18 weken zwanger

18 weken zwanger

Voel jij je baby al bewegen in je buik? Vertel je partner hoe het voelt, want het duurt nog even voordat hij het van de buitenkant kan voelen.

De zintuigen van je baby zijn volop in ontwikkeling. Hij kan het voelen als jij of je partner over je buik streelt. Misschien reageert hij er zelfs op!

Alles in huis?

Babyspullen kopen is één van de leukste dingen tijdens je zwangerschap. Wat heb je straks allemaal nodig als de baby er is? WIJ heeft de ultieme babyuitzetlijst voor je. In deze lijst maken we onderscheid tussen spullen die echt onmisbaar zijn en geven we aan welke items handig zijn om te hebben. Wel zo fijn om te weten.

Duizelig

Als je vaak duizelig bent en een beetje bleek ziet, ligt dat waarschijnlijk aan een tekort aan ijzer in je bloed. Je lichaam heeft extra veel ijzer nodig voor de groei van je baarmoeder, placenta en baby. IJzer zit onder meer in vlees, eieren, noten, andijvie en spinazie, dus zorg dat je dat regelmatig eet.

Zorgverzekering

Als je baby straks geboren is, moet je hem inschrijven bij je zorgverzekering. De procedure daarvoor verschilt per verzekeraar. Misschien is het verstandig om alvast contact op te nemen om te vragen hoe het bij jouw zorgverzekeraar in z’n werk gaat.

Tip

Door je warme handen (of die van je partner) op je buik te leggen, kun je contact maken met je baby. Hij zal er naartoe ‘zwemmen’.

Zzzzz…

Behalve op je buik, kun je nu ook beter niet meer op je rug slapen. Het gewicht van je baarmoeder drukt dan te veel op je rug en ingewanden. Maar ook op de inferior vena cava: een holle ader die ervoor zorgt dat het bloed van je onderlichaam wordt teruggebracht naar je hart. Als die wordt afgekneld, gaat er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Je kunt duizelig worden en zelfs flauwvallen.

Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag is het recht (en de plicht) van de ouders om zijn of haar kind(eren) op te voeden en te verzorgen. De vader krijgt niet altijd automatisch het ouderlijk gezag. Hoe zit dat nu als je niet bent getrouwd?