16 weken zwanger

16 weken zwanger

Je voelt je nu op en top zwanger. Trots op je dikker wordende buik en - als je voldoende rust neemt - hartstikke fit. Geniet ervan!

Hoe klein zijn handen en voeten ook nog zijn, de nagels van je kind zijn klaar. En zijn vingerafdrukken ook!

Let op je gebit!

De hormonen in je lijf hebben zelfs invloed op je gebit . Vooral als je veel hebt moeten spugen in de eerste weken van je zwangerschap, heb je meer kans op gaatjes. Het maagzuur tast namelijk je glazuur aan, waardoor bacteriƫn meer kans hebben om schade aan te richten aan je kiezen en tanden. Ook heb je tijdens je zwangerschap meer kans op ontstoken tandvlees. Dit komt doordat je je vatbaarder bent voor infecties. Extra goed poetsen dus!

Neem je rust

In het tweede trimester van je zwangerschap voel je je vaak fit. Je bent niet meer misselijk en de moeheid die de eerste drie maanden als een deken over je heen hing, is verdwenen. Maar hoe fit je ook bent, zorg er toch voor dat je voldoende rust neemt. Dat is het beste voor je baby. Heb je moeite met ontspannen? Probeer dan eens een zwangerschapsmassage.

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Unieke geboortekaartjes

Als je zwanger bent, komt er een hoop op je af. EĆ©n van de leuke dingen om over na te denken is het geboortekaartje! Op wijgeboortekaartjes.nl vind je met gemak het unieke geboortekaartje dat helemaal bij jullie past.

Bekijk de kaartjes

Wat voel ik daar?

Voel je af en toe wat gerommel in je buik? Dat zou best je baby kunnen zijn die lekker aan het spelen is. Vaak voel je tussen week 16 en 20 voor het eerst beweging . Hoe dat voelt? Veel vrouwen omschrijven het als een vlindertje dat langs je buikwand vliegt. Of alsof iemand de binnenkant van je buik aan het schilderen is. In eerste instantie denk je misschien dat het je darmen zijn die rommelen, maar later herken je het unieke gevoel uit duizenden.

Naar de verloskundige

Waarschijnlijk ga je rond deze week weer naar de verloskundige. Voorlopig heb je om de vier weken een controleafspraak. Als je 25 weken zwanger bent om de drie weken, van week 30 t/m 36 om de twee weken en daarna elke week. Op die manier worden de ontwikkeling van je baby en jouw gezondheid (o.a. bloeddruk) optimaal in de gaten gehouden.

Tips en inspiratie voor de babykamer

Vind je het heerlijk om volledig op te gaan in het bedenken en inrichten van de babykamer? WIJ geeft je 6 tips voor het inrichten ter inspiratie!

Tussendoortjes

Neem tussen je maaltijden door regelmatig een tussendoortje. Je lichaam heeft voldoende eten nodig. Het kan helpen om het eten door de dag heen te verspreiden. Geen snack of snoep natuurlijk, maar vers fruit, een soepje of een boterham.

Tip

Heb je last van dikke voeten? Leg ze ā€™s nachts op een kussen, zo wordt het vocht makkelijker afgevoerd.

Ervaringsverhalen

Vind je het fijn om de ervaringen van andere mama’s to be te lezen? Op WIJ.nl vind je veel ervaringsverhalen. Al lezen over de bevalling? Ook dat kan!

Beeld: iStock.com