25 weken zwanger

Zwanger week 25

Vanaf de 25e week ga je vaker naar de verloskundige: om de drie weken. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog goed, al merk je wel dat je je levensritme moet aanpassen.

Het hartje van je baby klopt twee keer zo snel als dat van jou. Zijn gehoor is nu al zo goed ontwikkeld dat hij stemmen die hij vaak hoort, herkent.

Symptomen zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging komt voor bij 15% van de zwangere vrouwen en doet zich meestal voor na de 24e week van de zwangerschap.

Symptomen zijn opgezwollen handen, enkels en gezicht, pijn rechts onder de ribben, tintelingen in de vingers, gezichtsstoornissen zoals sterretjes of lichtflitsen zien en een pijnlijk, gespannen gevoel bovenin de buik. Als je meerdere van deze klachten hebt, kun je denken aan een zwangerschapsvergiftiging en moet je langs de verloskundige.

Schadelijk?

Omdat je placenta tijdens een zwangerschapsvergiftiging minder goed wordt doorbloed, krijgt je baby minder voedingsstoffen en zuurstof binnen. Hierdoor zal hij minder goed groeien en ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat een zwangerschapsvergiftiging op tijd wordt ontdekt.

Must have: reukloze luieremmer

Must have: reukloze luieremmer

Een luieremmer is heel praktisch en hygiƫnisch een must have. Welke kies je dan? Geen vieze luchtjes meer, lage gebruikskosten, duurzaamheid en optimale hygiƫne zijn de belangrijkste redenen om voor DiaperChamp te kiezen. Al 20 jaar op de markt en bewezen effectief.

Check de verkooppunten

Geboortekaartje

Heb je al nagedacht over het geboortekaartje voor je baby? Weet je al welke tekst je wilt vermelden? En hoeveel kaartjes je gaat bestellen? Lees er alles over en doe ideeƫn op!

Verlofcalculator

Wanneer kan - en mag - je eigenlijk met verlof? Bereken de duur van je zwangerschapsverlof / bevallingsverlof aan de hand van je uitgerekende datum.

Autorijden

Bang dat de autogordel je baby schade aanricht bij een eventuele botsing? Nergens voor nodig, je kind wordt goed beschermd door het vruchtwater.

Sporten

Als je een fanatiek handbalster, hockeyster of voetbalster was, kun je dat nu waarschijnlijk al een tijdje niet meer doen. Daarvoor zit je zwangere buik te veel in de weg. Zwemmen kun je wel tot het einde van je zwangerschap blijven doen.

Ouderschapsverlof

Het krijgen van kinderen brengt een hoop verplichtingen met zich mee. Maar er zijn ook veel wettelijke regelingen, waar je rechten aan kunt ontlenen en die van belang kunnen worden wanneer je kinderen krijgt. Het recht op ouderschapsverlof is Ć©Ć©n van die regelingen.

Beeld: iStock.com