33 weken zwanger

33 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 33 weken zwanger. De één gaat fluitend door haar zwangerschap heen, de ander telt de dagen af tot haar zwangerschapsverlof. Hoe zit dat bij jou?

Je baby is al behoorlijk sterk en maakt zo’n vijfhonderd bewegingen per dag. Heel fijn dat je je baby zo vaak voelt, maar al die schoppen kunnen ook behoorlijk pijn doen!

Keizersnee

Het liefst breng je je kind op de natuurlijke manier op de wereld, maar er kunnen situaties voorkomen waarbij een keizersnee noodzakelijk is. Dat kan al van tevoren zijn vastgesteld of er wordt tijdens de bevalling alsnog besloten voor een (spoed) keizersnee te kiezen. Wanneer wordt hiervoor gekozen, en wat staat je te wachten?

Stress

Stress is nooit goed, maar als je zwanger bent zéker niet. Het vernauwt je bloedvaten en dat zorgt voor een verminderde werking van de placenta. Probeer stress dus zoveel mogelijk te vermijden. Hoe? Krop je zorgen en angsten - die heel normaal zijn - niet op, maar praat erover.

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Heb jij hem al?

Bij WIJ Geboortekaartjes vind je unieke kaartjes volgens de laatste trends. Zoals stoere jungle, lieve bosdieren, klassieke silhouetten en zachte watercolour. Geef je kaartje iets extra’s met een bijzondere bewerking zoals foliedruk of hout.

Welke vind jij het mooist?

Minicursus Babyverzorging

De eerste dagen na de geboorte van je baby is de kraamverzorgster straks je steun en toeverlaat. Maar na haar vertrek zul je zelf je baby moeten wassen en de luiers verschonen. Om je een beetje te helpen, geeft WIJ.nl je alvast een minicursus babyverzorging.

Maak een geboorteplan

Wat ook rust geeft, is nu vast de nodige dingen regelen voor de bevalling en kraambezoek. Het schrijven van een geboorteplan is daarbij een heel goed hulpmiddel.

Help, mijn vliezen!

In de film ziet het er altijd spectaculair uit: een hoogzwangere vrouw bij wie - midden in de supermarkt - de vliezen breken. Een enorme plas vruchtwater klettert op de vloer. De kans dat jouw bevalling zo begint, is heel klein. Verreweg de meeste bevallingen beginnen met milde weeën. En als het al begint met het breken van de vliezen, druppelt het vruchtwater er meestal uit en komt er niet meteen een hele plas uit. Maar het kán natuurlijk wel.

De juiste fles

Of je nou van plan bent borstvoeding te geven of niet, het is verstandig om alvast een paar flesjes in huis te hebben. Er zijn genoeg soorten, merken en maten op de markt, maar welke moet je kiezen? Een kant-en-klaar antwoord daarop is er niet, het zal vooral van je baby afhangen en de kans is groot dat je meerdere flesjes zult moeten uitproberen voordat je de juiste voor jouw kind hebt gevonden.

Pijnbestrijding tijdens je bevalling

Het is misschien niet iets waar je tijdens je zwangerschap bij stil wilt blijven staan, maar het baren van een kindje doet pijn. Hoeveel pijn is moeilijk te zeggen. Bij elke vrouw ligt de pijngrens anders. Het belangrijkste is echter om te weten dat je wat aan de pijn kunt doen.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender