2 weken zwanger
Deze week heb je kans om zwanger te worden. Spannend, want zal het lukken? De grootste kans dat je eitje bevrucht wordt, is tussen de 9e en 14e dag na de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar, wacht … niet iedere menstruatiecyclus is hetzelfde. Er is een uitloop naar voren en achteren mogelijk.
Wachten op de eisprong
Op dit moment rijpt de eicel die straks bevrucht kan worden in je eierstokken. Dat gebeurt in een met vocht gevuld blaasje. Dit blaasje noem je een follikel en is zo groot als een kers. Tijdens je eisprong, waarschijnlijk aan het eind van deze week, barst het blaasje open en komt de eicel in je eileider terecht. Daar blijft het dan de komende 12 tot maximaal 24 uur in leven om bevrucht te kunnen worden. Raadpleeg onze ovulatiecalculator om te berekenen wanneer jouw eisprong plaatsvindt.
Gratis voor alle zwangeren
Wist je dat WIJ gratis cadeaus weggeeft aan alle zwangeren in Nederland? Door je online aan te melden voor het gratis cadeaupakket van WIJ ontvang je o.a. de blije doos. In dit gratis zwangerschapspakket vindt je allerlei producten en kortingen voor jou én je baby.
Maak er geen verplicht nummertje van
Als je graag zwanger wilt worden, kan je seks met je partner anders gaan ervaren. Aan de ene kant is het heel spannend (zou het deze keer ‘raak’ zijn?). Maar als je al een tijdje probeert zwanger te worden, kun je het ook als een ‘verplicht nummer’ gaan zien. Het is moeilijk, maar probeer het zoveel mogelijk los te laten en er in gedachten ‘een maandje niet voor te gaan’.
Wist je dat het grootste deel van de maand je baarmoedermond is afgesloten met een slijmprop? Alleen tijdens de dagen rond de ovulatie (eisprong) wordt dat slijm waterig en kunnen zaadcellen erdoor. Die blijven zo’n 48 uur in leven. ‘Te vroeg’ vrijen kan dus effect hebben.
LH-piek: je meest vruchtbare moment
Ontdekken op welk moment jij het meest vruchtbaar bent? Bereken dan de LH-piek in je menstruatiecyclus. Het LH-gehalte is het hoogst rond de ovulatie en vertelt je wanneer je het best zwanger kunt proberen te raken.
Wat kan je partner doen?
Om een gezonde zwangerschap te bevorderen, is een gezonde levenstijl nu ook al heel belangrijk. Het verbetert je vruchtbaarheid, je voelt je fitter en je zit daardoor vaak lekkerder in je vel. Dit geldt ook voor je partner. Ontdek wat je partner nog meer kan doen.
Innesteling berekenen
Ongeveer 8 dagen na de bevruchting vindt de innesteling plaats. Een mijlpaal, want dat is hét moment dat het embryo zich innestelt in het slijmvlies van je baarmoederwand. Je kunt de innesteling berekenen. Leuk om te weten vanaf welk moment je écht zwanger bent, maar ook handig om bepaalde pijn in je buik of eventueel bloedverlies te kunnen herleiden. Het kan overigens ook zo zijn dat je niets van de innesteling merkt of voelt.
Moment suprême: je NOD
Kijk jij ook zo uit naar je NOD, oftewel je Niet-Ongesteldheids-Dag? Het is de eerste dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou worden. Laten we hopen dat je dat deze keer niet wordt, want dat betekent dat je officieel overtijd bent. Yes! Op de NOD doen veel vrouwen een zwangerschapstest, omdat de meeste testen vanaf dan echt betrouwbaar zijn. Het wachten op je NOD kan voor je gevoel eeuwig duren. Het leven gaat gewoon door, maar stiekem ben je maar met één ding bezig: ben ik zwanger? Zal het deze maand ‘raak’ zijn? Dat snappen we helemaal. Met deze tips kom je deze onzekere periode zo goed mogelijk door.
Het geslacht van je baby ligt nu al vast
Wist je dat het geslacht van je baby al wordt bepaald wanneer je slechts 2 weken zwanger bent? Ongelooflijk, toch!? In die piepkleine klomp cellen die kleiner zijn dan 1 mm en niet eens zichtbaar voor het blote oog, ligt de beslissing al vast of het een jongen of meisje wordt.
Zo werkt het: elke vrouwelijke geslachtscel bevat altijd een X-chromosoom. Daarentegen kan een mannelijke geslachtscel zowel een X-chromosoom als een Y-chromosoom bevatten.
Het wordt een meisje als …
- de zaadcel een X-chromosoom bevat.
Het wordt een jongens als …
- de zaadcel een Y-chromosoom bevat.
Welke eigenschappen erft je baby?
Het DNA in je chromosomen en in die van je partner bepaalt welke eigenschappen je kind zal krijgen. Van allebei erft je baby precies de helft. Er zijn miljoenen verschillende erfelijke factoren. Denk aan uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen, maar ook aan erfelijke aandoeningen.
Toch een feestelijk drankje
Nu je officieel nog niet zwanger bent, drink je misschien soms nog een glaasje alcohol. Dit kun je beter laten staan, omdat alcohol je vruchtbaarheid aanzienlijk vermindert. Wil je toch een feestelijk drankje drinken? Deze overheerlijke mocktails zijn echt een aanrader.
Goed om te weten
Meteen na het stoppen met de pil kun je zwanger worden. Dat je cyclus eerst op gang moet komen, is een fabeltje. Al kan het soms wel even duren natuurlijk.
Wil je precies weten wanneer je vruchtbaar bent? Naast dat je de ovulatiecalculator kunt gebruiken, zijn er bij de drogist en apotheek speciale ovulatietesten te koop waarmee je je vruchtbare dagen kunt helpen bepalen.
Anderen over deze week
Als je omgeving weet dat je bezig bent met zwanger worden, wil dat nog wel eens opmerkingen opleveren waar je echt tótaal niet op zit te wachten. Van ‘Kind maak je niet druk, je bent nog jong’ of ‘Wij hoeven elkaar alleen maar aan te kijken en ik ben zwanger’ tot ‘Is het al gelukt?’ Stop, ho, stop. Deze 10 uitspraken wil je nu echt niet horen aub!
Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger worden vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hoe zij zwanger worden hebben beleefd. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.