3 weken zwanger

3 weken zwanger

Jazeker, nu kan het zomaar zijn dat je zwanger bent (al weet je het nog niet). Binnen in je buik zijn - als het goed is - een eicel van jou en een zaadcel van je partner versmolten. Nog niet te zien met het blote oog en nog even geduld … Over een week kun je een zwangerschapstest doen!

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Testen of je zwanger bent, kun je pas doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Nog even geduld dus!

De poort gaat op slot

Zodra het vruchtje is aangekomen in de baarmoeder, verandert de samenstelling van de slijmprop weer. Onder invloed van het hormoon progesteron wordt die opnieuw ondoordringbaar. Zo wordt het vruchtje goed beschermd tegen eventuele bacteriƫn.

Bloedverlies

Je kunt schrikken als je nu wat bloed verliest. Je had nog zo gehoopt dat je zwanger was! Die kans is er nog steeds wel degelijk. Het bloedverlies kan namelijk worden veroorzaakt door het innestelen van het vruchtje in je baarmoederwand. Daarbij wordt wel eens een bloedvaatje geraakt. Overigens verliest niet iedere aanstaande moeder bloed.

EĆ©n uit miljoenen

Elke maand rijpen er bij jou ongeveer honderd eicellen (van de half miljoen die je bij je geboorte hebt gekregen). Een (of twee bij een twee-eiige tweeling) wordt misschien bevrucht door Ć©Ć©n van de miljoenen zaadcellen die je man steeds opnieuw produceert. Is het geen wonder dat in die twee ultrakleine componenten alle genen van je kind zijn verzameld?

Uitgerekende datum berekenen

Stel, als het deze maand lukt … Wanneer ben je dan uitgerekend? Hier een eenvoudige methode om de vermoedelijke geboortedatum uit te rekenen.

Praktische tips week 3

  • Dit is een spannende week. Zou je zwanger zijn geworden? Probeer er niet te veel bij stil te staan, het kost zoveel energie …

  • Overgewicht? Jammer, maar lijnen is nu niet het beste wat je kunt doen. Ga niet lijnen als je zwanger bent of kunt zijn zoals nu in week 3. Je kunt het beste lijnen voordat je zwanger wilt worden.

Zwanger worden op latere leeftijd

Zwanger zijn en bevallen is een topsport, waarvoor je lichaam in goede conditie moet zijn. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op problemen steeds meer toe. Welke risico’s zijn er precies en wat kun je doen om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen?