33 weken zwanger

33 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 33 weken zwanger. De één gaat fluitend door de zwangerschap heen, de ander telt de dagen af tot het zwangerschapsverlof. Hoe zit dat bij jou?

Je baby als je 33 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 41 centimeter lang en weegt rond de 2.050 gram. Je kleine is al behoorlijk sterk en maakt zo’n 500 bewegingen per dag. Heel fijn dat je je baby zo vaak voelt, maar al die schoppen kunnen ook behoorlijk pijn gaan doen. Dat komt omdat je baby groter wordt en het vruchtwater steeds minder als stootkussen fungeert. De hoeveelheid vruchtwater is nu gegroeid tot ongeveer 1 tot 1,5 liter. Na deze week neemt de hoeveelheid vruchtwater niet meer toe. De lieve schopjes kunnen daardoor vaker als venijnige trappen gaan aanvoelen. Auw!

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Heb jij ’m al?

Bij WIJ Geboortekaartjes vind je unieke kaartjes volgens de laatste trends. Zoals stoere jungle, lieve bosdieren, klassieke silhouetten en zachte watercolour. Geef je kaartje iets extra’s met een bijzondere bewerking zoals foliedruk of hout.

Welke vind jij het mooist?

Je kleintje begint vanaf nu een dag- en nachtritme te ontdekken. Na de geboorte is dat ritme overigens nog ver te zoeken en zal je baby pas weken later een vast slaapritme ontwikkelen. Misschien dat je nu wel al vaste tijden kunt ontdekken wanneer je kind actief is en wanneer niet? Je kleintje ontwikkelt nu een eigen slaappatroon.

Laatste loodjes en kwaaltjes

Over zeven weken ben je uitgerekend. We kunnen nu toch wel met recht spreken over de laatste loodjes. Veel zwangeren gaan nu waggelend door het leven (en daar is niet mis mee hoor). Dat komt omdat het zwaartepunt door de groeiende buik verandert. Je verliest daardoor ook eerder je evenwicht, dus pas op. Even op de bank ploffen is er niet meer bij, want het is nu steeds meer zoeken naar een comfortabele houding.

Als je veel gedaan hebt, voel dat je nu sneller in je rug en spieren rond je buik. Dat kan zorgen voor bandenpijn en bekkenpijn. En je zult merken dat je regelmatig een harde buik krijgt. Bij veel zwangeren is dit ’s avonds als ze even rustig gaan liggen of als de baby veel gaat bewegen. Houd vol, over een paar weken zijn deze kwaaltjes verleden tijd

Balans in je bekken met Spinning Babies

Ken je de methode Spinning Babies? De Amerikaanse verloskundige Gail Tully heeft deze methode ontwikkeld in samenwerking met chiropractors. Door speciale oefeningen te doen, breng je je bekken in balans en creëer je ruimte in je buik. Hierdoor kan je baby gemakkelijker indalen in de ideale geboortepositie. Een sterrenkijker of niet vorderende ontsluiting kan er ook mee voorkomen en verholpen worden. Vraag je verloskundige er eens naar!

Oeps, vergeten

Ook al ben je nog zo geordend en stipt, als je zwanger bent vergeet je de simpelste dingen. De koffiedate met je vriendin, de helft van de boodschappen … Je snapt er niets van. Hoe kan jou dit gebeuren? Heel simpel: hormonen. Maar ook het feit dat je je steeds meer gaat focussen op de bevalling en andere dingen minder belangrijk gaat vinden. De zwangerschapsdementie viert daarom in deze fase hoogtij.

Hilarisch: Karin vertelt wat zwangerschapshormonen echt met je doen

Fit je bevalling in

Nu je #fitgirl wel even op je buik kunt schrijven, hoef je niet meteen alle beweging over boord te gooien. Wist je dat je bevalling korter duurt en je herstel sneller gaat als je fit bent?! Ja, echt. Probeer daarom minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Gun jezelf dat heilig half uurtje. In en om het huis, met een wandelingetje in het park, in de sportschool of bij een sportclubje voor zwangeren. Blijf goed naar je lichaam luisteren.

Lees meer over fit je bevalling ingaan.

Jouw kraamwensen

Binnenkort heb je de intake met je kraamhulp. Dat kan thuis of telefonisch zijn. De onderwerpen die je bespreekt tijdens deze intake zijn:

Wat in huis voor bevalling?

Tijdens de intake met de kraamhulp komt uitgebreid aan bod wat je nodig hebt om thuis te bevallen. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, ben je verplicht om een kraampakket in huis te halen, voor het geval dat. Je hebt daarnaast ook bedverhogers nodig, een matrasbeschermer en een ondersteek. Vaak is een douchekruk ook handig om in huis te halen. Je kunt deze benodigdheden gratis huren via MediPoint. Ze komen het dan thuis bij je afleveren en weer ophalen.

Als het niet via de natuurlijke weg kan of gaat

Het liefst breng je je kind op de natuurlijke manier op de wereld, maar er kunnen situaties voorkomen waarbij een keizersnede noodzakelijk is. Dat kan al van tevoren zijn vastgesteld of er wordt tijdens de bevalling alsnog besloten voor een spoedkeizersnee te kiezen. Er heersen nog altijd veel vooroordelen over bevallen via een keizersnede, terwijl er ook zeker gelijkenissen met een vaginale bevalling zijn. Kende je deze zes overeenkomsten al?

Minicursus Babyverzorging

De eerste dagen na de geboorte van je baby is de kraamverzorgster straks je steun en toeverlaat. Maar na haar vertrek zul je zelf je baby moeten wassen en de luiers verschonen. Om je een beetje te helpen, geeft WIJ.nl je alvast een minicursus babyverzorging.

Minicursus Babyverzorging: hoe verzorg ik mijn baby?

Help, mijn vliezen!

In de film ziet het er altijd spectaculair uit: een hoogzwangere vrouw bij wie - midden in de supermarkt - de vliezen breken. Een enorme plas vruchtwater klettert op de vloer. De kans dat jouw bevalling zo begint, is heel klein. Verreweg de meeste bevallingen beginnen met milde weeën. En als het al begint met het breken van de vliezen, druppelt het vruchtwater er meestal uit en komt er niet meteen een hele plas uit. Maar het kán natuurlijk wel.

De juiste fles in huis

Of je nou van plan bent borstvoeding te geven of niet, het is verstandig om alvast een paar flesjes in huis te hebben. Er zijn genoeg soorten, merken en maten op de markt, maar welke fles kies je? Een kant-en-klaar antwoord daarop is er niet, het zal vooral van je baby afhangen en de kans is groot dat je meerdere flesjes zult moeten uitproberen voordat je de juiste voor jouw kind hebt gevonden.

Anderen over deze week

“’Ze zeggen dat ik een grote baby krijg.’ Dit is een zin die ik de afgelopen tijd meerdere keren voorbij hoorde komen op het spreekuur. En dit houdt me al een tijdje bezig”, schrijft verloskundige Marlies. “Ik hoor namelijk ook nog iets anders: spanning en onzekerheid. Dat gevoel kan ik me best voorstellen, want als je denkt aan een grote baby … dan denk je vast ook aan het feit dat die baby er nog uit moet. Maar in 98% van de gevallen is je kind niet te groot en krijg je wat je aankan.”

Marlies vertelt je er alles over in haar column: Het geboortegewicht van je kind heeft weinig invloed op de bevalling

Deze week regelen

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender