30 weken zwanger

30 weken zwanger

Je bent 30 weken zwanger, over tien weken ben je al uitgerekend. Wat gaat het hard! Ook komt je verlof in zicht. Shoppen, opruimen, schoonmaken. Nesteldrang is ‘aan’. En ben je wat vergeetachtiger? Niet zo gek, want je baby verovert naast een plekje in je hart, ook steeds meer ruimte in je hoofd.

Je baby als je 30 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 38 centimeter groot en weegt zo’n 1.300 gram. Het donshaar dat je baby op zijn lijf heeft, begint los te laten en komt in het vruchtwater terecht. Omdat je baby daar soms slokjes van neemt, komt het uitgevallen donshaar in zijn darmpjes en worden die zo alvast geprikkeld en getraind.

Zwanger en ADHD? Doe mee met onderzoek ROAD

Zwanger en ADHD? Doe mee!

Heb jij of jouw partner - of jullie beiden - ADHD? Dan kun je meedoen aan het ROAD onderzoek. ROAD probeert vroege signalen van ADHD in kaart te brengen en kijkt naar het samenspel van aanleg en omgeving.

Meer informatie & aanmelden

Alle vitale organen van je baby zijn nu goed ontwikkeld. Hij heeft genoeg onderhuids vet om zichzelf warm te kunnen houden. Mocht hij nu geboren worden, dan heeft hij alleen nog erg weinig weerstand. Dat maakt hem vatbaar voor virale infecties. Daarnaast heeft je baby de laatste weken nog nodig om zijn hersenen flink te laten groeien en ontwikkelen. Dus kleine, blijf nog maar even lekker zitten in mama’s buik.

Van shoppen tot opruimen: get out of my way!

Over tien weken ben je uitgerekend en de drang om te shoppen wordt groter en groter. Wat heb je nog nodig? Een absolute must have zijn hydrofiele luiers. De wie, wat, hoe? Ja hydrofiele luiers. Geloof ons, je kunt er niet genoeg van in huis hebben. Het zijn handdoeken, snoetenpoetsers, slabbetjes, onderleggers, inbakerdoeken, lakentjes en voedingsdoeken in Ă©Ă©n. Onmisbaar dus! Ontdek in de babyuitzetlijst wat je nog meer nodig hebt.

Het kan zijn dat je ook een andere drang voelt, namelijk nesteldrang. Deze vorm van schoonmaak- en opruimwoede komt bij veel zwangeren opzetten als ze rond de 30 weken zijn. Je partner zal misschien met gefronste wenkbrauwen opkijken als jij ineens alles wilt poetsen en wassen. Geef er maar lekker aan toe, maar pas wel goed op je lijf. Vergeet niet om af en toe even uit te rusten.

Die babykamer moet af

Wat ook bij nesteldrang hoort: je krijgt steeds meer het gevoel dat het kamertje af moet. Want wat als de baby toch wat eerder komt … Ben je nog aan het nadenken wat voor stijl je wilt? Deze babykamertips helpen je op weg.

Leg deze bijzondere fase vast

Nu je nog een prachtige zwangere buik hebt, vergeet die dan niet vast te leggen. Daar zul je later geen spijt van krijgen, want zeg nou zelf: hoe vaak ga door het leven met baby in je buik? Precies. Je kunt zelf foto’s maken, maar ook een speciale zwangerschapshoot plannen. Sommige dames kiezen er ook voor om een geboortefotograaf in te schakelen die mooie kiekjes van je bevalling schiet. Ook leuk en heel cute: een newborn fotoshoot.

Tips voor mooie babyfoto’s

Harde buik of wee?

In deze fase kun je regelmatig last krijgen van harde buiken. Dit zijn een soort oefenweeën. Je spieren rond baarmoeder spannen zich samen, waardoor je buik hard aanvoelt. Je lichaam oefent voor de bevalling en dus zijn harde buiken (als je ze niet te vaak krijgt) alleen maar goed en niets om je zorgen over te maken. Echte weeën komen vaker achter elkaar, zijn veel krachtiger en doen pijn. Harde buiken zijn doorgaans niet pijnlijk en komen niet vaker dan één twee keer per uur voor. Als je twijfelt, bel je verloskundige dan altijd voor advies.

Veilig slapen

Heel schattig zo’n dekbedje in het ledikant van je baby, maar veilig is het niet! Deskundige Mieke Cotterink van VeiligheidNL legt uit hoe je het babybedje veilig opmaakt en wat je wel nodig hebt. Ook handig: lees vast alles over een veilige slaaphouding

Intake kraamzorg

Binnenkort heb je je intake met de kraamzorg waar je je hebt ingeschreven. Dat kan telefonisch of via een bezoekje thuis. Tijdens deze intake bespreek je al je wensen. Van hoeveel uur kraamzorg je gebruik wilt maken, wat jullie belangrijk vinden in de kraamweek, maar ook wat wil je niet wilt. Denk er alvast eens over na en lees hier wat een kraamverzorgende allemaal doet.

TIP! Heb jij je kraampakket al in huis? Je kunt ‘m aanvragen bij je zorgverzekeraar of via een online drogist kopen. Iedere zwangere is verplicht dit in huis te hebben voor als de bevalling thuis plaatsvindt.

Brandend maagzuur

Heb jij dat de laatste tijd ook? Een brandend gevoel in je maag, je slokdarm, of achter je borstbeen? Een zurige smaak in je keel? Dat is brandend maagzuur, dat vanuit je maag je slokdarm wordt ingeduwd. Het kan je op onverwachte momenten zomaar overkomen. Niet alleen direct na het eten.

Maagzuur tijdens je zwangerschap

Wie wil je bij de bevalling hebben?

Weet jij al wie je bij je bevalling wilt hebben? De meeste vrouwen bevallen het liefst alleen met hun partner erbij. Wil jij het anders? Bespreek vooraf je wensen met je verloskundige.

En wat doe je met oudere kinderen als je gaat bevallen? Waar gaan die eventueel heen? En hoe ga je straks de ontmoeting met hun nieuwe broertje of zusje organiseren? Denk hier vooraf rustig over na en bereid je kinder(en) alvast een beetje voor met deze tips.

Wat ‘kost’ een kind?

Kinderen kosten geld, dat zal geen verrassing zijn. Maar waar moet je aan denken? Hoeveel een kind kost, hangt natuurlijk af van bepaalde keuzes die je maakt. In dit overzicht hebben we de gemiddelde kosten, die je tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar van je baby zult uitgeven, op een rij gezet.

TIP! Over kosten gesproken, vergeet ook je zorgverzekering niet te checken. Past die straks nog bij je nieuwe situatie? Switch eventueel als het kan. Ook is het slim om andere verzekeringspolissen eens na te kijken of je adviseur erbij te halen. Als de baby er straks is, moeten er misschien dingen worden aangepast.

Kraamvisite of babyborrel?

Na de geboorte van je baby wil je het geluk het liefst meteen met iedereen delen. Worden het persoonlijke kraambezoekjes of ga je liever voor een babyborrel? Of een combinatie? Deze tips helpen je bij het maken van een keuze.

Kraamvisite of kraamfeest

Anderen over deze week

Sam is een maand eerder begonnen bij haar nieuwe baan als ze ontdekt dat ze zwanger is. Helaas krijgt ze te maken met zwangerschapsdiscriminatie. “Ik werd met mijn bolle buik gewoon op straat gezet”, schrijft ze in verbaasd. Lees meer in haar blog.

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Denk na of je nog een zwangerschapshoot wilt doen? En ga eventueel op zoek naar een geschikte fotograaf.

  • Heb jij je kraampakket al in huis? Je kunt ‘m aanvragen bij je zorgverzekeraar of via een online drogist kopen.

  • Vergeet ook je zorgverzekering niet te checken. Past die straks nog bij je nieuwe situatie? Switch eventueel als het kan.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender