35 weken zwanger

35 weken zwanger

Je bent 35 weken zwanger. Vanaf nu ga je wekelijks naar de verloskundige voor controle. Hopelijk zijn alle grote voorbereidingsklussen in huis (bijna) klaar. Kamertje geschilderd, bedje, commode en box in elkaar. Je kunt nu de laatste puntjes op de i zetten. Als je met verlof bent, geniet! Moet je nog een weekje werken? Zet ‘m op!

Je baby als je 35 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 43,5 centimeter groot en weegt zo’n 2.500 gram. De bovenkant van je baarmoeder drukt tegen je ribbenboog aan en dat kan een vol gevoel geven. Ook kunnen je ribben pijn doen. Rechtop zitten en je handen op je hoofd plaatsen, kan wat verlichting geven. Vanaf nu ga je wekelijks naar de verloskundige voor controle. Zo worden jij en de baby extra goed in de gaten gehouden. Het kan ook zijn dat je rond deze week een liggingsecho krijgt. We duimen dat de baby gunstig ligt!

rivm-rota

Rotavirusvaccinatie opgenomen in Rijksvaccinatieprogramma

Alle ouders van baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het besmettelijke rotavirus. De rotavirusvaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels in de mond rond een leeftijd van 6 tot 9 weken en rond de leeftijd van 3 maanden.

>>Meer informatie

Je baby heeft nu een redelijk vast slaapritme gekregen en kan nu ook in de rem-slaapfase komen. In die fase kun je gaan dromen. Zal je baby ook van die levendige dromen hebben zoals jij die nu soms hebt? Je kleine slaapt als het goed is met zijn hoofdje naar beneden. De meeste baby’s liggen rond deze week in die positie. De ideale positie om geboren te worden. Hoewel je baby af is, ontwikkelen de hersenen zich nog volop. Ook krijgt je kleintje de komende weken steeds meer ‘spekkies’. Dit vetlaagje houdt je baby na de geboorte lekker warm.

Harde buiken

Je zult er waarschijnlijk steeds meer last van krijgen: harde buiken, oftewel oefenweeën. Het hoort er in de laatste fase van je zwangerschap helemaal bij. Als je ze heel regelmatig hebt, is dat een teken dat je het rustiger aan moet doen. Zijn ze echt heel pijnlijk, bel dan je verloskundige om uit te sluiten of het om voorweeën of echte weeën gaat.

Toch naar het ziekenhuis …

Ook al wil je nog zo graag thuis bevallen, soms moet je op het (aller)laatste moment toch naar het ziekenhuis. Voor je eigen veiligheid of die van je kind. Bijvoorbeeld als je baby nog geen 37 weken oud is, de bevalling moet worden ingeleid, je een zwangerschapsvergiftiging hebt gehad, het vruchtwater groen ziet, de weeën wegvallen of de conditie van je baby achteruit gaat. We duimen voor dat je het straks allemaal voorspoedig verloopt. Daar gaan we voor!

Je baby aankleden

Oh die kleine armpjes en beentjes … Hoe doe je daar straks een rompertje overheen? Bekijk de WIJ doet ’t zo video met tips en trics voor het aankleden van je baby.

TIP! Omdat in nieuwe kleertjes en beddengoed stoffen kunnen zitten die de huid van je baby kunnen irriteren, moet je eerst alles een keertje wassen voordat je het gebruikt. Gebruik voor de babywas een anti-allergisch wasmiddel en geen wasverzachter.

Lekker bewegen

Een kind op de wereld zetten is niet niets, je zou het bijna topsport kunnen noemen. Daarom is het belangrijk dat je een goede conditie hebt als je eraan begint. Dus hoe moe je nu ook bent en hoe minder vlot het ook gaat, probeer toch regelmatig te bewegen. Ook kleine beetje helpen. Ga een stuk wandelen of trek in het zwembad een paar baantjes.

Een voordeel aan fit je bevalling ingaan is dat die doorgaans een stuk vlotter verloopt en je na de geboorte vaak sneller herstelt. Kortom, de beloning is on the way!

Bevalpijn is geen geheim, maar wist je dit ook?

Het is misschien niet iets waar je tijdens je zwangerschap bij stil wilt blijven staan, maar een kind op de wereld zetten, dat voel je. Hoeveel pijn het doet, is lastig te zeggen. Bij elke vrouw ligt de pijngrens anders. Wist je dat bevalpijn een functie heeft? Het zet in je lijf allerlei processen in gang die ervoor zorgen dat je bevalling verder vordert.

Hoe gek het ook klinkt: pijn is dus ook een hulpmiddel tijdens de bevalling. Het draagt namelijk bij aan het aanmaken van een natuurlijk pijnstiller in je lichaam: endorfine. Hierdoor wordt de baarmoeder ontvankelijker voor het weeënhormoon oxytocine. Pijn heeft dus de functie om weeën sterker te maken, met als doel zo snel en veilig mogelijk je kind op de wereld te zetten. Tijdens de bevalling stromen de oxytocine en endorfines via de placenta naar je baby. Na de geboorte werken deze stoffen als hechtingshormonen. Wonderlijk eigenlijk hè? Natuurlijke oxytocine wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd!

Vormen van pijnbestrijding

Om de pijn tegen te gaan, kun je tijdens je bevalling kiezen voor pijnbestrijding. Thuis kun je kiezen voor bijvoorbeeld accupunctuur of een Tens-apparaat. In het ziekenhuis voor lachgas, een pompje/infuus met Remifentanil, een ruggenprik of injectie met pethidine. Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Goed om je eens in te verdiepen. Lees daarom meer over pijnbestrijding in het ziekenhuis of thuis.

De meeste vormen van pijnbestrijding kun je kiezen in het ziekenhuis. In onderstaande video worden deze vormen besproken.

Lees ook: Met of zonder pijnbestrijding bevallen?

Kraamplan schrijven

Een geboorteplan of bevalplan is voor de meeste aanstaande ouders een bekend begrip, maar wat dacht je van een kraamplan? Het geeft rust, om al tijdens de zwangerschap samen met je partner te bespreken hoe jullie de kraamperiode voor jullie zien. Want geloof ons, een pasgeboren baby kan je wereld (en je relatie) aardig op z’n kop zetten. Het is dan fijn als jullie samen al over een aantal zaken nagedacht hebben. Al is het maar om elkaars verwachtingen goed in beeld te hebben.

Om je een voorbeeld te geven, kun je hieronder een kraamplan downloaden en naar eigen inzicht invullen.

Download gratis kraamplan

Last van licht urineverlies?

Je baarmoeder blijft maar groeien en dat terwijl de spier aan je onderkantje slapper wordt. Je kunt daardoor last hebben van urineverlies. Je hebt het misschien al gemerkt als je in de lach schiet of ineens hard niest. Je kunt dan zomaar wat druppels urine verliezen. Vervelend, maar weet dat het veel vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Je kunt er helaas niet zoveel aan doen. Na de bevalling gaat deze vorm van zwangerschapsincontinentie vaak weer over.

TIP! Wel kun je je bekkenbodemspieren trainen. Hierdoor kun je de klachten verminderen en urineverlies op latere leeftijd (gedeeltelijk) voorkomen.

Wanneer verloskundige bellen?

Over vijf weken ben je al uitgerekend! Spannend hoor. Wanneer zal jouw kleine zich aandienen? En hoe zal dat gaan? Je hoofd is er maar druk mee. Van je verloskundige krijg je vaak richtlijnen mee over het moment dat je haar moet gaan bellen. Toch kun je op het moment zelf ineens twijfelen, vooral als het midden in de nacht is en je niet onnodig de verloskundige uit haar bed wilt bellen.

  • Bij een eerste bevalling is een veelgebruikte richtlijn dat je de verloskundige belt als je een paar uur achter elkaar elke 4 à 5 minuten een wee hebt die 60 tot 90 seconden duurt. Dit verschilt echter per verloskundigenpraktijk, kijk dus vooraf welk protocol jouw verloskundige hanteert. Vraag er binnenkort weer eens naar als je twijfelt of je het goed begrepen hebt.

  • Bij een tweede of latere bevalling bel je eerder, namelijk wanneer je een uur lang regelmatige weeën hebt van om de 5 minuten. Als je het gevoel hebt dat het snel gaat, mag je altijd eerder bellen.

  • Als je vliezen zijn gebroken geldt in principe dat je meteen je verloskundige belt. Het kan zijn dat dit ’s nachts gebeurt. Als je helder vruchtwater verliest en nog niet echt weeën hebt, kan je wachten tot de volgende ochtend. Bel altijd direct je verloskundige als het vruchtwater groen, gelig of bruin van kleur is, ook ’s nachts. Dit kan namelijk betekenen dat je baby het benauwd heeft. Bel ook je verloskundige als je al regelmatige weeën hebt of zelfs persdrang. Ook als je vliezen breken terwijl het hoofdje nog niet is ingedaald, moet je bellen.

Wanneer nog meer bellen?

  • Je hebt koorts
  • Minder of geen leven voelen
  • Vochtverlies of bloedverlies

Lees meer in het artikel: Wanneer bel je de verloskundige?

Anderen over deze week

Maartje: “In mijn omgeving hoor ik veel lady’s die roepen dat zij geen geboorteplan maken, want: ‘Onzin! Het loopt toch nooit volgens plan!’ Ik snap hun gedachte, een bevalling is het ultimatum van controle loslaten. Toch ben ik ervan overtuigd dat een geboorteplan helpend kan zijn en wel om deze 10 redenen!”

Sophie: “De laatste weken van mijn zwangerschap verliepen bijna hetzelfde als alle maanden ervoor. Mijn ziekenhuistas was nog niet ingepakt, ik sliep veel te weinig en al m’n dagen, waarin ik eigenlijk wat uit moest rusten, waren volgepland. Een vriendin van mij gaf bij mijn tweede zwangerschap een lijstje aan mij. Een checklist met 15 dingen die je echt nog moet doen voor je bent uitgerekend. Bij mij hielp het in ieder geval enorm!”

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Heb je alles voor de bevalling al in huis of geregeld? Van je kraampakket tot regelen van klossen voor onder je bed. En is geboorteplan al af?

  • Verdiep je eens in het maken van een kraamplan. Het kan jou (en je partner) straks erg helpen in de kraamtijd. Alleen een gesprek hierover is al goud waard. Niks voor jou? Ook prima natuurlijk. Jij bepaalt!

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender