14 weken zwanger

14 weken zwanger

Je bent 14 weken zwanger en dat betekent dat de eerste drie maanden er alweer op zitten. Veel vrouwen beginnen zich vanaf nu fitter te voelen. We hopen jij ook! Het kan zijn dat je buikje al een beetje zichtbaar wordt. Je baarmoeder komt nu boven je schaambot uit en dat kan je buik naar voren duwen. Geen zorgen als je hier nog niets van ziet. Die mooie zwanger buik komt vanzelf tevoorschijn!

Je baby als je 14 weken zwanger bent

Je baby is ongeveer 8 centimeter groot. Tot deze week groeien alle baby’s ongeveer even snel. Hierna gaan ze in hun eigen tempo verder. Je kleintje weegt nu rond de 60 gram en kan nu zijn vingers en tenen vrijuit bewegen. Ook zijn stembanden zijn al klaar. Het hoofd van je baby is net zo groot als zijn lichaam. Die verhouding is nu nog gek, maar trekt de komende weken vanzelf bij.

Je kleintje kan ook al drinken en slikken. Hij oefent dit door vruchtwater te drinken en dat weer uit te plassen. Je baby drinkt dus ook zijn eigen plasjes op. Dat kan overigens geen kwaad hoor. Dat hij alles oefent, is alleen maar goed voor zijn ontwikkeling.

Zwanger en ADHD? Doe mee met onderzoek ROAD

Zwanger en ADHD? Doe mee!

Heb jij of jouw partner - of jullie beiden - ADHD? Dan kun je meedoen aan het ROAD onderzoek. ROAD probeert vroege signalen van ADHD in kaart te brengen en kijkt naar het samenspel van aanleg en omgeving.

Meer informatie & aanmelden

Mijlpaal: je placenta is af

Drie maanden geleden bestond ‘ie nog niet, maar nu is je placenta helemaal af. Je lichaam heeft de afgelopen weken keihard gewerkt om dit extra orgaan te ontwikkelen. En niet zo maar een orgaan, de placenta zorgt er vanaf nu voor dat je baby alle stoffen binnenkrijgt die nodig zijn.

Nee, geen striae!

Als je buik begint te groeien, kun je te maken krijgen met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Je huid wordt door het uitrekken verzwakt en maakt niet meer genoeg collageen aan. Collageen is een lichaamseigen eiwit dat kracht, structuur en elasticiteit geeft aan o.a. je huid. Bij een eerste zwangerschap komt striae vaker voor, omdat je huid dunner en minder elastisch is.

Het is handig om je buik (en je borsten, billen en benen) nu al elke dag in te smeren met een speciale zwangerschapsolie of buikcréme die de aanmaak van collageen stimuleert. Zo houd je de huid soepel en zal het weefsel minder snel scheuren.

Zwangerschapsstreep

En over een groeiende buik gesproken. Naarmate je buik groeit, kan het zijn dat er een donkere verticale streep over je buik verschijnt. Dit wordt ook wel een zwangerschapsstreep (linea negra) genoemd. De streep begint bij je navel en loopt tot aan je schaambeen. Ook dit is het werk van hormonen. Ongeveer 75% van de zwangere vrouwen krijgt een zwangerschapsstreep. Geen zorgen als je geen streep krijgt, een kwart van de vrouwen krijgt ‘m dus niet.

Zwangerschapsstreep

Raad het geslacht

Wil jij weten wat het geslacht wordt? Dan heb je misschien de nub-theorie al toegepast op je echofoto. Ook leuk om eens te checken: de Chinese geslachtskalender. Wat voorspelt de kalender bij jou? En komt het overeen met de nub-theorie? Leuk om eens te checken. Al blijft het wel speculeren natuurlijk.

Een geslachtsbepalingsecho is een stuk betrouwbaarder. Je kunt deze echo al vanaf deze 14e week tegen betaling laten uitvoeren. Al raden wij je aan om nog heel even wachten. Zo is bij 16 weken een geslachtsbepalingsecho al veel betrouwbaarder. Je kunt ook wachten tot de 20 wekenecho, die krijg je standaard en kost je niets, behalve nog wat geduld.

Wachten op de NIPT

Veel vrouwen laten rond deze weken de NIPT uitvoeren om de baby te onderzoeken op mogelijke afwijkingen. Dit gaat via een bloedonderzoek en is gratis. Misschien heb je ‘m al laten doen en wacht je op de uitslag. Spannend! Weet dat er in de meeste gevallen geen afwijking worden gevonden. De kans dat het goed zit, is dus heel groot.

Nadenken over de naam

Heb jij al een naam in gedachten? Of heb je nog werkelijk geen idee. Deze 11 babynamen tips helpen je alvast op weg. Of neem een kijkje in deze lijst met babynamen van a tot z. Leuke naam gevonden? Haal ‘m eens door de WIJ namenteller, dan weet je ook gelijk hoe populair de naam is. En heb je al nagedacht over de achternaam van jullie kind? Je hebt tegenwoordig meer opties dan vroeger, zo kan je kleintje ook jullie beide achternamen krijgen.

Plan een babymoon

Aanrader voor in dit tweede trimester: plan een weekje of weekend weg met z’n tweetjes. Dit wordt ook wel een babymoon genoemd. Als je in verwachting bent, wil je zeker weten dat je de juiste vakantiekeuze maakt. Ga je voor een zonnige bestemming, een huisje in de natuur of een luxe welness vakantie? Ja, dat klinkt goed hè?!

Zwanger op vakantie

Centering pregnancy

Heb jij je verloskundige al gehoord over centering pregnancy? Op de redactie hebben we hier ervaring mee en wij zijn heel enthousiast. Je gaat dan in groepsverband naar de verloskundige in plaats van individueel. Tijdens deze gezamenlijke afspraken voert je verloskundige de gebruikelijke controles (vaak wel individueel) uit en behandelt daarna in groepsverband iedere keer een belangrijke thema, zoals: voeding, bevallen, borstvoeding en de kraamweek. Samen met andere zwangeren uit de omgeving die ongeveer gelijk met jou lopen praat je hierover. Ook is er volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Daar gaat weer een boom …

Krijg je ’s nachts regelmatig een por van je partner omdat hij last heeft van je gesnurk? Tja, zelfs daar zijn je hormonen verantwoordelijk voor. De slijmvliezen in je neus zijn opgezwollen en daardoor zul je meer door je mond gaan ademen. En dan is de kans op snurken groter.

Blaasontsteking

Als je zwanger bent, kun je vaker een blaasontsteking hebben. Allereerst is het natuurlijk vervelend, maar in sommige gevallen kan het ook gevaarlijk zijn. Bel daarom altijd meteen je huisarts als je vermoed dat je blaasontsteking hebt en breng dezelfde dag nog een potje plas naar je huisarts of de huisartsenpost. Een blaasontsteking die niet wordt behandeld kan leiden tot een nierbekkenontsteking en dat kan gevaarlijk voor jou en je baby zijn. Daarnaast kan een blaasontsteking in het laatste trimester vervroegd weeën opwekken en in het ergste geval leiden tot vroeggeboorte. Als je er op tijd bij bent, is het gelukkig goed te behandelen.

Anderen over deze week

Waar veel vrouwen het tweede trimester vaak als minder zwaar ervaren dan de eerste, vindt blogger Maria dat juist helemaal niet. “Ik heb acht redenen bedacht waarom het tweede trimester juist wel het zwaarst is. Voor jou ook herkenbaar of ervaar jij dit niet zo? Mocht je bij de laatste categorie horen: lucky you. Geniet!”, schrijft ze in deze eerlijke blog.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Wil je een geslachtsbepalingsecho doen? Maak een afspraak en plan ‘m in.
  • Oriënteer je op zwangerschapscursussen en meld je aan.
  • Als het kan: plan een weekje of weekend weg met je partner of goede kennis.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender