27 weken zwanger

Zwanger week 27

Wie je ook tegenkomt, ze vragen je altijd naar je zwangerschap. Alsof je over niets anders meer kunt praten. Zeg kort dat alles goed gaat en snij een ander onderwerp aan als je geen zin hebt om er weer over te praten.

Je bent 27 weken zwanger. Je baby is nu zo groot, dat hij alleen nog met opgetrokken beentjes in je baarmoeder past. Dat voel je ook wel, want hij kan nu extra hard schoppen.

Autostoeltje

Als je in het ziekenhuis bevalt moet je al een autostoeltje in huis hebben voordat de baby is geboren. Anders laat het ziekenhuis je niet eens naar huis gaan! Autostoeltjes voor babyā€™s tot 10 maanden zijn er in verschillende soorten. Laat je goed informeren en koop er eentje met het juiste keurmerk. Dan weet je zeker dat je je baby straks veilig vervoert.

Zwangerschapsincontinentie

Als je hard moet lachen, hoesten of niezen kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest. Nu de druk op je bekkenbodem en je blaas met een groeiende buik toeneemt, moet je extra alert zijn op zwangerschapsincontinentie.

Rhesusfactor

Als jij bloed hebt met een negatieve rhesusfactor, dan wordt deze week getest of je antistoffen tegen het bloed van je baby - als dat rhesuspositief is - aanmaakt. Dat is belangrijk om te weten voordat je gaat bevallen. Het is een medisch en ingewikkeld verhaal.

Oeps, ik lek!

Vanaf de zesde maand (de 26e week) van je zwangerschap kan er soms een gelige vloeistof uit je tepels komen: colostrum. Als je straks borstvoeding gaat geven, zal je pasgeboren baby de eerste paar keren dit voedzame vocht drinken. Pas daarna gaan je borsten melk aanmaken. Colostrum is makkelijker te verteren dan melk en zit vol afweerstoffen die je baby beschermen.

Als je borsten nu al colostrum lekken, is het belangrijk dat je je tepels goed schoonhoudt. Was ze een paar keer per dag zonder zeep en dep ze voorzichtig droog. Borstkompressen voorkomen dat er natte plekken op je kleding verschijnen.

Aangepast werk

Moet je op je werk veel tillen of sta of zit je veel? Als je zwanger bent, is je werkgever verplicht om je vervangend werk aan te bieden als het te zwaar voor je wordt. Dit geldt ook als je met schadelijke stoffen werkt of in een omgeving met veel lawaai of trillingen.

Ouderschapsverlof

Het krijgen van kinderen brengt een hoop verplichtingen met zich mee. Maar er zijn ook veel wettelijke regelingen, waar je rechten aan kunt ontlenen en die van belang kunnen worden wanneer je kinderen krijgt. Het recht op ouderschapsverlof is Ć©Ć©n van die regelingen.

Beeld: iStock.com