31 weken zwanger

Zwanger week 31

31 weken zwanger … Hoe verder je komt, hoe sterker de behoefte wordt om alles in orde te hebben voor de geboorte van jullie kind. Regel praktische dingen zo snel mogelijk, dan kun je straks onbezorgd van je zwangerschapsverlof genieten.

Je baby gaat in de komende weken zijn definitieve positie voor de geboorte innemen. Maar hij heeft tot de 34ste week nog genoeg ruimte om te kunnen koppeltje duikelen.

Kruin of stuit?

De beste positie waarin je baby kan liggen om vlot geboren te worden, is de kruinligging, dus met het hoofdje naar beneden. 96% van de baby’s wordt zo geboren. Maar je baby kan ook met zijn billetjes naar beneden liggen (stuitligging) of helemaal dwars. Bij het laatste geval is er geen andere keuze dan een keizersnee. Bij een stuitligging kan de baby op een natuurlijke manier worden geboren, maar zul je met je gynaecoloog moeten overleggen wat het beste is.

Zwangerschapsdiabetes

Groeit je opeens baby erg hard? Dan is de kans groot dat de verloskundige je urine en bloed op suiker zal controleren. Het kan namelijk zijn dat je zwangerschapsdiabetes hebt. In dat geval zul je je aan een dieet moeten houden. Pas als dat niet werkt, krijg je medicijnen voorgeschreven.

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Wat zet je op een geboortekaartje?

Wat zet je eigenlijk allemaal op het geboortekaartje? Natuurlijk de naam en geboortedatum van je baby. Maar wat staat er nog meer op een geboortekaartje? Met de checklist van WIJ Geboortekaartjes zorg je dat je niets vergeet.

Handige checklist

Alles nog goed verzekerd?

Het is slim om je verzekeringspolissen eens na te kijken of je adviseur erbij te halen. Als de baby er straks is, moeten er misschien dingen worden aangepast. De WA-verzekering moet waarschijnlijk worden verhoogd, want met een baby kan er meer stuk gaan.

Video: hoe verschoon je een luier?

Verlanglijstje

Als de baby straks is geboren, word je overspoeld met cadeaus. Groot, klein, leuk en minder leuk. Om te voorkomen dat je dingen dubbel krijgt of niet leuk vindt, kun je nu alvast een verlanglijstje maken en alle spulletjes die je wilt hebben verdelen onder je familie en vrienden. Misschien willen je ouders wel zo’n handige babyfoon met camera geven!

Tip

Na de geboorte schrijf je je baby meteen in bij je zorgverzekering . Extra premie hoef je niet voor hem te betalen, tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd.

Beeld: iStock.com