16 weken zwanger

16 weken zwanger

Hoe gaat het met je? Je bent alweer ruim drie maanden zwanger en vast trots op je dikker wordende buik. Pak voldoende rust hè, want dan voel je je fitter. En wil je weten of je een jongen of meisje krijgt? Dan heb je misschien deze week wel een geslachtsbepalingsecho gepland. Spannend hoor!

Je baby als je 16 weken zwanger bent

Je baby is nu 15 centimeter groot en weegt rond de 130 gram. Als je placenta gunstig ligt, bijvoorbeeld aan de achterkant, kun je je baby misschien zelfs al een beetje voelen. Je baby traint momenteel zijn spieren door rond te zwemmen in het vruchtwater. De botten van je baby worden steeds sterker en het kraakbeen wordt langzamerhand omgezet tot meer echt been. Zorg dat je in deze fase voldoende calcium binnenkrijgt, dat is belangrijk voor de aanmaak van sterke botten. Wist je dat op die kleine voetjes en handjes zelfs al nageltjes zitten? Ook heeft je baby al vingerafdrukken. Bijzonder hè?!

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Unieke geboortekaartjes

Als je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Eén van de leuke dingen om over na te denken is het geboortekaartje! Op wijgeboortekaartjes.nl vind je met gemak het unieke geboortekaartje dat helemaal bij jullie past.

Bekijk de kaartjes

Het geslacht van je baby achterhalen

Vanaf deze 16e week kun je via een pretecho goed zien of je een jongen of meisje krijgt. Heb jij al een vermoeden? Je kunt ook wachten tot de 20 wekenecho die je standaard aangeboden krijgt.

“Misselijk? Dan krijg je een meisje!”

“Last van koude voeten? Dat wordt een jongen!"

Welke van deze veelgehoorde bakerpraatjes over het geslacht heb jij al naar je hoofd geslingerd gekregen?

Naar de verloskundige

Waarschijnlijk ga je rond deze week weer naar de verloskundige. Voorlopig heb je om de vier weken een controleafspraak. Als je 25 weken zwanger bent om de drie weken, van week 30 t/m 36 om de twee weken en daarna elke week. Op die manier worden de ontwikkeling van je baby en jouw gezondheid (o.a. bloeddruk) optimaal in de gaten gehouden.

Neem je rust

In dit tweede trimester voel je je vaak weer wat fitter. Je bent niet of nauwelijks misselijk en de moeheid die de eerste drie maanden als een deken over je heen hing, is verdwenen. Maar hoe fit je ook bent, zorg er toch voor dat je voldoende rust neemt. Dat is het beste voor je baby. Heb je moeite met ontspannen? Probeer dan eens een zwangerschapsmassage.

Wat voel ik daar?

Voel je af en toe wat gerommel in je buik? Dat zou best je baby kunnen zijn die lekker aan het spelen is. Vaak voel je tussen week 16 en 20 voor het eerst beweging. Hoe dat voelt? Veel vrouwen omschrijven het als een vlindertje dat langs je buikwand vliegt. Of alsof iemand de binnenkant van je buik aan het schilderen is. In eerste instantie denk je misschien dat het je darmen zijn die rommelen, maar later herken je het unieke gevoel uit duizenden.

Tips en inspiratie voor de babykamer

Vind je het nu al heerlijk om volledig op te gaan in het bedenken en inrichten van de babykamer? WIJ geeft je 6 tips voor het inrichten ter inspiratie!

Babykamer inspiratie

Let op je gebit!

De hormonen in je lijf hebben zelfs invloed op je gebit. Vooral als je veel hebt moeten spugen in de eerste weken van je zwangerschap, heb je meer kans op gaatjes. Het maagzuur tast namelijk je glazuur aan, waardoor bacteriën meer kans hebben om schade aan te richten aan je kiezen en tanden. Ook heb je tijdens je zwangerschap meer kans op ontstoken tandvlees. Dit komt doordat je je vatbaarder bent voor infecties. Extra goed poetsen dus!

Voor jou: de beste tussendoortjes

Neem tussen je maaltijden door regelmatig een tussendoortje. Je lichaam heeft voldoende eten nodig. Je kunt het beste verspreid over de dag wat eten. Neem liever geen snack of snoep, maar vers fruit, een soepje of een boterham. Daar haal je het meest uit!

Ojee, bloedverlies?

Als je tijdens je zwangerschap bloedverlies hebt, schrik je enorm. Je vraagt je natuurlijk af wat het betekent en of het normaal is dat je bloed verliest. Gelukkig is het vaak onschuldig. Het betekent niet automatisch dat je een miskraam krijgt. Het kan bijvoorbeeld ook komen door een wondje aan de baarmoederwand dat veroorzaakt is tijdens seks. Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 zwangere vrouwen. Het is wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Zwangerschapskwaaltjes vanaf 16 weken

Onder invloed van hormonen worden in deze fase van je zwangerschap je gewrichtsbanden en het kraakbeen in je lijf soepeler. Hierdoor bereid je lichaam zich voor op de bevalling. Ook het gebied rondom je bekken wordt soepeler om je baby tijdens de bevalling genoeg ruimte te geven. Door de soepelere banden komen je botten wat losser te liggen. Als je spieren dit onvoldoende kunnen opvangen, kun je last krijgen van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.

Zwangere buik

Het hormoon progesteron is de afgelopen tijd flink toegenomen en zorgt er nu voor dat je baby veilig kan doorgroeien in je buik. Goed geregeld zou je denken? Dat is ook zeker zo, maar progesteron kan ook bijwerkingen veroorzaken. De ontspannende werking van het hormoon op je bloedvaten kan leiden tot een lage bloeddruk en duizeligheid. Het hormoon kan ook vermoeidheid, spataderen, brandend maagzuur, zwangerschapsdementie en vaak plassen veroorzaken.

TIP! Heb je last van dikke voeten? Leg ze ’s nachts op een kussen, zo wordt het vocht makkelijker afgevoerd.

Welke medicijnen mag je nog?

Waar je vroeger zonder teveel nadenken een paracetamol pakte, is dat nu wel even anders. Want mag je dat wel tijdens je zwangerschap? En wat als je last hebt van hooikoorts? Kun je dan jouw vertrouwde middeltje nog wel nemen? Maar liefst 8 op de 10 vrouwen gebruikt tijdens de zwangerschap tenminste één voorgeschreven medicijn, naast de zelfzorgmiddelen die je bijvoorbeeld bij de drogist koopt. Lees hier wat je moet weten over medicijnen slikken als je zwanger bent.

de blije doos al opgehaald?

Heb jij de blije doos al opgehaald? Nadat je ‘m online hebt aangevraagd, ontvang je een uitnodiging met een barcode. Op vertoon van deze barcode kun je de blije doos tot je uitgerekende datum ophalen in één van de Prénatal winkels. Je vindt de barcode ook bij Mijn.CADEAUS in Mijn.WIJ.

de-blije-doos-aanvragen

Anderen over deze week

Wat als je er heilig van overtuigd bent dat je een meisje krijgt, maar tijdens de geslachtsecho te horen krijgt dat het toch echt een jongetje is? Bij de zwangere Katie sloeg de onthulling in als een bom. Het werd zelfs zo erg dat ze ervoor in therapie moest. En ja, dat komt voor. Ze vertelt in een openhartige blog over haar ervaring met gender disapointment.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Wil jij dolgraag het geslacht van je baby weten en heb je nog geen pretecho gepland? Doe dit dan alsnog.
  • Kun je lastig ontspannen of voel je je niet zo lekker momenteel? Wees lief voor jezelf en plan een zwangerschapsmassage in.
Beeld: iStock.com/Followtheflow, NataliaDeriabina

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender