de droger gebruikt.
Slapen na bevalling
Je nachtrust is de eerste weken na je bevalling niet meer wat het was. Geen wonder, want er verandert nogal wat! No worries: je slaapsysteem zit slim in elkaar en past zich vanzelf aan. Zo houd je het toch vol, ook met wat minder uren slaap. Slaapexpert Stephanie deelt tips, vertelt hoe je beter gaat slapen én meer uit je slaap kunt halen.
Anderen over deze week
Een dikke vette spelfout, geen geboortedatum, de naam van je pasgeboren spruit vergeten of zelfs überhaupt vergeten de kaartjes op de post te doen. Ja, dit gebeurt echt. Er wordt nogal wat geblunderd bij het maken van geboortekaartjes, want ja de rollercoaster van het ouderschap begint en dan die verrekte hormonen in je lijf. Geeft helemaal niks natuurlijk, maar enorm balen is het wel. Daarom voor jou: 19 blunders die je echt wilt voorkomen.
Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.
Deze week regelen
- Check of je huis bevallingsproof is en of je alles in huis hebt.
- Pak je vluchttas in en sla samen met je partner alle belangrijke telefoonnummers op in jullie telefoons.
- Was de babykleertjes.