26 weken zwanger

26 weken zwanger

Je bent alweer 26 weken zwanger. Het derde trimester komt in zicht en het aftellen gaat beginnen! Heb je de behoefte om de babykamer nú op orde te hebben en de keuken flink te soppen? Dit verschijnsel heet nesteldrang. Je voelt aan alles dat je een veilig en fijn nestje wilt maken voor je baby.

Je baby als je 26 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 34 centimeter groot en weegt rond de 720 gram. Hoewel je kleintje er aan de buitenkant bijna ‘af’ uitziet, gebeurt er van binnen nog van alles. Vooral de longetjes maken een grote ontwikkeling door. Die zijn aan het rijpen, zodat je baby straks na de geboorte zelf goed kan ademen. Van de lippen tot aan de wenkbrauwen: het gezichtje van je baby krijgt steeds meer vorm. Onder het tandvlees groeien zelfs al de eerste tandjes.

Unieke geboortekaartjes bij Tadaaz

Unieke geboortekaartjes

Tadaaz.nl heeft ruim 60 jaar ervaring in het maken van geboortekaartjes en dat merk je meteen. Niet alleen door de leukste designs, zeker ook door een geweldige klantenservice en snelle leveringen. Bovendien krijg je een knuffel cadeau bij je bestelling!

Ontdek de Tadaaz geboortekaartjes

Hoewel zwanger zijn heel bijzonder is, kijk je ook uit naar het moment dat je je kleintje gaat ontmoeten. Straks ligt er een klein hummeltje in je armen, kun je het al voorstellen? Als alles goed verloopt is dat eerste uur met je baby er eentje om nooit meer te vergeten. Het wordt niet voor niets het ‘gouden uurtje’ genoemd.

Brandend maagzuur

Ruim 70% van alle zwangeren heeft last van brandend maagzuur. Jij ook? Ai, dat is vervelend! Je baarmoeder is inmiddels zo groot dat je maag een beetje in de verdrukking komt. Bovendien werken de kleppen in je slokdarm minder goed onder invloed van hormonen. Het maagzuur uit je maag kan hierdoor in je slokdarm en keel terechtkomen. En dat voelt vervelend branderig aan. Veel last van? Deze tips tegen brandend maagzuur zijn het proberen waard.

Hoe voelt een beginnende bevalling?

Misschien heb af en toe al een harde buik gevoeld? Dat is heel normaal. Je lichaam is alvast aan het ‘oefenen’ voor de grote klus: de bevalling! Heb je steeds vaker last van harde buiken, probeer dan gas terug te nemen en bespreek het met je verloskundige. Hopelijk blijft je baby nog even lekker zitten. En dan begint het te dagen … hoe voelt dat nou, een beginnende bevalling? Hoe zit dat met voorweeën, wat is het verschil met vroegtijdige weeën en wanneer trek je aan de bel? Ons advies: bij twijfel altijd je verloskundige bellen.

Groei baarmoeder: van 7 naar 40 centimeter

Normaal gesproken heeft je baarmoeder een doorsnede van ongeveer zeven centimeter. Tegen het einde van je zwangerschap is dat wel 40 centimeter geworden! Je banden rond je baarmoeder rekken verder op en dat kan bandenpijn veroorzaken. Ook komen sommige organen een beetje in de verdrukking, zelfs je ribben worden opzij geduwd. Dat kan best pijn doen.

TIP! Om de pijn in je ribben te verlichten, kun je het best zo rechtop mogelijk gaan zitten. Wat ook helpt: breng je armen boven je hoofd. Voel je het?

Bandenpijn tijdens je zwangerschap

Babynamen

Ben je er al over uit? Of maakt je hoofd nog overuren? Een babynaam kiezen is voor de één een eitje en voor de ander een ware zoektocht. Inspiratie nodig? Check dan deze populaire babynamen lijstjes:

Honger als een paard

Je baby groeit heel hard en dat voel je. Je bent op die momenten wat meer vermoeid en ook kun je extra trek hebben. Het kan zijn dat je nu bepaalde dingen extra lekker vindt of juist heel vies. Onder invloed van hormonen is je smaak aangepast. Lees alles over zwangerschapscravings.

Op zoek naar een autostoeltje

Autostoeltje voor je baby kopen? Dan heb je vast gezien dat het aanbod enorm is. Je kunt je baby meteen na de geboorte meenemen in een babyautostoeltje en bent dat zelfs verplicht als je met de auto gaat. Benieuwd waar je op moet letten bij het aanschaffen van het juiste stoeltje? Lees hier alles wat je moet weten.

Tips om verlofuren te verdelen

Als ouder heb je recht op verschillende verlofregelingen, zoals (aanvullend) geboorteverlof en (betaald) ouderschapsverlof. Benieuwd hoe je alle verlofuren het best kunt verdelen? En welke mogelijkheden en rechten jullie hebben? Experts Lori & Tatum geven handige tips en adviezen.

Anderen over deze week

Hoe noem jij je baby nu in het openbaar? Je zult vast de echte naam nog niet zeggen. Maak je ook gebruik van een koosnaampje? Nieuwsgierig stelden we deze vraag op onze socials en de grappigste namen stroomden binnen. Van Harry, Propje tot Frups.

Benieuwd naar meer verhalen en ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender