23 weken zwanger

Zwanger week 23

Kun je het geloven? Je bent al 23 weken zwanger! De zwangerschapskwaaltjes van de eerste drie maanden zijn allang vergeten. Hopelijk ben je aan het genieten van het groeien van je zwangere buik, want over een paar weken kunnen nieuwe ongemakken om de hoek komen kijken.

De longblaasjes van je baby openen zich pas bij de eerste ademteug na de geboorte. Maar door nu al af en toe vruchtwater in de longen te laten, oefent hij het ademhalen.

Ik moet zo nodig!

Soms heb je het idee dat je beter op het toilet kunt blijven zitten, want je blijft maar naar dat kleinste kamertje lopen. Tja, in deze maanden moet je gewoon vaak plassen. Ook je baby doet al plasjes in het vruchtwater. Een teken dat zijn nieren goed werken. De placenta zorgt ervoor dat het vruchtwater voortdurend wordt ververst, dus hij kan er gewoon slokjes van nemen.

Carpaal tunnel syndroom

Het extra vocht dat door je lichaam circuleert als je zwanger bent, kan druk geven op de armzenuwen die aan de binnenkant van de pols naar de hand lopen. Het kan tintelingen of zelfs pijn veroorzaken. Heel vervelend, maar er is niets aan te doen. Soms kan het helpen om de pols vast te zetten door een polsbeschermer te dragen.

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Roze, blauw of groen?

Weet jij of je een jongen of een meisje krijgt? Of blijft het een verrassing? Traditioneel kun je voor een meisje een roze geboortekaartje kiezen en voor een jongen een blauwe. Maar helemaal hip is een groen unisex kaartje! Jouw kaartje gevonden? Bestel een gratis proefdruk met de code WIJPROEF.

Kies jouw favoriet

Donkere tepels

Tijdens je zwangerschap worden je borsten groter. Ook je tepels en tepelhof groeien mee en worden donkerder van kleur. Ook dit is weer het gevolg van zwangerschapshormonen, die ervoor zorgen dat de structuur van je huid verandert.

Veiligheid

Let bij het inrichten van de babykamer ook goed op de veiligheid. Dat wiegje waarin je zelf nog hebt gelegen, is het nog wel veilig? Je wilt natuurlijk niet dat er straks iets met jouw baby gebeurt.

Kind erkennen

Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, dan is de biologische vader niet automatisch ook de officiƫle vader van je kind. Hij moet je kind erkennen .

Keuze achternaam

Je mag zelf bepalen welke van jullie achternamen je kind krijgt. Hieraan zijn wel een aantal regels verbonden. Deze regels zijn door de overheid wettelijk vastgelegd. In dit artikel lees je welke regels dat zijn.

Beeld: iStock.com