29 weken zwanger

Zwanger week 29

Heb je een druktemakertje in je buik en denk je daarom dat het een jongen is? Hoeft helemaal niet, meisjes kunnen net zo druk zijn als jongens.

Het kraakbeen van het skelet van je baby begint langzaam te verbenen. Behalve de schedel. Omdat het hoofdje straks goed door het baringskanaal moet kunnen, bestaat de schedel nog uit ‘losse’ platen die over elkaar heen kunnen schuiven.

Waggelen

Hormonen zorgen ervoor dat het kraakbeen van je bekken zo soepel wordt, dat de baby er straks doorheen past. Het zorgt er óók voor dat je rond deze tijd een beetje waggelend begint te lopen. Staat niet heel charmant, maar wat maakt het uit. Het is maar voor even. Doet je bekken echter ook veel pijn, meld dit dan even bij je verloskundige. Fysiotherapie kan ernstige bekkenpijn voorkomen.

Gewicht

In week 29 ben je gemiddeld zo’n tien kilo aangekomen. Het meeste gewicht wordt ingenomen door vetreserves, daar heb je 3,5 kilo meer van dan voor je zwanger werd. Verder heb je extra vocht en bloed, en wegen je borsten zwaarder. Daarnaast heb je opeens een veel grotere baarmoeder, een placenta en vruchtwater. En natuurlijk een baby!

Nu nog seks?

Waarom niet! Als jij je er prettig bij voelt, kun je gewoon seks hebben. Je schaadt de baby er in elk geval niet mee. Wel zijn er deskundigen die aanraden om in de laatste twee maanden van de zwangerschap een condoom te gebruiken. De baarmoedermond opent zich al langzaam en is daarom vatbaarder voor infecties.

Tip

Beginnen je handen op te zetten omdat je vocht vasthoudt? Doe je ringen alvast af voordat het niet meer lukt!

Kinderbijslag

Wanneer de geboorte van je kind straks is aangegeven bij het bevolkingsregister van jouw gemeente, krijg je enkele dagen later automatisch een aanvraagformulier voor de kinderbijslag toegestuurd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Beeld: iStock.com