21 weken zwanger

Zwanger week 21

Die roze wolk waar iedereen het altijd over heeft, is niet áltijd zo roze als wordt voorgespiegeld. Het is heel normaal om af en toe wakker te liggen van wat er allemaal gaat veranderen als de baby er straks is.

Vanaf nu, de 21ste week van je zwangerschap, komt je baby elke week 60 gram aan. Zelf kun je ook een groeispurt maken, er kan wel een pond per zwangerschapsweek bijkomen!

De baby erkennen

Als je niet getrouwd bent, wordt de biologische vader niet automatisch de wettige vader van je kind. Daarvoor moet hij eerst de baby erkennen. Dat doet hij bij de burgerlijke stand van jullie woonplaats en kan al tijdens de zwangerschap. Jullie kunnen dan ook meteen laten vastleggen welke achternaam jullie kind krijgt.

Op vakantie

Wil je er nog even tussenuit, op babymoon? Doe dat dat ÔÇÖt liefst voordat je 30 weken zwanger bent. Lang stilzitten in een auto of vliegtuig wordt steeds moeilijker. Om je bloedsomloop op gang te houden, moet je namelijk veel bewegen. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf de 30e week om een gezondheidsverklaring van je verloskundige. Vanaf het moment dat je 32 weken zwanger bent, willen ze je vaak helemaal niet meer aan boord hebben. Logisch, dan wordt het risico op een bevalling in de lucht te groot.

Kinderopvang regelen

Kinderopvang: bijna onmisbaar in de huidige tijd waarin veel moeders (parttime) werken. Maar het is geen eenvoudige keuze om te maken. Welke soort kinderopvang past het beste bij jullie, je kind, budget en de situatie?

Janken om niets

Een zielige film op tv, de wasmachine die stuk gaat of een theeglas dat je laat vallen … Er hoeft maar iets te gebeuren en de tranen staan alweer in je ogen. Die hormonen ook! Je partner snapt soms niets van je huilbuien. Leg hem (of haar natuurlijk) uit hoe je je voelt en vraag om wat extra begrip en geduld. Ook voor je partner verandert er veel. Lees hier wat hij (of zij) kan verwachten tijdens je zwangerschap.

Enge dromen

Tijdens je zwangerschap kun je de gekste en engste dingen dromen: je vergeet je baby in de supermarkt of laat hem uit het raam vallen. Dat kan je onzeker maken. Kun je de verantwoordelijkheid voor een kind wel aan? Ja! Het blijkt namelijk dat je door deze dromen je angsten verwerkt, zodat je de verantwoordelijkheid straks juist w├ęl aan kunt.

Beeld: iStock.com