19 weken zwanger

19 weken zwanger

19 weken zwanger en je wordt steeds zwaarder en ronder. Je merkt dat je je moet aanpassen aan je veranderende lichaam. Let goed op je houding, neem voldoende rust, maar blijf ook bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn fijn om te doen.

Het donshaar dat je baby over zijn hele lichaam had, gaat nu uitvallen. Daarvoor in de plaats gaat zijn echte haar groeien. Op zijn hoofd, maar ook zijn wenkbrauwen zullen verschijnen.

Lekkere trek

Je zou de hele dag door wel kunnen eten. Heb jij ook dat je nu iets extra lekker vindt en iets anders juist heel vies? Onder invloed van hormonen is je smaak aangepast. Eten voor twee is niet nodig, maar je mag best iets extra’s eten. Kies alleen wel voor een gezonde snack. Een extra boterham met een glas melk kun je nu best gebruiken, maar houd je gewicht in de gaten. Als je minder gaat bewegen als gevolg van je zwangerschap heb je minder nodig en hoef je niet extra te eten.

En we noemen hem …

Sommige aanstaande ouders weten al meteen hoe hun kind gaat heten, anderen twijfelen tot het laatste moment. Ben jij zo’n twijfelaar? Hier een lange lijst met leuke babynamen.

Hoor of lees je ergens een leuke naam? Schrijf hem op, anders ben je ‘m alweer vergeten als je thuis bent. Die hormonen maken je hartstikke vergeetachtig.

Adem in, adem uit

Hap je af en toe naar adem? Dat zou niet zo raar zijn, je groeiende baarmoeder drukt je ribbenkast omhoog. Vervelend, maar niets om je zorgen over te maken. Lees meer over zwangerschapskwaaltjes.

Lekker liggen

Hoe je dan het beste kunt slapen? Op je zij, met het ene been over de andere gekruist. Maak het je zelf comfortabel en doe een kussen tussen je benen.

Inrichten babykamer

Bij het inrichten van de babykamer komen een hoop zaken kijken: vloer, verlichting, kleur, inrichting … En niet te vergeten: veiligheid!

Erkenning van je kind door je partner

Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, dan is de biologische vader niet automatisch ook de officiële vader van je kind. Hij moet je kind erkennen.

Welke achternaam krijgt jullie kind?

Je mag zelf bepalen welke van jullie achternamen je kind krijgt. Hieraan zijn wel een aantal regels verbonden. Deze regels zijn door de overheid wettelijk vastgelegd. In dit artikel lees je welke regels dat zijn.

Beeld: iStock.com