13 weken zwanger
Gefeliciteerd! Je bent 13 weken zwanger. Het eerste trimester zit erop. Goed nieuws: je kwaaltjes zullen steeds meer afnemen (als je hier last van had). Er breekt een nieuwe, fitte fase aan. Je kunt hierdoor vaak beter genieten van je zwangerschap. Lekker doen! Ook gaat je buikje de komende weken steeds meer groeien. Dan wordt het helemaal ‘echt’ en kan niemand er meer omheen. Jij wordt mama!
Je baby als je 13 weken zwanger bent
Je baby is nu ongeveer 7 centimeter en weegt rond de 30 gram. Je kleintje krijgt nu nesthaartjes (witte donsharen over zijn hele lijf) en kan al op zijn duim zuigen. De organen zijn aangelegd en je kleintjes botten nog volop in ontwikkeling. De hoeveelheid vruchtwater neemt toe, waardoor je baby goed kan bewegen.
Als je hebt gekozen voor de 13 wekenecho, zul je deze week versteld staan van dat kleine wondertje op het scherm. Je kleintje is nog completer dan bij de termijnecho. En zie die kleine vingertjes eens zwaaien. We duimen voor je dat alle medische checks goed zijn. Toch weer fijn als je bevestiging krijgt dat alles goed is.
Tweede trimester: meer energie én een steeds bollere buik
Vanaf deze week zit je dus officieel in het tweede trimester. Die loopt door t/m week 27 van je zwangerschap. In deze fase ga je je vaak fitter voelen en dat is erg fijn. Ook gaat je buik de komende drie maanden heel hard groeien, waardoor straks niemand meer om je zwangerschap heen kan. Kijk jou straks eens shinen met die mooie bolle buik. Het nu nog kleine mensje wordt een steeds grotere baby met alles erop en eraan. Je zult over en paar weken je ogen uitkijken op de 20 wekenecho.
Leuk weetje
De zintuigen van je baby gaan in deze fase werken en daardoor kan je kleintje o.a. jouw stem straks horen vanuit de baarmoeder.
Zwangerschapsmasker
Omdat je hormoonhuishouding anders is nu je zwanger bent, is je huid gevoeliger voor UV-stralen. Je kunt een zogenaamd zwangerschapsmasker krijgen: onregelmatige pigmentvlekken in je gezicht. Smeer je daarom altijd goed in (ook in de schaduw) en vermijd lange periodes in de zon. Toch een zwangerschapsmasker opgelopen? Bij 70% van de vrouwen verdwijnt dit binnen een jaar na de bevalling.
Jouw Hb-gehalte
In het begin van je zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd op een aantal ziekten en aandoeningen. Is dat al bij jou gebeurd? Zo wordt onder andere vastgesteld wat de Hb-waarde van je bloed is. Er wordt dan gekeken hoeveel rode bloedlichaampjes er in je bloed zitten.
Bij een te laag Hb-gehalte heb je last van een ijzertekort of bloedarmoede. Je voelt je dan vaak erg suf, moe en duizelig. Ook kun je kortademig zijn en hoofdpijn hebben. Je verloskundige zal met je bespreken wat je daaraan kunt doen als dat nodig is. Op je voeding letten en ijzerpillen slikken is vaak het advies en zorgt ervoor dat je Hb-waarde weer snel op peil komt. Rond de 30e week is het Hb-gehalte bij alle zwangeren het laagst. Daarom kijkt je verloskundige rond die zwangerschapsweek je Hb-gehalte nog eens na. Dit gebeurt vaak via een vingerprik.
TIP! Vlees, volkoren graanproducten, peulvruchten en groene groenten bevatten veel ijzer. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in je lichaam, drink daarom bij elke maaltijd vruchtensap of eet verse groenten en fruit.
Straks minder werken?
Nu er een baby op komst is, kan het zijn dat jij of je partner besluit om na de geboorte minder uren te gaan werken. Hoe is dat wettelijk eigenlijk allemaal geregeld? Ontdek alles wat je wilt weten over deeltijdwerk.
En hoe gaat het werken nu? Wist je dat je recht hebt op extra pauzes? Tijdens je zwangerschap mag je daarnaast niet worden verplicht om zwaar lichamelijk werk te doen, zoals zwaar tillen, trekken, duwen of dragen. Ontdek hier alle rechten die je hebt als je werkt en zwanger bent.
Hallo energie!
Het tweede trimester is vaak iets om naar uit te kijken. De meeste kwaaltjes nemen snel af en je voelt je weer een stuk energieker. Hallo wereld! Je krijgt vaak weer meer zin om dingen te ondernemen. Heb jij je al verdiept in zwangerschapscursussen? Er is voor ieder wat wils. Van yoga, zwemmen tot bootcamp speciaal voor zwangere vrouwen. Een zwangerschapscursus volgen is ook een goede manier om in contact te komen met andere zwangeren. Ja, dat kleintje in je buik schept een band … ook met anderen!
Wel of geen coronaprik?
Hoewel corona ons gelukkig niet meer in de greep houdt, krijgen alle zwangeren wel nog het advies om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Onderzoek wijst uit dat de kans om ernstig ziek te worden door corona groter is tijdens de zwangerschap. Vaccinatie maakt deze kans kleiner. Als je de vaccinatie wilt halen, moet je zelf een afspraak maken bij de GGD. Het RIVM adviseert de prik tussen de 13 en 26 weken zwangerschap te halen. Twijfel je? Praat erover met je verloskundige.
Babyuitzetlijst: wat heb je nodig?
Het kopen van alle babyspullen is één van de leukste dingen tijdens je zwangerschap. Wat heb je echt nodig van de babyuitzetlijst? En wat is handig? Begin in ieder geval op tijd met het kopen van de producten, zo voorkom je last minute stress. Check onze handige babyuitzetlijst.
Slik, weer een kilo erbij?
Aankomen tijdens je zwangerschap hoort er nu eenmaal bij. Je lichaam moet een veilige plek bieden voor je kleintje en voldoende reserves opslaan om je baby te laten groeien. Toch kan het best even schrikken zijn als de weegschaal iedere keer weer hoger uitvalt. Weet dat het normaal is dat een zwanger vrouw gemiddeld tussen de 10 en 12 kilo aankomt. Sommigen vrouwen zelfs veel meer. Er zijn ook vrouwen die nauwelijks aankomen, ook dat is vaak niets om je zorgen over te maken. Je verloskundige houdt jou en je baby goed in de gaten. Bij twijfels over je gewichtstoename kun je haar altijd bellen.
Gekke dromen
Heb je laatst heel vreemd of heftig gedroomd? Dat kan door je zwangerschap komen. Door veranderingen in je hormoonhuishouding kun je letterlijk last krijgen van ups en downs. Dat kan zich vertalen in gekke dromen die heel levendig aanvoelen. Je kunt ook wat vaker wakker worden ’s nachts. Ook dit zorgt ervoor dat je je dromen vaak beter kunt herinneren.
Anderen over deze week
Lilian kreeg de diagnose borstkanker en belandde daarna in een zes jaar durende rollercoaster. “Ik had toen nooit gedacht dat ik nu op mijn 39ste zwanger zou zijn van een derde wonder.” Hoe het allemaal gegaan is, lees je in haar indrukkende verhaal.
Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.
Deze week regelen
Als je ervoor gekozen hebt, staat deze week de 13 wekenecho op de planning. Spannend! Tijdens deze echo wordt je baby grondig gecontroleerd. Het geslacht kun je nog niet vaststellen. Ga met een volle blaas heen. Dat helpt namelijk bij het bekijken van je baby.
Het RIVM adviseert alle zwangeren in Nederland om een coronavaccinatie te halen. Als zwangere heb je meer kans op een ernstig ziekteverloop. Het RIVM adviseert je om de prik te halen tussen de 13 en 26 weken zwangerschap. Je moet hiervoor zelf contact opnemen met de GGD.
Pssst … de blije doos wacht op jou!
Heb je je nog niet aangemeld bij WIJ? Dat kan alsnog. Jij krijgt als zwangere dan het gratis cadeaupakket van WIJ met o.a. de blije doos. In dit populaire zwangerschapspakket vindt je handige producten en kortingen voor jou én je baby. Ook ontvang je vier keer per jaar gratis magazine WIJ én profiteer je van meer leuke extra’s.
Vraag gratis aan