24 weken zwanger
Begin je al een aardige huismus te worden? ’s Avonds de deur uit gaan hoeft van jou waarschijnlijk niet meer zo nodig, je zit liever gezellig thuis op de bank. De nesteldrang begint toe te slaan!
Het is de 24e week van je zwangerschap! Je baby is nu zo groot en sterk, dat niet alleen jij maar ook anderen hem kunnen voelen - of zelfs zien - bewegen.
RS-virus
Als je kind straks geboren is, kan hij het RS-virus krijgen. Deze griepsoort lijkt erg op een gewone verkoudheid en is heel besmettelijk. Het veroorzaakt een infectie in de luchtwegen, waardoor je baby het benauwd krijgt. Door een verstopte neus en slijm in de longen heeft hij moeite met ademhalen. Hij kan piepgeluidjes gaan maken bij het ademen of hijgerig naar adem happen. Soms moet een kind met het RS-virus worden opgenomen in het ziekenhuis. Het duurt gemiddeld tien dagen voordat het virus weer uit het lichaam is.
Borst- of flesvoeding?
Je hebt er vast al over nagedacht of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Ben je er nog niet uit? Laat je goed informeren. Er zijn speciale informatieavonden over borstvoeding, waarin alles wordt uitgelegd. Natuurlijk is borstvoeding de meest complete voeding die je je baby kunt geven, maar de fles kan een goed alternatief zijn.
Kwaaltje: spataderen
Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de wanden van je bloedvaten verslappen. Daardoor werken de klepjes in die vaten (die ervoor zorgen dat je bloed niet terug kan stromen in je benen) niet zo goed. Het bloedvat kan door het toch terug stromende bloed en de slappere wand gaan uitzetten, met spataderen als gevolg. Spataderen gaan niet vanzelf weg na je zwangerschap, dus je kunt ze maar beter voorkomen.
Nog een kwaaltje: kuitkramp
Word je ’s nachts wel eens wakker van kramp in je kuit? Dat komt omdat je bloedcirculatie trager is dan normaal. Het kan ook liggen aan een gebrek aan calcium. Heb je kramp, rek dan je kuit op. Trek met je hand je tenen naar je toe of strek je verkrampte kuit naar achteren terwijl je met gestrekte armen tegen een muur leunt en je andere been buigt.
In eigen kamer of niet?
Leg jij je pasgeboren baby meteen in zijn eigen kamer of laat je hem de eerste tijd in een wieg naast je bed slapen? Handig om nu al over na te denken. Je baby lekker dicht bij je houden, heeft veel voordelen.
Kinderopvang
Al vrij vroeg in de zwangerschap zul je als aanstaande ouder gaan nadenken over de vraag: Ga ik wel of niet weer aan het werk na de zwangerschap? Wie er voor je kind gaat zorgen als je blijft werken, is geen zorg voor later, maar iets dat je op tijd moet regelen.
TIP
Het duurt nog zó lang voor je je kleintje eindelijk echt ziet. Toch nieuwsgierig naar hoe hij er nu uitziet? Laat dan een pretecho maken.