29 weken zwanger

29 weken zwanger

Heb je een druktemakertje in je buik? Dat komt omdat je kleintje hard aan het trainen is voor het leventje buiten jouw buik. Misschien heb je deze week of binnenkort een groeiecho op de planning staan. Er wordt dan gekeken of je baby zich goed groeit. We duimen voor je!

Je baby als je 29 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 37 centimeter groot en weegt rond de 1.150 gram. Het kraakbeen van het skelet van je baby begint langzaam te verbenen. Behalve de schedel. Omdat het hoofdje straks goed door het baringskanaal moet kunnen, bestaat de schedel nog uit ‘losse’ platen die over elkaar heen kunnen schuiven. De navelstreng wordt steeds sterker en dikker en dat is maar goed ook, want via deze weg krijgt je kleintje zuurstof en voeding binnen. Bij een volgroeide baby is de navelstreng gemiddeld 50 centimeter lang en ongeveer twee centimeter dik.

Het lijfje van je baby groeit nog altijd hard, de organen worden iedere week ‘rijper’ en je baby’s smaak ontwikkelt zich verder. Hij kan nu zoet en zuur van elkaar onderscheiden. Via het vruchtwater kan je baby een beetje mee proeven van wat jij eet. In de hersentjes van je baby gebeurt nog van alles en zo worden de zintuigen van je baby steeds verder aangescherpt. Het gaat allemaal vanzelf. Dat blijft wonderlijk hè?!

Extra groeiecho

Het kan zijn dat je deze week of binnenkort een extra groeiecho krijgt. Dit is om te controleren of je baby goed groeit. Sommige verloskundigenpraktijken bieden de echo standaard aan, maar op veel plekken wordt een groeiecho alleen ingepland als er een ‘medische’ aanleiding voor is. Bijvoorbeeld als er twijfels zijn over groei van je kleintje, er sprake is van een groeiachterstand bij je baby of als er bepaalde risicofactoren zijn die duiden op een mogelijk te grote of te kleine baby.

Waggelen is het nieuwe lopen

Hormonen zorgen ervoor dat het kraakbeen van je bekken zo soepel wordt, dat de baby er straks doorheen past. Het zorgt er óók voor dat je rond deze tijd een beetje waggelend begint te lopen. En ach, wat maakt het uit, het is maar voor even. Doet je bekken echter ook veel pijn bij het lopen, meld dit dan bij je verloskundige. Fysiotherapie kan ernstige bekkenpijn voorkomen.

TIP! Je buik gaat de komende tijd hard groeien. Om striae te voorkomen kun je je huid insmeren met een speciale olie of crème. Ontdek daarbij wat je nog meer kun doen tegen huidkwaaltjes als je zwanger bent.

Beroerde benen kwaaltjes

Je benen en voeten krijgen best wat te verduren als je zwanger bent. Je gewicht neemt toe, je huid verandert door hormonen en je houdt sneller vocht vast, waardoor je enkels en voeten kunnen opzwellen. En wat is toch dat tintelige onrustige gevoel in je benen? Dat noem je rusteloze benen. Het is vervelend, maar gelukkig allemaal tijdelijk.

Een andere vervelende zwangerschapskwaal die vaak voorkomt, is spataderen. Ze ontstaan vaak op je benen. Dat komt door een grotere hoeveelheid bloed in je bloedvaten en door hormonale veranderingen. Zo maakt het hormoon progesteron de wanden van je aderen zwakker. Het vervelende aan spataderen is dat ze niet meteen na je zwangerschap weggaan. Voldoende bewegen en een goede doorbloeding helpen spataderen te voorkomen. Gooi je voeten en benen aan het eind van de dag lekker omhoog en geef ze een massage (of kijk je partner lief aan). Dat kan echt helpen. Wat niet? Draag liever geen heel strakke kleding. Dit zet alleen maar meer druk op je aderen, wat juist het ontstaan van spataderen bevordert.

Mag ik nog bewegen en sporten tijdens mijn zwangerschap?

Steeds een beetje zwaarder

In week 29 ben je gemiddeld zo’n tien kilo aangekomen, maar dit kan ook meer of minder zijn. Dat verschilt sterk per zwangere vrouw. Het meeste gewicht wordt ingenomen door vetreserves, daar heb je gemiddeld 3,5 kilo meer van dan voor je zwanger werd. Verder heb je extra vocht en bloed, en wegen je borsten zwaarder. Daarnaast heb je opeens een veel grotere baarmoeder, een placenta en vruchtwater. En natuurlijk een baby.

TIP! Beginnen je handen op te zetten omdat je vocht vasthoudt? Doe je ringen alvast af voordat het niet meer lukt.

Nu nog seks?

Waarom niet! Als jij je er prettig bij voelt, kun je gewoon seks hebben. Je schaadt de baby er in elk geval niet mee. Wel zijn er deskundigen die aanraden om in de laatste twee maanden van de zwangerschap een condoom te gebruiken. De baarmoedermond opent zich al langzaam en is daarom vatbaarder voor infecties.

TIP! Heb je last van afscheiding en/of urineverlies? Dan gebruik je misschien inlegkruisjes. Gebruik liever geen inlegkruisjes waar plastic in zit. Die verhogen de kans op een schimmelinfectie, omdat het down under kan gaan ‘broeien’. Je kunt katoenen inlegkruisjes gebruiken als alternatief.

Hijg, puf, zucht!

Je loopt de trap op en je hebt het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen. Wat een gehijg! Moet je je zorgen maken? Nee hoor. Kortademigheid is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal en doorgaans heel normaal. Maar liefst zo’n 60% van de zwangere vrouwen heeft er last van.

Kortademigheid komt o.a. door het hormoon progesteron, die geeft je brein een seintje dat je meer zuurstof nodig hebt, waardoor jij sneller gaat ademen. Ook de aanmaak van extra bloed en je groeiende baarmoeder zorgen ervoor dat jij na een kleine inspanning al hapt naar adem. Nu je baby in deze fase groter wordt, krijgen je longen letterlijk minder ruimte. De kortademigheid neemt vaak iets af als je baby over een paar weken gaat indalen en wat naar beneden zakt. Tot die tijd, rustig aan. Het is gelukkig tijdelijk!

Borstvoeding geven: hoe werkt dat eigenlijk?

Wil je straks proberen om borstvoeding te geven? Moedermelk is hartstikke goed voor je kleintje, naast alle belangrijke voedingstoffen bevat borstvoeding ook afweerstoffen tegen ziektes die jij doorgeeft via de melk. Borstvoeding is een uniek samenspel tussen jou en je baby. Je kleintje zal de eerste tijd om de paar uur voeding nodig hebben, ook ’s nachts. Na de geboorte is het vaak even wennen en zul je de kunst van het borstvoeden snel leren van je kraamverzorgende.

Ontdek in onderstaande video van het Voedingscentrum hoe borstvoeding geven werkt en hoe jouw lichaam moedermelk aanmaakt.

Het kan ook zijn dat borstvoeding geven niet lukt of dat je hebt besloten dat je geen borstvoeding wilt geven. Flesvoeding is een goed alternatief. Ontdek hier alvast hoe flesvoeding geven werkt.

Geboorteplan opstellen

Heb jij al nagedacht over je geboorteplan? In dit document geef kun je je wensen, voorkeuren en verwachtingen met betrekking tot de geboorte van je kind vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan keuze waar je wilt bevallen, thuis of poliklinisch (ziekenhuis). Maar ook: hoe je denkt over pijnbestrijding, welke bevalhoudingen je voorkeur hebben, hoe je aankijkt tegen bepaalde medische ingrepen en wat je na afloop wilt doen met de placenta.

Een geboorteplan helpt vaak in de communicatie met de zorgverlener, maar ook met je partner die vooraf weet wat je belangrijk vindt. Het kan helpen om vertrouwen te krijgen in je bevalling en daarmee vergroot je de kans op een positieve bevallingservaring. Download hieronder gratis een voorbeeld geboorteplan.

Download voorbeeld geboorteplan

Zwanger en depressief

Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze op een roze wolk zitten tijdens de zwangerschap. Toch ervaren anderen juist een neerslachtig gevoel. Wist je dat wel 10% van de jonge moeders in Nederland krijgt last van een pre- of postnatale depressie (na de bevalling). Ook tijdens je zwangerschap kun je kampen met sombere gevoelens, een uitgeput gevoel, concentratieproblemen, angst en schuldgevoelens. Praat erover met je verloskundige of mensen in je omgeving als je dit soort klachten ervaart. Schaam je niet, je kunt er juist samen uitkomen.

Lees meer over een prenatale depressie.

Kinderbijslag: zo werkt dat

Wanneer de geboorte van je kind straks is aangegeven bij het bevolkingsregister van jouw gemeente, krijg je twee tot vier weken later automatisch een aanvraagformulier voor de kinderbijslag toegestuurd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je krijgt dan vervolgens twee tot vier weken na de aangifte van de SVB een brief. Hierin staat precies beschreven hoe je de kinderbijslag kunt aanvragen. Dit gaat via de website van het SVB.

Als je na je eerste kind nog een kind krijgt dan hoef je niets te doen. De SVB past de kinderbijslag automatisch voor je aan als je je kind hebt opgegeven bij de gemeente. Je krijgt dan een brief waarin het nieuwe bedrag staat.

Er bestaat daarnaast ook zoiets als het kindgebonden budget. Dat is een extra tegemoetkoming in de kosten voor je kinderen naast de kinderbijslag. Je hebt recht op het kindgebonden budget als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Niet iedereen heeft er dus recht op.

Kindgebonden budget: wanneer heb je hier recht op?

Anderen over deze week

Natuurlijk deel je het liefst alles met je beste vriendin, maar tegelijk zwanger raken, dat is nog een behoorlijke uitdaging. Nathalie en Jolinda, beste vriendinnen, werden - zónder dat ze het van elkaar wisten - tegelijk zwanger. En dat ging zo!

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender