22 weken zwanger

22 weken zwanger

Je zit alweer in je zesde zwangerschapsmaand. We hopen dat het goed gaat met jullie. Als jij in beweging bent, wordt je baby lekker in slaap gewiegd. Neem je even rust, dan wordt hij wakker en begint je kleintje te bewegen. Heel goed, want dat maakt je baby sterker!

Je baby als je 22 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 28 centimeter groot en weegt zo’n 440 gram. De bewegingen van je kleintje worden rond de 22e week steeds gedetailleerder. Zo knijpt hij regelmatig zijn handen samen tot vuistjes, waarmee hij jou een stomp kan geven. Je baby kan vanaf nu haar krijgen op zijn hoofdje, naast de donshaartjes die hij al op zijn huidje heeft zitten. Benieuwd welke haarkleur je kleintje zal krijgen? De genen die je kleintje erft van jou en je partner zijn hiervoor bepalend. Wordt het blond, bruin, rood of zwart? Over een tijdje zul je het weten.

Wist je dat de meeste smaakpapillen van je kind nu af zijn? Ze werken al gedeeltelijk en dat betekent dat je kleintje een beetje kan proeven wat jij eet via het vruchtwater. Jij kunt dus eigenlijk de smaakontwikkeling van je baby beĂŻnvloeden door wat je nu eet. Wonderlijk hĂš?!

The Cool Couchie Kit

Aanstaande vader opgelet!

Welcome to Mankind is de ultieme voorbereiding voor aanstaande vaders. Ontdek deze nuchtere en humoristische videotraining. Bekend van onder andere Men’s Health, 3FM en de blije doos. En op Google goed beoordeeld met 5 sterren!

Bekijk de video

Welke kinderwagen kies jij?

Zie je jezelf straks al lopen met je baby? Een goede kinderwagen is heel belangrijk. Natuurlijk wil je dat ‘ie er mooi uitziet, maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. En vooral of hij lekker rijdt. Maak daarom altijd eerst een ‘testritje’ voordat je een kinderwagen aanschaft en check onze kinderwagen kooptips.

Kinderwagens & wandelwagens: zo kies je de beste

Afscheiding: wat is normaal?

Nu je zwanger bent, word je voorlopig even niet meer ongesteld. Lekker hĂš?! Je kunt wel last hebben van meer afscheiding dan normaal. Als die er wit of een beetje geel uitziet, hoef je je nergens zorgen over te maken. Ziet het er donker en vies uit en ruikt het ook onaangenaam, ga dan even langs de huisarts. Misschien heb je wel een schimmelinfectie opgelopen? Niets om je voor te schamen. Het is meestal zo weer verholpen.

Heb je last van bloedverlies tijdens je zwangerschap? Dat kan meerdere dingen betekenen. Het hoeft niet altijd direct verkeerd te zijn. Bel je verloskundige als je merkt dat je bloedverlies hebt.

Wieg ledikant, co-sleeper: wat kies je?

De babykamer inrichten is misschien wel Ă©Ă©n van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent. Er zijn een hoop zaken waar je aan moet denken, bijvoorbeeld welk babybedje je kiest. Slapen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kleintje, maar hoe zorg je ervoor dat je jouw kostbaarste bezit veilig kan achterlaten in het bedje? WIJ zet de belangrijkste voor- en nadelen voor je op rij van een wieg, ledikant en co-sleeper.

Oefeningen om je bekkenbodem te trainen

Er worden tijdens je zwangerschap hoge eisen gesteld aan je bekkenbodemspier. Het is aan te raden deze spier voor en na de bevalling te trainen. Zo kun je (grotendeels) voorkomen dat je later vervelende bekkenklachten krijgt.

  • Probeer deze oefening thuis eens en herhaal ‘m regelmatig Ga op je rug liggen met je knieĂ«n gebogen en voeten op de grond. Span en ontspan je bekkenbodemspieren, bouw dit langzaam op en probeer deze uiteindelijk zes seconden vast te houden. Tijdens het aanspannen van je spieren adem je in en tijdens het ontspannen adem je uit.

  • Een andere oefening is de ‘knipperlichtoefening’ Ga op een stoel zitten met je rug tegen de leuning en zet je voeten iets uit elkaar op de grond. Span en ontspan nu je bekkenbodemspieren heel snel achter elkaar gedurende dertig seconden. Herhaal deze oefening regelmatig.

Ontdek meer oefeningen voor thuis

Oefeningen voor thuis tijdens je zwangerschap

22 wekenprik: bescherm je baby tegen kinkhoest

Je hebt je verloskundige er vast al over gehoord: de 22 wekenprik. Als je deze vaccinatie haalt tijdens je zwangerschap is je pasgeboren baby beter beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor jonge baby’s en komt in Nederland weer vaker voor. Je kunt de vaccinatie vanaf 22 weken bij een priklocatie bij jou in de buurt halen. De 22 wekenprik wordt gratis aangeboden.

Haal je de prik niet tijdens je zwangerschap? Dan kan je baby als hij twee maanden oud is, zelf worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Dat betekent wel dat je pasgeboren baby niet beschermd is tijdens die eerste levensmaanden en ‘gewoon’ besmet kan worden. Als jij je nu laat vaccineren tegen kinkhoest dan is je baby vanaf de eerste dag na de geboorte beschermd.

Griepprik en coronavaccinatie halen

Alle vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen een gratis griepprik halen bij de JGZ (consultatiebureau). Je wordt hiervoor uitgenodigd, maar de prik is niet verplicht. De keuze is aan jou. Door deze prik tijdens de zwangerschap te halen, zijn pasgeborenen tot zes maanden beschermd tegen ernstige complicaties bij de griep.

Hoewel corona ons gelukkig niet meer in de greep houdt, krijgen alle zwangeren wel nog het advies om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Onderzoek wijst uit dat de kans om ernstig ziek te worden door corona groter is tijdens de zwangerschap. Vaccinatie maakt deze kans kleiner. Als je de vaccinatie wilt halen, moet je zelf een afspraak maken bij de GGD. Het RIVM adviseert de prik tussen de 13 en 26 weken zwangerschap te halen. Twijfel je? Praat erover met je verloskundige.

Je borsten bereiden zich voor

Vanaf de zesde maand van je zwangerschap, nu dus, kan er soms een gelige vloeistof uit je tepels komen: colostrum. Schrik niet hoor, de melkklieren in je borsten krijgen signalen om melk te gaan aanmaken, zodat je straks borstvoeding kunt geven als je dit wilt. Je pasgeboren baby zal de eerste paar keren dit voedzame vocht drinken. Colostrum wordt niet voor niets ‘vloeibaar goud’ genoemd, omdat het zo goed is voor je baby.

Pas na het geven van colostrum gaan je borsten melk aanmaken. Colostrum is makkelijker te verteren dan melk en zit vol afweerstoffen die je baby beschermen. Als je borsten regelmatig lekken, kan je eventueel een zoogkompres gebruiken. Zo voorkom je natte plekken in je kleding. Heb je geen last van lekkende borsten en merk je er niets van? Geen zorgen, ook dit is normaal.

Anderen over deze week

Sommige zwangeren gaan negen maanden lang gloeiend van geluk door het leven. Heerlijk als dat zo mag zijn. Maar zwanger zijn gaat niet altijd over rozen. Die roze wolk kan ook donkergrijs zijn, bijvoorbeeld al je je helemaal niet lekker voelt, je last hebt van complicaties of als je in de medische molen belandt en je veel zorgen maakt.

WIJ-columniste Roxanne beleeft weliswaar een gezonde zwangerschap, maar echt zweven op een roze wolk doet ze ook niet. “Ik heb geen enkele reden tot klagen. Toch kan ik niet wachten tot die hele zwangerschap achter de rug is”, schrijft ze in haar eerlijke column Zwanger zijn, is niet mijn ding. Herken jij dat ook of juist helemaal niet?

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Je kunt je vanaf deze week laten inenten tegen kinkhoest via de 22 wekenprik, zodat je baby vanaf de geboorte beschermd is tegen deze voor baby’s gevaarlijke ziekte. Bespreek de vaccinatie eventueel met je verloskundige als je hierover nog vragen hebt.
  • Check of je zorgverzekering een kraampakket opstuurt of vraag ‘m anders zelf aan.
Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender