34 weken zwanger
Yes, het is zover! Je bent nu misschien wel lekker met zwangerschapsverlof gegaan. Of moet je nog één of twee weken doorwerken? Zet ‘m op en blijf goed naar je lichaam luisteren.
Je baby als je 34 weken zwanger bent
Nu je 34 weken zwanger bent, is je baby zo goed als klaar om buiten de baarmoeder te kunnen leven. Mochten de weeën zich nu aandienen, dan krijg je injecties om de longetjes versneld te laten rijpen en zal je baby even in de couveuse gelegd worden. De gezondheidsrisico’s zijn vanaf 34 weken in ieder geval een stuk kleiner geworden dan de weken hiervoor. Liever blijft je baby nog lekker in je buik zitten.
Als je een jongetje krijgt dan dalen vanaf nu zijn testikels uit de buik af naar de balzak. Doen je ribben de laatste tijd pijn? Je baarmoeder bereikt deze week zijn hoogste punt, namelijk de ribbenboog. Je kunt hierdoor last krijgen van kortademigheid. Misschien merk je al da je na de kleinste inspanning hapt naar adem. Dit komt omdat je baarmoeder hoog zit en tegen je longen aan drukt. Als je baby binnenkort gaat indalen, zal dit gelukkig weer afnemen en krijg jij letterlijk meer lucht.
De beste rocker voor je baby
De ZAZU Robby baby rocker wiegt je baby zachtjes in slaap. Met 5 verschillende schommelniveaus is Robby perfect voor thuis en onderweg. Eenvoudig te gebruiken, bevordert slaap en geeft jou je handen vrij.
Moe-hoe!
Poeh wat ben je moe! Als nu zwangerschapsverlof hebt, kun je lekker uitrusten. Neem het er lekker van. Misschien moet je nog één of twee weken werken? Zet ‘m op, het einde is in zicht. De vermoeidheid kan deze laatste weken weer flink toeslaan. Zorg dat je tussen je werk door wat extra rust neemt als je je heel moe voelt.
En dan die slapeloze nachten … die doen je energielevel natuurlijk ook geen goed. Helaas zijn ze voor veel zwangeren een bekend fenomeen. Naast dat je geen idee hebt hoe je die ellenlange nachten door moet komen, sta je ochtend na ochtend met dikke wallen onder je ogen voor de spiegel. Wat hulp kan nu geen kwaad. Daarom voor jou: tips voor een goede nachtrust.
Hallo groeispurt
Als je met verlof bent (of nog gaat) en het iets rustiger aan kunt doen, zal je baby hiervan profiteren en een enorme groeispurt maken. Hou er rekening mee dat je buik hard groeit in korte tijd. Blijven smeren dus, want een snelle groei kan zorgen voor striae.
Ik ga bevallen en neem mee …
Spannend, je bevalling nadert! Het is verstandig om alvast je vluchttas klaar te zetten met de nodige spullen om mee te nemen naar het ziekenhuis. Ook als je van plan bent om thuis te bevallen, want het kan natuurlijk gebeuren dat je onverhoopt naar het ziekenhuis moet én nog even moet blijven. In deze handige vluchttas checklist hebben we alle benodigdheden voor jou, je baby en je partner op een rij gezet.
Signalen van vroeggeboorte
Een normale zwangerschap eindigt gewoonlijk tussen de 37 en 42 weken. Bij ongeveer 7% van de zwangerschappen kondigt de geboorte zich voor de uitgerekende datum aan. Als je weeën hebt voordat je 37 weken zwanger bent, is er sprake van vroegtijdige weeën. Een gevolg van vroegtijdige weeën kan zijn dat je baby te vroeg geboren wordt.
De signalen van vroeggeboorte lijken op ‘gewone’ zwangerschapsklachten of -symptomen, zoals druk op je bekken. Het is daardoor lastig te voorspellen of je baby te vroeg geboren gaat worden.
Enkele signalen van vroeggeboorte kunnen zijn:
- Pijnlijke harde buiken die met enige regelmaat opkomen
- Lage rugpijn
- Menstruatie-achtige krampen in je onderbuik
- Bloedverlies
- Verlies vruchtwater. Vruchtwater herken je aan de witte vlokjes in het water. Het is in tegenstelling tot afscheiding niet plakkerig en het heeft een weeïge zoete geur.
Herken je deze signalen of twijfel je? Bel dan altijd je verloskundige.
Voorbereiden op borstvoeding
Wil je straks borstvoeding geven aan je baby of dat in ieder geval proberen? De eerste voeding die je geeft na de bevalling bestaat uit colostrum. Dit is een dik en gelig goedje dat heel voedzaam is voor je baby. Als je baby het colostrum gedronken heeft, gaan je borsten meer moedermelk aanmaken. Er zijn een aantal hulpmiddelen die je kan gebruiken om de borstvoeding op gang te brengen en soepeler te laten voorlopen, zoals een o.a. een voedingskussen, tepelhoedje, borstkolf en voedingsbh. Zorg ook dat je een flesje in huis hebt en flesvoeding voor het geval het niet meteen goed op gang komt. Qua verzorging zijn tepelzalf en zoogkompressen een echte must.
En je vraagt misschien af: beginnen met borstvoeding geven, hoe werkt dat dan eigenlijk? Ontdek het in onderstaande video van het Voedingscentrum.
Ook interessant: Zo zit dat met nachtvoedingen
Lets talk about … bevalhoudingen
Als jij aan je bevalling denkt, in welke bevalhouding zie jij jezelf voor je? Misschien lig je op je zij of zit je liever op de bal. Sta je uren onder de douche of dobber je in een bevalbad. Ook de baarkruk of op handen en knieën (all fours) bevallen zijn een optie.
Het is jouw lijf en jouw bevalling, dus jij mag kiezen welke bevalhouding je prettig vindt. Je kunt ook gebruik maken van o.a. een bevalbal, romarad of baarschelp. Ontdek meer over hulpmiddelen bij bevallen.
TIP! Je kunt één bevalhouding kiezen, maar nog beter is het als je bevalhoudingen gaat combineren. Het vermindert de pijn en de bevalling gaat sneller.
Bescherm de longetjes van je baby
Wist je dat jij je baby straks kunt helpen bij het verkleinen van de kans op astma? Astma is de meest voorkomende chronische kinderziekte en dat wil je niet voor jouw kleine. Deze tips en adviezen van Longfonds helpen.
Kraamvisite
Het is handig om nu alvast na te denken hoe en wanneer je straks al je nieuwsgierige vrienden en familie wilt ontvangen. Als je eerst een paar dagen rust wilt, kun je het geboortekaartje het beste iets later versturen. Of wil je juist zoveel mogelijk bezoek als de kraamhulp er nog is? Een kraamfeest geven als de baby een paar weken oud is, kan natuurlijk ook. Aan het begin klinkt het als kersverse ouder heel logisch dat iedereen jullie kleintje straks met schoon gewassen handen aanraakt, maar voor bezoek is dit niet altijd het eerste waar ze aan denken.
Tip: Laat de kraamvisite altijd hun handen wassen of desinfecteren bij binnenkomst!
Zeker die kleintjes zijn vatbaar voor ziektes en bacteriën. Naast goede hygiëne heb je ook de mogelijkheid om je kind te laten vaccineren tegen verschillende ziektes via het Rijksvaccinatieprogramma. Zo kun je je kind tussen de 6 en 9 weken een druppelvaccin tegen het rotavirus laten geven. Het rotavirus zorgt voor ontstoken maag en darmen. Het is ook nog eens zeer besmettelijk en dus gemakkelijk via handen of speelgoed op kinderen overgebracht.
Anderen over deze week
“Weken was je er mee bezig. De geboorteaankondiging van je nieuwste aanwinst. Je hebt je blind gestaard op gedichtjes, teksten en voorbeelden van anderen die deze weg al eerder hebben afgelegd. En dan heb je ‘m. Hét perfecte bericht, dé perfecte aankondiging.”, schrijft Rianne.
Bij haar ging er helaas iets goed mis bij de bekendmaking van de geboorte. “Dit is de belangrijkste tip die je vandaag gaat lezen als je zwanger bent”, schrijft ze. Ontdek Riannes tip in deze blog!