20 weken zwanger

20 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je zit nu op de helft van je zwangerschap. Wat gaat het hard hè? Je buik wordt steeds zichtbaarder en je zult vast veel reacties uit je omgeving krijgen. Geniet ervan!

Je baby als je 20 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 24 centimeter groot en weeg rond de 300 gram. Je kleintje maakt nu wel 200 bewegingen per dag. Die voel je niet allemaal, maar als je rustig zit of ligt, kan je je kleintje voelen bewegen. De bewegingen lijken in het begin op plopjes of gefladder. Als je placenta aan de voorkant ligt, kun je dit vaak wat minder goed voelen en moet je misschien nog even wachten voordat je je baby voelt.

Het maagdarmstelsel van je baby oefent al met het verteren van voedsel. Dit doet je baby door vruchtwater in te slikken. Dit is een goede oefening voor zijn spijsvertering en ademhalingsstelsel. Vervolgens plast hij het weer uit in het vruchtwater. Van alle afvalstoffen die achterblijven maakt je kleine meconium . Dit is de eerste ontlasting van je baby en ziet eruit als zwart, kleverig spul.

Silsolutions van Vitakruid

Goed voor je huid & haar

Een aanrader voor tijdens je zwangerschap: Silsolutions van Vitakruid. Dit veelzijdige supplement draagt o.a. bij aan het behoud van een stevige, zachte en elastische huid en helpt je haarvolume te verbeteren.

Bestel direct

20 wekenecho: een belangrijke check-up

Rond deze week heb je je 20 wekenecho. Een bijzonder, maar ook spannend moment! Je baby wordt grondig gecheckt op mogelijke afwijkingen, maar bovenal is het natuurlijk weer leuk om te zien hoe je baby gegroeid is in de afgelopen weken. Het kan zijn dat je deze echo vorige week hebt gehad. We hopen dat alles goed was. Kun je je al voorstellen dat je je baby over ongeveer 20 weken gaat ontmoeten? Gek idee hè!?

Het ritme van je baby

Nu je op de helft van je zwangerschap zit, heeft je baby waarschijnlijk al een slaap- en waakritme. Als hij wakker is, duikelt hij vrolijk rond in je baarmoeder en zwaait hij met zijn handen en voeten. Als zijn duim in de buurt van zijn mond komt, zal hij er aan zuigen. Lief!

De placenta

Als je 20 weken zwanger bent, pompt de placenta zo’n 25 liter bloed per dag door je navelstreng. De bouwstoffen die hierin zitten - zoals zuurstof en glucose - gaan via de placenta naar je baby. Omdat de placenta altijd een hogere temperatuur heeft dan de rest van je lichaam, heeft je baby het nooit koud.

Calcium is goud

Het kraakbeen van je kleintje wordt langzamerhand steeds meer omgevormd toch bot. Je lichaam heeft hier voldoende calcium voor nodig. Red je het niet om voldoende calcium binnen te krijgen, dan kun je met je verloskundige overleggen of het nodig is om dit extra bij te slikken. Teveel calcium is ook weer niet goed, de bovengrens ligt rond de 2.500 milligram per dag. Calcium zit o.a. in zuivel, zoals kaas, yoghurt, melk, kwark, maar ook in groenten als boerenkool, rucola, spinazie, broccoli en sperziebonen.

Benieuwd wat je nog meer dagelijks moet binnenkrijgen. Bekijk dit overzicht samengesteld door WIJ deskundige en voedingsexpert Iris.

Erkennen van je kind

Als je alleen samenwoont, niet getrouwd bent en geen geregistreerd partner bent, ben je niet automatisch de officiële vader of moeder. Je kunt je kind dan voor of na de geboorte erkennen via de gemeente.

Reminder: de blije doos wacht op jou

Heb jij de blije doos al opgehaald? Zo niet, haal deze leuke, gratis zwangerschapsbox alsnog op in een Prénatal winkel bij jou in de buurt.

de blije doos van WIJ

Nog niet aangevraagd? Dat kan alsnog.

de blije doos aanvragen

Zodat je niets vergeet …

Afspraken met je verloskundige, echo’s, je verlof regelen, een naam bedenken, op jacht naar babyspullen, opvang en kraamzorg regelen, je zorgverzekering checken … Ben je het overzicht soms een beetje kwijt? Snappen we! Er komt ook zoveel op je af. Helemaal als het je eerste zwangerschap is. Daarom voor jou een handige checklist met wat je wanneer moet regelen als je zwanger bent. Zodat je niets belangrijks over het hoofd ziet.

Wanneer krijg je een medische indicatie?

Als je tijdens je zwangerschap een medische indicatie krijgt, betekent dit dat je tijdens je zwangerschap en bevalling goed in de gaten wordt gehouden. Je wordt begeleid door een gynaecoloog in het ziekenhuis om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Je bevalling vindt ook in het ziekenhuis plaats, zodat er allerlei middelen voorhanden zijn om het zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Bij een medische indicatie mag thuis bevallen niet meer.

Zwanger en ziek, wat nu?

Tijdens de zwangerschap ben je vatbaarder voor infecties. Je kunt dus sneller verkouden of ziek worden. We hopen natuurlijk dat dit je bespaart blijft. Wel fijn om alvast wat tips op zak te hebben voor het geval dat. Ontdek daarom alles wat je moet weten over zwanger en ziek zijn.

Zwanger en ziek

Wist je dat …

  • Alle vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn een gratis griepprik kunnen halen bij de JGZ.? Je wordt hiervoor uitgenodigd. Door deze prik tijdens de zwangerschap te halen, zijn pasgeborenen tot zes maanden beschermd tegen ernstige complicaties bij de griep. Dat kan namelijk behoorlijk heftig zijn voor een baby.

  • Je vanaf 22 weken ook een gratis vaccinatie kan halen tegen kinkhoest? Het gaat hier om de 22 wekenprik. Je kleintje is dan vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest, een voor jonge baby’s gevaarlijke ziekte. De griepprik en 22 wekenprik zijn niet verplicht. Doe wat goed voor jou voelt en praat er eventueel over met je verloskundige of huisarts.

De zoektocht naar een autostoeltje

Om je baby straks te vervoeren in de auto heb je een autostoeltje nodig. Dat is verplicht in Nederland. Zorg dat je ‘m op tijd in huis hebt, want als je in het ziekenhuis bevalt en je met de auto naar huis gaat, moet je baby vervoerd worden in een geschikt autostoeltje. Voor je gaat oriënteren en shoppen, check: kooptips voor een babyautostoeltje.

Broertje of zusje voorbereiden

Heb je al een kleintje (of meerdere) rondrennen? Dan is het natuurlijk hartstikke leuk dat er een broertje of zusje bij komt. Begin op tijd met je kind voorbereiden op de komst van de baby. Zo kun je zoveel mogelijk voorkomen dat je kind de komst van het broertje of zusje als een negatieve of beangstigende gebeurtenis gaat zien. Het is juist een leuk, nieuw spannend avontuur. Hoe je dat goed aanpakt? Deze tips helpen je.

Kind voorbereiden op komst baby

Zwanger aan het werk: dit zijn je rechten

Wist je dat je als werkende zwangere bepaalde rechten hebt? We zetten de drie belangrijkste rechten voor je op een rij:

  • Je werkgever moet zorgen dat je tijdens je zwangerschap veilig en gezond kunt werken.
  • Als zwangere vrouw heb je recht op aangepaste werktijden, extra pauzes en ben je in principe niet verplicht om te werken in nachtdienst, of om over te werken.
  • Ook mag je niet worden verplicht om zwaar lichamelijk werk te doen, zoals zwaar tillen, trekken, duwen of dragen. Zeker in de laatste drie maanden voor de bevalling is het beter voor jou en je baby om dit werk zoveel mogelijk te beperken.

Anderen over deze week

“Waar zit iedere zwangere vrouw op te wachten? Juist, de 20 wekenecho”, vertelt de zwangere Anna. Ze vindt de 20 wekenecho mega spannend. Ook omdat ze dan het geslacht van haar baby te horen krijgt. “Ik kan niet wachten en ben ZO benieuwd!” Inmiddels heeft ze de echo gehad en blikt ze terug in deze blog.

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

Regel de erkenning van je partner, indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Beeld: iStock.com/AleksandarNakic, vadimguzhva

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender