28 weken zwanger

28 weken zwanger

De volgende mijlpaal in je zwangerschap is bereikt: het derde en laatste trimester is aangebroken. Nu je 28 weken zwanger bent, kan je buik opeens een enorme groeispurt nemen. Die prachtige ronde buik is iets om trots op te zijn en mag gezien worden.

Je baby als je 28 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 36 centimeter groot en weegt rond de Ă©Ă©n kilo. Je baby krijgt steeds meer onderhuids vet. Hierdoor wordt de huid steeds gladder en je baby iets molliger. De ogen van je baby waren tot nu toe steeds gesloten. Vanaf 28 weken gaan ze af en toe open. Al valt er in je buik nog weinig te zien voor je kleintje. Voel je regelmatige schopjes of schokjes? Dan heeft je baby waarschijnlijk de hik. Dit kan overigens geen kwaad. Het helpt je baby juist bij het trainen van zijn longetjes.

nijntje geboortekaartjes exclusief bij WIJ Geboortekaartjes

nijntje: exclusief bij WIJ

Ook fan van nijntje? Bekijk dan de unieke geboortekaartjes met nijntje op wijgeboortekaartjes.nl! Ga jij voor hip groen, zacht blauw of lief roze? HĂ©t kaartje gevonden? Pas hem gemakkelijk aan naar wens en bestel een gratis proefdruk met de code WIJPROEF.

nijntje geboortekaartjes

Derde trimester: het aftellen is begonnen

Over 12 weken ben je uitgerekend. Ineens gaat het hard! Het derde trimester is een bijzondere fase, omdat je steeds meer bezig gaat zijn met je bevalling en de komst van je kleintje. Ook komt je verlof in zicht en zul je merken dat het de komende weken weer iets zwaarder wordt. Dat heeft alles te maken met je groeiende buik en groter wordende baby. Het uiterste wordt van je lichaam gevraagd. Wees daarom lief voor je lijf en pak wat extra rust als het kan.

Typische zwangerschapskwaaltjes in het derde trimester zijn:

Lief voor je bekken

De hormonen gieren al maanden door je lijf. De ene zwangere heeft er wat meer last van dan de andere. Het hormoon relaxine zorgt er in deze fase voor dat je bekkengewrichten en gewrichtsbanden soepeler worden. En dat is juist goed, want hierdoor kan je baby straks makkelijker geboren worden. Je groeiende buik en het ‘weker worden’ van je bekken kunnen er helaas ook voor zorgen dat je klachten gaat ontwikkelen. Zo kun je pijn ervaren in je bekken, rug of stuitje.

Probeer een goede balans te vinden tussen rust en beweging. Want dat helpt de klachten verminderen. Luister goed naar je lichaam en zoek zo nodig een bekkenfysiotherapeut op voor advies. Ook kan je oefeningen thuis doen.

Laat je huisdieren ook wennen

Niet alleen jij en je partner moeten wennen aan de komst van jullie kleintje, dit geldt ook voor een hond of kat. Die zal straks ook moeten wennen aan de nieuwe bewoner in ‘zijn’ huis. Je huisdier was altijd degene die werd geknuffeld en vermaakt, straks staat de baby centraal. Laat je trouwe viervoeter alvast wennen aan wat komen gaat.

Hoe? Zet bijvoorbeeld alvast de box neer en leg er ballonnen in zodat je huisdier leert dat ‘ie daar niet gewenst is. Wil je dat je hond of kat straks niet meer boven komt? Stel die regel dan nu alvast in. Zo voorkom je dat je hond of kat de dingen die zijn veranderd associeert met de baby en ’m daarom niet leuk vindt. Ontdek meer tips om je huisdier te laten wennen.

Ontdek hoe populair een naam is

Zoek je een populaire naam? Dan is een naam uit de babynamen top 10 een goede keuze. Wil je graag weten hoe vaak een bepaalde naam in Nederland voorkomt? Haal ‘m dan eens door onze namenteller.

Lichter slapen en gek dromen

Slaap je lichter dan normaal? Dat is een mooi trucje van het menselijk lichaam. Het bereidt je namelijk voor op het horen van het huilen van je baby in de nacht. Een neveneffect hiervan is dat je je dromen beter kunt herinneren. Soms leuk, maar omdat je in deze periode vaker nachtmerries hebt, kan het ook vervelend zijn.

Adem in, adem uit

Een slechte nacht, vervelende kwaaltjes, gierende hormonen 
 En dan ook nog een buik die steeds meer in de weg gaat zitten. Hoe blij je ook bent met je zwangerschap, zwanger zijn kan soms best uitputtend zijn. Een fijne manier om even te ontspannen en rustig naar je bevalling toe te leven, is zwangerschapsyoga. Heb jij het al eens geprobeerd?

Zwangerschapsyoga

Hoge bloeddruk? Dit merk je

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt na de zesde of zevende maand ineens te maken met een verhoogde bloeddruk. Dit houdt in dat je onderdruk 90 of hoger is. Heb je een licht verhoogde bloeddruk, dan merk je er doorgaans weinig van.

Bij een ernstige vorm kun je last krijgen van:

  • hoofdpijn
  • gezichtsveldstoornissen met flitsen, sterretjes of vaag zicht
  • tintelende vingers
  • een knellend gevoel boven in de buik of zelfs pijn
  • misselijkheid en braken
  • vocht vasthouden (oedeem), waardoor je opgezwollen handen en voeten krijgt

Herken je Ă©Ă©n of meerdere klachten? Neem dan contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Omgaan met bevalangst

Bevalangst, het is geen officiële kwaal, maar komt wel veel voor. Misschien dat iedere zwangere hier wel last van heeft. Zie jij heel erg op tegen de bevalling? Weet dat een goede voorbereiding een groot deel van je bevalangst kan wegnemen. Daarnaast kunnen mindfulness of hypnobirthing helpen.

‘Zo heet dat ik (nacht)zweet’

Tijdens je zwangerschap kun je het een stuk warmer hebben dan normaal. Ook hebben veel zwangere vrouwen last van (overmatig) zweten. Misschien had je dit een aantal weken eerder ook al? In het derde trimester steekt deze kwaal vaak weer de kop op. Met name ’s nachts kan het zweet je opeens uitbreken. Je kunt ook last krijgen van opvliegers. Het zweten wordt veroorzaakt door - daar zijn ze weer - je hormonen, maar ook een verhoogde doorbloeding, lage bloedsuikerspiegel en hogere stofwisseling zorgen hiervoor. Je kunt er helaas niet zoveel aan doen. Behalve voldoende drinken, je niet te warm aan kleden in bed en kleding dragen van luchtige, ademende stoffen.

Wanneer bel je verloskundige?

We hopen dat je kleintje voorlopig nog lekker rustig blijft zitten in je buik. Maar nu je in de laatste fase zit, begin je je misschien wel af te vragen: als mijn bevalling begint, wanneer bel ik de verloskundige dan? Ze geeft je hier vaak vooraf richtlijnen voor mee.

Een veelgebruikte richtlijn is dat je bij een eerste bevalling de verloskundige belt als je een paar uur achter elkaar elke 4 Ă  5 minuten een wee hebt die 60 tot 90 seconden duurt. Dit verschilt echter per verloskundigenpraktijk, check dus vooraf welk protocol jouw verloskundige hanteert.

Anderen over deze week

Nadieh is 28 weken zwanger als ze bij verloskundige Marlies het spreekuur binnenstrompelt. Met moeite gaat ze zitten en ze oogt vermoeid. “Als ik vraag hoe het met haar gaat, hoeft ze niet lang na te denken. Ze heeft ontzettend last van rugpijn en dat is een veelgehoorde klacht”, schrijft verloskundige Marlies in haar column. “Een zwanger lichaam is namelijk net een colablikje.” Lees hier hoe dat zit.

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Vanaf nu vragen de meeste luchtvaartmaatschappijen een zwangerschapsverklaring als je op vakantie wilt. Als je nog weg wilt of binnenkort gaat, zorg dan dat je die bij je hebt.

  • Toe aan wat ontspanning? Probeer zwangerschapsyoga bij jou in de buurt uit. Je leert in de les ook ademhalingstechnieken en oefeningen die je straks helpen bij de bevalling.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender