18 weken zwanger

18 weken zwanger

Je bent alweer 18 weken zwanger. We hopen dat alles goed gaat! Voel jij je baby al bewegen in je buik? Vertel dan je partner - als je die hebt - hoe het voelt. Het duurt nog wel even voordat die het aan de buitenkant ook kan voelen. Voel je nog niets? Dat kan ook. Sommige vrouwen voelen de baby pas weken later. Het ligt er namelijk ook aan hoe je placenta ligt. Geen zorgen hoor.

Je baby als je 18 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 20 centimeter groot en weegt zo’n 220 gram. De zintuigen van je kleintje zijn volop in ontwikkeling. Zo kan je baby voelen als jij, je partner of iemand anders over je buik streelt. Misschien reageert hij er zelfs op! Door je warme handen op je buik te leggen, kun je contact maken met je baby. Je kleintje zal er naartoe ‘zwemmen’. Leuk hù?

Binnenkort krijg je je 20 wekenecho. Best spannend! Deze echo is een grondige medische check en duurt ongeveer een half uur. Je zult je ogen uitkijken, want wat is je kleintje gegroeid. NĂłg completer en mooier. We duimen voor je dat alles goed is!

Wennen aan het idee

Je zwangerschap is voor jou een ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor je partner en je omgeving. Het kan heel onwerkelijk voelen. Door je partner zoveel mogelijk bij je zwangerschap te betrekken, kunnen jullie samen toeleven naar de geboorte. Deze tips helpen om je partner meer bij de zwangerschap te betrekken. Heb je geen partner? Dan kan dat natuurlijk ook met een familielid, goede vriend of vriendin.

En wat als je partner vader wordt… Vaderschapsexpert en WIJ deskundige Robin beschrijft in dit artikel precies wat er van je partner verwacht wordt als hij vader wordt. Handig!

Alles in huis?

Babyspullen kopen is Ă©Ă©n van de leukste dingen tijdens je zwangerschap. Wat heb je straks allemaal nodig als de baby er is? WIJ heeft de ultieme babyuitzetlijst voor je. In deze lijst maken we onderscheid tussen spullen die echt onmisbaar zijn en geven we aan welke items handig zijn om te hebben. Van babybadje tot box. Wel zo fijn om te weten.

Babyuitzet verzamelen tijdens zwangerschap

En vergeet jezelf niet

Naast alle spulletjes voor je baby, mag jij jezelf ook best eens verwennen. Wat dacht je van een paar fijne basics zwangerschapskleding!? Je buik gaat de komende week hard groeien en dan is het wel zo fijn als je daarop voorbereid bent. En vergeet ook de rest niet: ga lekker naar de kapper, pedicure of boek een massage. Het zal je goed doen!

Duizelig

Als je vaak duizelig bent en een beetje bleek ziet, ligt dat waarschijnlijk aan een tekort aan ijzer in je bloed. Je lichaam heeft extra veel ijzer nodig voor de groei van je baarmoeder, placenta en baby. IJzer zit onder meer in vlees, eieren, noten, andijvie en spinazie, dus zorg dat je dat regelmatig eet.

Zoeken naar de juiste slaaphouding

Hoe gaat het slapen bij jou? In je 18e week valt de grootte van je buik nog wel mee. Toch kun je beter niet meer op je buik slapen. Je voelt het vanzelf als bepaalde houdingen niet meer zo fijn zijn. Veel zwangeren gebruiken een voedingskussen in bed om een fijne slaaphouding met extra ondersteuning te vinden. Lig je soms wakker ’s nachts? De hormonen kunnen slaapproblemen veroorzaken. Ja, zucht! Plafonddienst hoort er dan bij helaas. Probeer eventueel overdag wat extra rust te pakken of wat eerder naar bed te gaan, zodat je aan genoeg slaapuren komt.

Juiste slaaphouding zwangerschap

Zorgverzekering

Als je baby straks geboren is, moet je die inschrijven bij je zorgverzekering. De procedure daarvoor verschilt per verzekeraar. Misschien is het verstandig om alvast contact op te nemen om te vragen hoe het bij jouw zorgverzekeraar in z’n werk gaat. Ook kun je bij je zorgverzekeraar een kraampakket aanvragen. Je dient het kraampakket zes weken voor je uitgerekende datum in huis te hebben. In het pakket vind je medische spullen die je nodig hebt bij de bevalling, zoals een matrasbeschermer en kraamverband.

Wist je dat 
 aan het eind van je zwangerschap het beter is om niet meer op je rug te slapen? Het gewicht van je baarmoeder drukt dan te veel op je rug en ingewanden. Maar ook op de inferior vena cava: een holle ader die ervoor zorgt dat het bloed van je onderlichaam wordt teruggebracht naar je hart. Als die wordt afgekneld, gaat er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Je kunt duizelig worden en zelfs flauwvallen.

Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag is het recht (en de plicht) van de ouders om hun kind(eren) op te voeden en te verzorgen. Sinds 1 januari 2023 geldt dat ongetrouwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt nu automatisch als je je kind gaat erkennen. Je hoeft het gezag niet langer samen aan te vragen bij de rechtbank.

Gender reveal?

Wil jij een gender reveal organiseren om feestelijk te onthullen wat het geslacht van je baby is? Dan kun je heel veel kanten op. Je kunt groots uitpakken met vuurwerk, rook of een confetti kanon. Maar je kunt ook een special gendertaart maken of bestellen. Wat lijkt jou leuk? Kijk hier voor meer gender reveal inspiratie.

Babymoon: op vakantie voor de baby komt

Uit onderzoek van WIJ blijkt dat bijna 75% van alle zwangeren ervoor kiest om samen nog even weg te gaan voor de kleine komt. Dit wordt ook wel een babymoon genoemd. Want zeg nou zelf: nog even samen genieten, dat klinkt toch top? Als het kan, zeker doen! Het fijnste is om daar niet zo lang meer mee te wachten en deze vakantie in dit tweede trimester te plannen, omdat je dan het meest fit bent.

Je vraagt je misschien af: mag ik nog vliegen? En waar let je op als je naar een tropische bestemming gaat? Laat je vooraf goed informeren over de mogelijke risico’s. In sommige landen komt het zikavirus voor en dat kan voor je baby grote (negatieve) gevolgen hebben als jij besmet raakt. En als je zwanger op vakantie gaat (met name in het buitenland) let ook op wat je eet. Met een goede voorbereiding, kun je met een fijn gevoel op reis.

Zwanger op vakantie

Stof tot nadenken

Je verloskundige heeft het vast al aan je gevraagd: weet jij al waar je wilt bevallen? Als je niet medisch bent, kun je kiezen uit: thuis of in het ziekenhuis bevallen. Het heeft allebei voor- en nadelen. Goed om alvast eens bij stil te staan en te bedenken wat voor jou goed voelt. Ook een geboortecentrum behoort tot de mogelijkheden als je niet medisch bent.

Ander punt om vast goed over na te denken: hoeveel wil je straks werken als je terugkomt van verlof? Veel moeders kiezen ervoor minder te gaan werken. Wil jij dat ook? Check deze 5 tips en adviezen.

Andere zwangeren over deze week

Lies zit op de helft van haar zwangerschap en wat haar betreft kan het grote inkopen beginnen. “Maar WAAR begin ik?”, schrijft ze in haar blog. De keuze is zo reuze dat ze door de bomen het bos niet meer ziet. Herken jij dat ook? Lees hier haar verhaal.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

Regel een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige. Je werkgever heeft deze nodig om je verlof aan te vragen.

Beeld: iStock.com/vgajic, AndreyPopov, cdwheatley

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender