32 weken zwanger
Je bent alweer 32 weken zwanger. Je baby wordt steeds zwaarder om te dragen en je buik gaat meer in de weg zitten. Je longen krijgen daardoor minder ruimte en dus hap je wat sneller naar adem. Pas je tempo aan en houd nog even vol, je hebt bijna verlof. Een heerlijk vooruitzicht!
Je baby als je 32 weken zwanger bent
Je baby is nu ongeveer 40 centimeter groot en weegt rond de 1.900 gram. Het gewicht van je kleintje zal zich nog ongeveer verdubbelen vanaf nu. De komende weken krijgt je kleintje meer en meer vetjes en zijn huidje wordt langzaamaan ondoorzichtig. Soms schudt je buik helemaal heen en weer als je baby de hik heeft. En dat zal best vaak zijn, want je kleintje drink veel en gulzig van het vruchtwater.
Voor een goede start
SymfloraĀ® Baby is probioticum voor zowel (aanstaande) moeders als baby’s. Dit supplement bevat vier soorten probiotica die essentieel zijn in het eerste levensjaar van je kleintje.
De ruimte in je buik wordt kleiner en dat zorgt ervoor dat je kleintje zich steeds meer oprolt in de foetushouding. Vanaf nu gaan de meeste babyās met hun hoofdje naar beneden liggen, de ideale positie om geboren te worden. Ligt jouw baby nog anders? Geen zorgen, je baby kan de komende weken nog draaien.
Zijn jullie er al uit?
Je bent er ongetwijfeld al lang over aan het nadenken: de perfecte voornaam voor je kind. Ideeƫn genoeg. Maar welke babynaam wordt het? Een naam uit de babynamen top 100 of ga je voor een unieke babynaam? Een aanrader is om je favoriete naam op een geboortekaartje te testen. Als je de naam afgedrukt ziet staan, wordt het ineens heel echt. Voelt de naam nog steeds goed? Mooi! Bij WIJ Geboortekaartjes is het eerste proefkaartje gratis.
Lees ook onze tips door voor als je je kaartje zelf gaat ontwerpen. Want deze 19 geboortekaartje blunders wil je straks echt voorkomen!
Boodschappenlijstje voor je kraamweek
Wat haal je aan spullen en boodschappen in huis voor je kraamweek? Natuurlijk beschuit met muisjes voor het bezoek, maar ook o.a. luiers, luierzalf, vitamine D en K voor jou en je baby, goede voeding en makkelijke (diepvries)maaltijden. Wat nog meer?
TIP! Check ook deze 6 heerlijke en makkelijke maaltijden om in te vriezen.
Handig voor straks: hoe doe je je baby in bad?
Straks als je baby er is, zul je hem lekker in bad gaan doen. Bekijk alvast deze WIJ doet āt zo video voor tips en trics.
Voorkom rugpijn met de juiste houding
Door je dikke en zware buik heb je misschien de neiging om je rug hol te trekken, maar meestal krijg je hier alleen maar meer rugpijn van. Beter is het om je bekken iets te kantelen, je buikspieren aan te spannen en je baby als het ware naar je toe te trekken. Hou je knieƫn licht gebogen, je schouders naar achteren en je borst naar voren.
Je kunt ook de volgende oefening doen: Ga op je rug liggen met je knieƫn gebogen. Kantel nu je bekken achterover zodat het onderste gedeelte van je rug tegen de grond gedrukt wordt. Houd een paar tellen vast, vervolgens weer ontspannen. Deze oefening kun je ook doen in kruiphouding of staand. Herhaal dit een paar keer.
TIP! Check ook deze zwangerschapsoefeningen voor thuis.
Reminder: kraampakket geregeld?
Alles in huis voor een eventuele thuisbevalling? Regel je kraampakket via je zorgverzekering of schaf ām aan via een online drogist of apotheek. Je bent verplicht om ām in huis te hebben voor het geval dat.
Als je je kraampakket straks toch niet nodig hebt gehad, omdat je in het ziekenhuis bent bevallen, overweeg dan om ām te doneren aan bijvoorbeeld Stichting Baby Hope. Deze stichting zorgt ervoor dat jouw kraampakket goed terecht komt bij vrouwen in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Een mooi initiatief!
Wees extra alert bij blaasontsteking
Als je zwanger bent, kun je vaker een blaasontsteking hebben. Trek op tijd aan de bel en neem contact op met je huisarts als je vermoed dat je dit hebt. Als een blaasontsteking niet wordt behandeld kan dit leiden tot een nierbekkenontsteking en dat kan gevaarlijk voor jou en je baby zijn. Daarnaast kan een blaasontsteking in het laatste trimester vervroegd weeƫn opwekken en in het ergste geval leiden tot vroeggeboorte. Als je er op tijd bij bent, is het gelukkig goed te behandelen.
Luiers: dit wil je weten
Wist je dat je gemiddeld ā¬ 50 per maand kwijt bent aan luiers in het eerste jaar en dat er ruim 2.500 luiers doorheen gaan? Wow, best veel hĆØ!? Het slim om luiers in te kopen via aanbiedingen. Maar welke type luier heb je nodig, welke maat en hoeveel eigenlijk? Daarom voor jou: alles over luiers
Naast āgewoneā wegwerpluiers, kun je ook kiezen voor wasbare luiers. Het is wat meer werk en ze zijn wat duurder in aanschaf, maar wĆ©l geschikt voor hergebruik. En daarmee bespaar je uiteindelijk geld Ć©n ben je duurzamer bezig. De keuze is aan jou!
Ook interessant: 5 handige tips om te besparen op luiers
Weetjes over weeƫn
Je lichaam bereid zich nu langzaam voor op de geboorte van je mini-me en dus heb je af en toe al oefenweeƫn in de vorm van harde buiken. Vanaf deze week kun je ook indalingsweeƫn krijgen. Deze weeƫn zorgen ervoor dat je baby met zijn hoofdje onder in je baarmoeder komt te liggen, zodat hij klaarligt voor de geboorte. Indalingsweeƫn voelen als een scherpe, stekende of krampende pijn in je onderbuik of liezen. Je kunt ze onderscheiden van echte weeƫn, doordat ze minder pijnlijk, niet krachtiger worden en niet regelmatig zijn. Heb je last van kramp en twijfel je? Bel je verloskundige.
De laatste werkloodjes
Voor alle werkenden: je verlof komt in zicht, heerlijk! Maar tot je zover bent, is er vaak nog een hoop te doen. Je wilt je werk tenslotte goed achterlaten. Als je daarnaast nog veel moet regelen en je lichaam af en toe begint te protesteren, kan dat best vermoeiend en stressvol zijn. Geef het aan als het teveel wordt. Op je werk, maar ook thuis. Je verlof begint dan wel over een paar weken, maar wat nu niet meer gaat, gaat niet. Wees lief voor jezelf, want dan ben je dat ook voor je baby.
Wist je dat ā¦ stress je bloedvaten vernauwd en kan zorgen voor een verminderde werking van de placenta? Probeer stress dus zoveel mogelijk te vermijden. Krop je zorgen en angsten - die heel normaal zijn - niet op, maar praat erover.
Babyshower
De Ć©Ć©n vindt het fantastisch de ander vindt het onzin. Babyshowers heb je in alle soorten en maten. Tijdens deze pre-birth party wordt je als zwangere vaak verrast door een groep vriendinnen en/of familie. Zal dat de komende weken ook nog bij jou gebeuren? Laat het maar lekker op je afkomen. Je kunt ook het heft in eigen handen nemen en zelf een babyshower organiseren. Samen maak je er een feestelijke middag van met hapjes, spelletjes en cadeautjes. Have fun!
Anderen over deze week
āOpeens is het er weer. Nesteldrang! Tijdens de eerste twee trimesters had ik nog nergens last van. Maar nu het einde in zicht komt breekt de nesteldrang los. Alles moet schoon, op zān plaats en piekfijn in orde zijn. En ik geef niet op tot mān huis zowat compleet gerenoveerd isā, schrijft Annette in deze blog. Herkenbaar?
Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.