15 weken zwanger

15 weken zwanger

Je bent alweer 15 weken op weg en daarmee dus op en top zwanger. We hopen dat alles inmiddels een beetje geland is. Het kan zijn dat het drukker wordt in je hoofd: wat gaat er straks allemaal veranderen in jullie leven na de komst van de kleine? Hoe doe je dat met werk, oppas, een lager inkomen en minder tijd voor elkaar … Het is niet gek als je daar soms over piekert. Praat erover, dat helpt.

Je baby als je 15 weken zwanger bent

Je baby is nu zo’n 11 centimeter groot en weegt rond de 90 gram. Je kleintje heeft nu overal kleine donshaartjes over zijn lichaam. Dit noem je lanugo en deze donshaartje houden je baby lekker warm en zorgen ervoor dat het huidsmeer blijft zitten. In het derde trimester, vanaf ongeveer 30 weken, vallen de donshaartjes uit. Soms blijven de haartjes (gedeeltelijk) zitten. Al worden de meeste baby’s zonder lanugo geboren.

Hoewel je het waarschijnlijk nog niet voelt, beweegt je baby voortdurend zijn armen en benen en zwaait hij met zijn vuistjes. En slikken kan je kleintje ook al rond deze 15e week. Zo neemt hij af en toe een slokje vruchtwater. De stembanden zijn nu ook gevormd, zodat je kleintje zich straks direct na de geboorte kan laten horen. En wist je dat je nu al invloed kan hebben op de smaakontwikkeling van je baby? Die proeft namelijk wat jij eet.

Nieuwe zwangerschapskwaaltjes

Je zit nu in het tweede trimester en dat wordt vaak de ‘fittere fase’ genoemd. Helaas betekent dat niet dat je deze weken kwaaltjesvrij bent. Bij dit nieuwe trimester horen nieuwe zwangerschapskwaaltjes. Zo kun je last krijgen van bandenpijn. Dit ontstaat als je baarmoeder steeds zwaarder wordt. Die hangt in je buik aan vier banden, die op hun beurt aan je buikvlies hangen. Dat kan best pijn doen. Als je baarmoeder straks nog groter is, rust die op je bekken en heb je dus geen last meer van je banden.

Tot die tijd: laat je buik niet hangen, maar span je buikspieren aan. Zo verlicht je je banden. Een steunbroekje doet ook wonderen. Het broekje zit wat strak, maar de verstevigende band om je buik neemt veel pijnklachten weg.

Hoe gaan we het straks doen?

Heb jij al nagedacht over de toekomst? Het helpt om hier stap voor stap over na te denken. Begin bij je zwangerschapsverlof. Waar heb je recht op en hoe wil je dat inzetten? Vul de online zwangerschapsverlofcalculator in en praat erover met je partner of iemand anders in je omgeving. Hoe zie je het voor je? Je hebt daarnaast diverse verlofregelingen voor ouders naast het geboorteverlof, zoals o.a. (betaald) ouderschapsverlof, waar jij (en je partner) ook recht op hebben. Goed om eens rustig in te duiken en te bedenken wat voor jullie de ideale situatie is. Hier vind je alvast wat tips over het verdelen van verlofuren.

Verlofregelingen voor ouders

Shoppen voor de baby

In deze fase van je zwangerschap voel je je vaak het fitst. Het goede moment dus om veel praktische dingen te regelen. De babykamer inrichten en je babyuitzetlijst afwerken bijvoorbeeld. Nog hartstikke leuk om te doen ook!

Ben je zwanger van een tweeling? Dan denk je misschien dat je van alles twee nodig hebt. Dat zou betekenen dat je voor een tweeling alles dubbel moet aanschaffen en dus dubbel zoveel geld kwijt bent. Gelukkig valt dat in de praktijk enorm mee. Bekijk hier de babyuitzet bij een tweeling.

Vitamines do’s & don’ts

Vitamines tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je baby goed groeit en dat je jezelf fit en energiek voelt. Met een gezond voedingspatroon krijg je niet van alle vitamines voldoende binnen. Zo heb je nu bijvoorbeeld extra vitamine D nodig. Wat zijn de beste vitamines die je moet innemen als je zwanger bent? En welke mag je nu niet slikken? WIJ deskundige Iris die voedingsexpert bij het Voedingscentrum is, vertelt je er meer over in onderstaande video.

Wat naast gezonde voeding en vitamines ook belangrijk is tijdens je zwangerschap is voldoende beweging. Je mag gewoon sporten als je zwanger bent. Als je maar goed op de signalen van je lichaam blijft letten. Je hebt ook speciale sportlessen voor zwangeren, zoals een bootcamp voor zwangere vrouwen.

Vliegen de kilo’s eraan?

Nu er een groeiend minimensje in je buik rondzwemt, is het niet zo gek dat je gewicht toeneemt. Hoewel je vaak even moet slikken als de weegschaal wekelijks oploopt, is het heel normaal om aan te komen. Je lichaam heeft eigenhandig een nestje gebouwd voor je baby en slaat reserves op om je kleintje goed te laten groeien. Gemiddeld komt een zwangere vrouw tussen 10 tot 12 kilo aan. Meer of minder kan ook. Dat verschilt per vrouw. Ben je nog nauwelijks aangekomen? Geeft niets, ook dat kan. Twijfel je over je gewichtstoename en of dit wel gezond is? Vraag het aan je verloskundige, zij weet precies hoe het zit.

Voeten feitjes

  • Wist je dat … je nu het beste platte schoenen kunt dragen? Schoenen met een stevige kleine hak kunnen ook prima overigens. Weet dat door zwangerschapshormonen je gewrichten soepeler worden. Dit gebeurt niet alleen in je bekken, maar ook op andere plekken. Zo worden ook je enkelgewrichten soepeler en kwetsbaarder, waardoor je sneller je enkels kunt verzwikken. Laat die hoge hakken dus maar lekker in de kast liggen vanaf nu!

  • Geloof het of niet … je voeten kunnen zelf een schoenmaat groter worden door je zwangerschap. Onder invloed van hormonen kunnen je voeten uitzakken, waardoor je voetlengte kan toenemen. Gemiddeld is gemiddeld 2-10 millimeter en vaak is dit blijvend. Als je pech hebt, moet je dus nieuwe schoenen kopen. Maar het kan ook zijn dat je er niets van merkt.

Een glaasje extra

Als je zwanger bent kun je je soms ook heel opgeblazen voelen. Je handen, enkels en voeten zwellen op. Dit komt omdat je sneller vocht vasthoudt. Wat hiertegen helpt, is genoeg drinken. Een paar extra glaasjes water op een dag, doet al wonderen.

Anderen over deze week

“Zing of speel elke dag hetzelfde liedje voor je baby. Als hij straks geboren is, zal hij het herkennen en kan ’t hem troosten.” Marjet noemt het één van de beste tips die ze ooit kreeg toen ze zwanger was en vertelt erover in deze blog.

Liedje zingen voor baby

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Check of je je zwangerschap moet melden aan je zorgverzekeraar en zo ja, geef dit door.
  • Bekijk ook of je zorgverzekering voldoende dekking biedt voor straks. Als je gebruik wilt maken van een lactatiekundige of bekkenfysio is het wel fijn als die kosten worden gedekt.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender