19 weken zwanger

19 weken zwanger

Je bent 19 weken zwanger en dat betekent dat je halverwege je vijfde maand zit. Je lichaam verandert en wordt steeds ronder. Je huid maakt meer pigment aan en daardoor worden je tepels donkerder. Laat het maar lekker gebeuren. Neem wel voldoende rust en beweeg regelmatig. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn fijn om te doen. En goed voor je!

Je baby als je 19 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 22 centimeter groot en weegt rond de 250 gram. Het donshaar (lanugo) dat je baby over zijn hele lichaam had, gaat nu uitvallen. Daarvoor in de plaats gaat zijn echte haar groeien. Op zijn hoofd, maar ook zijn wenkbrauwen zullen verschijnen.

Vanaf deze week kun je je baby in volle glorie bewonderen op de 20 wekenecho. Tijdens deze medische echo wordt je baby uitgebreid onderzocht. Je zult op het scherm zien dat je kleintje veel beweegt. Zijn armen en benen zijn nu in de juiste verhouding met de rest van het lichaam. Het kraakbeen wordt steeds meer vervangen door bot. De hersenen en spieren gaan beter en sneller samenwerken, zodat je baby meer controle krijgt over zijn bewegingen. Misschien voel je af en toe al een schopje? Zo niet, dan gaat dat snel gebeuren.

Lekkere trek

Heb je de neiging om regelmatig door de keukenkasjes te graaien op zoek naar iets lekkers. Snappen we helemaal! Op sommige momenten zou je de hele dag door wel kunnen eten. Het kan zijn dat je nu bepaalde dingen extra lekker vindt en of juist heel vies. Onder invloed van hormonen is je smaak aangepast. Lees alles over cravings.

Op de redactie hebben we na een oproep op onze socials zelf jullie meest gekke zwangerschapscravings getest. Bekijk hieronder deel 1.

Zwangerschapscravings testen

Eten voor twee?

Nee, dat is niet nodig. Al mag je mag best iets extra’s eten. En natuurlijk mag je een keer zondigen, maar kies ook regelmatig voor een gezonde snack. Een extra boterham met een glas zuivel kun je nu goed gebruiken. IJzerrijke voeding en je calcium inname zijn nu belangrijk voor jou en de ontwikkeling van je baby. Als je hier goed op let, zul je merken dat je je fitter voelt.

It’s all in the name

Sommige aanstaande ouders weten al meteen hoe hun kind gaat heten, anderen twijfelen tot het laatste moment. Ben jij zo’n twijfelaar? Bekijk deze lijst met unieke babynamen. Leuk om eens doorheen te scrollen voor inspiratie.

TIP! Hoor of lees je ergens een leuke naam? Schrijf ‘m op, anders ben je ‘m alweer vergeten als je thuis bent. Die hormonen maken je hartstikke vergeetachtig. Dat wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Het is volkomen onschuldig en tijdelijk.

Zwangerschapsdementie tips

Adem in, adem uit

Hap je af en toe naar adem als je de trap oploopt? Dat is niet zo gek, want je groeiende baarmoeder drukt je ribbenkast omhoog. Vervelend, maar niets om je zorgen over te maken. Het hoort nu eenmaal bij deze fase. Ontdek welke zwangerschapskwaaltjes in het tweede trimester nog meer veel voorkomen.

De veranderingen aan je huid

Met hormonen heb je een haat-liefde verhouding als je zwanger bent. Zonder zou je kinderwens nooit in vervulling zijn gaan, maar al die kwaaltjes zijn toch wel erg vervelend. Denk maar zo: het is voor het goede doel. Ook je huid kan onder invloed van hormonen veranderen. Zo kun je last krijgen van bepaalde huidkwaaltjes. Check hieronder welke dat zijn en ontdek wat je kunt doen om de klachten te verminderen.

Heb jij geen last van kwaaltjes? Dat kan ook! Niet alle zwangeren krijgen er last van.

Ontspannen slapen

Nu je bijna op de helft zit, kan het zijn dat je favoriete slaaphouding niet zo lekker meer aanvoelt. Veel zwangeren vinden liggen op de zij, met het ene been over de andere gekruist, een fijne houding. Maak het je zelf comfortabel en doe eventueel een (voedings)kussen tussen je benen. Zwangerschapsyoga kan helpen om beter te ontspannen. De oefeningen kun je ook voor het slapengaan doen, zodat je lekker ontspannen onder de wol kruipt.

Pijn in je rug

Nu je baby ruim 20 centimeter groot is, begint alles in je buik een beetje op te schuiven. Zo ook je buikspieren. Die wijken naar de zijkant, zodat je baarmoeder de ruimte krijgt om groter te worden. Deze veranderingen in je spieren kunnen ervoor zorgen dat je rugpijn krijgt. Maar liefst 70% van de zwangeren ervaart rugpijn. Doe rustig aan als je dit ook merkt en gun je lichaam wat extra rust.

Hey, een oefenwee!

Hoewel de komst van je baby nog ver weg lijkt, bereidt je lichaam zich nu al voor op de grote dag. Misschien heb je al gemerkt dat je baarmoeder zich soms vanzelf gaat aanspannen. Dit noem je harde buiken, ook wel Braxton Hicks of oefenweeën genoemd. Er zijn verschillende oorzaken voor harde buiken. Meestal zijn ze onschuldig, maar soms is het een signaal om wat gas terug te nemen en het rustiger aan te doen. Als je pijnlijke ‘harde buiken’ ervaart of twijfelt of het wel goed is, bel je verloskundige dan altijd voor advies.

Harde buiken

Wat is dat voor gek gevoel?

Wat voelen je benen ineens onrustig en raar aan! Veel zwangeren ervaren in het tweede trimester rusteloze benen, ook wel Restless Legs Syndrome genoemd. Het is een soort kriebelig en tintelig gevoel. Door je benen te bewegen gaat het weg, maar zodra je stopt voel je het weer. Het kan ook voorkomen in je armen.

Oorzaken van rusteloze benen zijn:

  • IJzertekort
  • Erfelijkheid
  • Erfelijke aandoeningen zoals diabetes, reuma of schildklierziekten
  • Bepaalde medicatie zoals antidepressiva of medicijnen tegen allergieën

En over benen gesproken, ook kramp in je kuiten komt vaak voor als je zwanger bent. En dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Er is geen duidelijke oorzaak te noemen. Wat kan helpen is voldoende drinken en bewegen, niet te lang stilstaan of met je benen over elkaar zitten, goede ondersteunende schoenen dragen en rusten met je benen omhoog.

Nadenken over ouderschapsverlof

Wil jij straks ouderschapsverlof opnemen? Met ouderschapsverlof kun je tijdelijk minder gaan werken. Ouderschapsverlof staat los van je zwangerschapsverlof en het (aanvullend) geboorteverlof van je partner. In het eerste levensjaar van je kind heb je recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof, mits je in loondienst werkt. Daarna kun je ook nog onbetaald ouderschapsverlof opnemen tot je kind 8 jaar oud is. Het is een interessante mogelijkheid om eens te bekijken. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het precies werkt.

Andere zwangere over deze week

Erika krijgt tijdens haar zwangerschap last van bekkeninstabiliteit. “Ik heb dit zwaar onderschat”. Met haar verhaal hoopt ze andere zwangeren te inspireren. “Onderschat het niet”, schrijft ze in deel 1 van haar blog.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com/FatCamera, NataliaDeriabina

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender