21 weken zwanger

21 weken zwanger

Je bent officieel over de helft! Vanaf nu komt je baby elke week zo’n 60 gram aan. Zelf kun je ook een groeispurt maken en daar kun je best moe van zijn. Pak dus lekker je rust als het kan. En die roze wolk waar iedereen het altijd over heeft, is niet áltijd zo roze als wordt voorgespiegeld. Het is heel normaal om af en toe ook te piekeren over wat er allemaal gaat veranderen als de baby er straks is. Praat erover, dat helpt.

Je baby als je 21 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 27 centimeter lang en weegt rond de 380 gram. Over de huid van je baby ontstaat nu een vettig laagje. Dit huidsmeer beschermt je baby tegen het vruchtwater en infecties. De hersenen van je kleintje maken daarnaast grote ontwikkelingen door. Zo wordt de hypofyse ontwikkelt die de hormoonhuishouding regelt. Dit is een belangrijk deel in de hersenen van je baby.

Je kleine heeft nu nog alle ruimte in je buik om te bewegen, rond te draaien en met zijn armpjes en beentjes rond te zwaaien. Dat doet je baby nu heel veel, al vindt hij het ook heerlijk om lekker door jouw dagelijkse bewegingen in slaap gewiegd te worden. Je baby slaapt nu meer dan de helft van de dag. Vaak als jij rustig op de bank zit, komt je kleintje weer in beweging. Heb je ‘m al gevoeld?

Vervelend kwaaltje: bandenpijn

Vanaf week 20 krijgen veel zwangere vrouwen last van bandenpijn. Je baarmoeder groeit, waardoor er extra druk op de banden komt te staan. Door de extra druk rekken de banden uit en dit veroorzaakt bandenpijn. Het kan pijnlijk of krampachtig, scherp of stekend aanvoelen. Bandenpijn herken je aan pijn rond het schaambot. Deze pijn kan doortrekken naar je rug en vagina.

Helaas is bandenpijn niet te voorkomen, maar wel te verlichten en te verzachten.

Dit kun je doen als je last hebt van bandenpijn

  • Zorg voor een rechte houding waarbij je je buik niet teveel laat hangen.

  • Door vermoeidheid kan bandenpijn erger worden, neem dus genoeg rust.

  • Bij veel last kan een warm bad verlichting geven.

  • Vermijd zwaar tillen en lang staan tijdens de zwangerschap. Dit vermindert de druk op de baarmoeder en de ronde banden. Lees ook alles over duwen, tillen en trekken tijdens de zwangerschap.

  • Rek je heupen elke dag voorzichtig. Vraag je verloskundige wat geschikt voor je is.

  • Neem de tijd om van houding te veranderen. Probeer te voorkomen dat je plotseling gaat staan, zitten of omrollen.

  • Probeer de heupen gedurende de dag te kantelen. Of probeer dagelijks deze vloerstretch: zet je handen en knieën op de vloer. Laat je hoofd naar de vloer zakken. Houd je kont in de lucht.

De baby erkennen

Als je niet getrouwd of geregistreerd partners bent, wordt je partner niet automatisch de wettige vader of moeder van je kind. Daarvoor moet je partner eerst de baby erkennen en kan dat bij de burgerlijke stand van jullie woonplaats regelen. Erkennen kan ook al tijdens de zwangerschap. Jullie kunnen dan ook meteen laten vastleggen welke achternaam jullie kind krijgt.

Ben je als twee vrouwen getrouwd of zijn jullie geregistreerd partners? En is voor de zwangerschap gebruikgemaakt van een onbekende donor, volgens de wet? Dan is erkenning niet nodig. De duomoeder wordt in dat geval automatisch moeder van het kind. Er moet wel bij de geboorteaangifte aangetoond worden dat de donor onbekend is. Als het om een bekende donor gaat, kunnen getrouwde en geregistreerde duomoeders een kind erkennen. Voor duovaders ligt dit complexer en gelden (nog) niet dezelfde regels. Lees hier hoe het zit.

Janken om niets

Een zielige film op tv, de wasmachine die stuk gaat of een theeglas dat je laat vallen … Er hoeft maar iets te gebeuren en de tranen staan alweer in je ogen. Die hormonen ook! Je partner snapt soms niets van je moodswings. Leg hem (of haar natuurlijk) uit hoe je je voelt en vraag om wat extra begrip en geduld. Ook voor je partner verandert er veel. Lees hier wat hij of zij kan verwachten tijdens je zwangerschap.

Moodswings tijdens je zwangerschap: een lekker potje huilen met déze 7 films

Enge dromen

Tijdens je zwangerschap kun je de gekste en engste dingen dromen: je vergeet je baby in de supermarkt of laat hem uit het raam vallen. Dat kan je onzeker maken. Kun je de verantwoordelijkheid voor een kind wel aan? Ja! Het blijkt namelijk dat je door deze dromen je angsten verwerkt, zodat je de verantwoordelijkheid straks juist wél aan kunt. Fijn idee hè!?

Zoektocht naar dé naam

Nu je over de helft bent en het geslacht na de 20 wekenecho echt zeker weet, rijst de vraag: voor welke naam ga je? Misschien heb je al een favoriet of heb nog helemaal geen idee. WIJ heeft in ieder geval genoeg babynamen inspiratie voor je verzameld. Ga er lekker voor zitten en scroll eens door deze lijstjes heen. Bij alle namen vind je ook meteen de betekenis. Succes met de zoektocht!

Algemeen

Meisjesnamen

Jongensnamen

TIP! Ben je benieuwd hoe vaak een naam voorkomt in Nederland? Raadpleeg dan onze namenteller.

Naast nadenken over de naam, ben je misschien ook in je hoofd aan het nadenken over de babykamer. Je hebt gelukkig nog even de tijd. Maar het is wel leuk om te weten wat de grote babykamertrends van dit moment zijn. Zet de ‘esthetisch verantwoorde beige’-trend door? WIJ spot in ieder geval vijf grote babykamertrends.

De babykamertrends 2023

Verlofregelingen voor en na je bevalling

Weet jij al wanneer je met zwangerschapsverlof wilt? Je kunt de handige zwangerschapsverlofcalculator gebruiken om je verlof te berekenen en te ontdekken waar je recht op hebt. Na de bevalling kan je partner (aanvullend) geboorteverlof opnemen én hebben jullie allebei ook nog recht op deels betaald ouderschapsverlof, mits je in loondienst werkt. Goed om je eens in te verdiepen en samen over na te denken.

Duizelt je hoofd van al die verlofregelingen en keuzes? In dit artikel vind je alle belangrijke verlofregelingen voor ouders onder elkaar en vind je handige tips en adviezen.

Andere zwangeren over deze week

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En gelukkig maar! Stel, je denkt dat je geen kinderen kunt krijgen en ontdekt plots dat je zwanger bent, al 21 weken notabene. Het overkwam Tamar. Lees haar ongelooflijke en mooie verhaal.

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com/Motortion

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender