15 weken zwanger

15 weken zwanger

Je kunt er soms best wakker van liggen: wat gaat er straks allemaal veranderen in jullie leven na de komst van de kleine? Minder geld te besteden, minder tijd voor elkaar … Het is niet gek als je je daar soms zorgen over maakt. Praat er samen over.

Je baby buigt voortdurend zijn armen en benen en zwaait met zijn vuistjes. En slikken kan hij ook al rond de 15e week van je zwangerschap, hij neemt af en toe een slokje vruchtwater.

Bandenpijn

Je baarmoeder wordt steeds zwaarder. Hij hangt in je buik aan vier banden, die op hun beurt aan je buikvlies hangen. Dat kan best pijn doen. Als je baarmoeder straks nog groter is, rust hij op je bekken en heb je dus geen last meer van je banden. Maar tot die tijd: laat je buik niet hangen, maar span je buikspieren aan. Zo verlicht je je banden. Een steunbroekje doet ook wonderen. Het broekje zit wat strak, maar de verstevigende band om je buik neemt veel pijnklachten weg. Je koopt zo’n broekje bij de betere lingeriezaak.

Op stap

In deze fase van je zwangerschap voel je je het fitst. Het goede moment dus om veel praktische dingen te regelen. De babykamer inrichten en je babyuitzetlijst afwerken bijvoorbeeld. Nog hartstikke leuk om te doen ook!

Tip

Kun je niet wachten tot de 20weken echo om te weten of je een jongen of meisje krijgt? Voorspel je baby’s geslacht met de NUB-theorie.

Prenataal onderzoek

Je wilt natuurlijk heel graag weten hoe je kind zicht ontwikkelt en hoe het met je eigen gezondheid gesteld is. Er zijn een aantal prenatale onderzoeken die aantonen hoe het met jou en de baby gaat. Heb jij de NIPT test gedaan? Deze test kan uitwijzen of je kind bijvoorbeeld het edward-, pautau of downsyndroom heeft. Wachten op de uitslag kan best spannend zijn. Gelukkig worden er in de meeste gevallen geen afwijkingen gevonden.

Vitamines

Vitamines zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van je baby. Met een gezond voedingspatroon krijg je niet van alle vitamines voldoende binnen. Zo heb je nu bijvoorbeeld extra vitamine D nodig.

Uitzet voor een tweeling

Het is logisch om te veronderstellen dat je voor een tweeling van alles twee nodig hebt. Dat zou betekenen dat je voor een tweeling alles dubbel aan moet schaffen en dus dubbel zoveel geld kwijt bent. Gelukkig valt dat in de praktijk enorm mee. Bekijk hier de babyuitzet bij een tweeling.