12 weken zwanger
Het eerste trimester zit er na deze week op! Was de termijnecho goed? Dan kun je het eindelijk van de daken schreeuwen: je bent zwanger! Als je nog veel last hebt van kwaaltjes hebben we goed nieuws: die nemen de komen weken af. Je gaat dus een fittere fase tegemoet. Da’s een fijne gedachte toch?!
Je baby als je 12 weken zwanger bent
Je baby is nu 6,5 centimeter groot en weegt 23 gram. In je buik grijpt je kleintje gretig om zich heen met zijn handjes. Dat hij soms de navelstreng te pakken krijgt, kan geen kwaad. Die is gemaakt van stug en stevig weefsel. De hersenen en spieren van je baby werken vanaf nu samen en daardoor kan je baby zijn bewegingen coördineren.
Je kleintje begint ook zijn longen te trainen door adembewegingen te maken. Dit is nodig om zijn longetjes straks goed te laten functioneren. Op zijn vingers ontstaan bij je baby piepkleine nagels. Alles wordt deze week dus nog completer, maar is nog heel klein.
Optimale bescherming voor elk ritje
Met Thule autostoelen geniet je van slimme technologie en maximale veiligheid. Dankzij Impact Protection is je kleintje van alle kanten beschermd, voor zorgeloze ritjes vanaf het begin.
Zwangerschapscursus?
Yoga, pufclub, zwangerschapsfitness … Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapscursussen om je voor te bereiden op de bevalling. Bedenk wat het beste bij jou past en informeer naar het aanbod in je omgeving.
Jouw zwangerschap in 4 minuten
Naar de sauna
Ben je gewend om regelmatig naar de sauna te gaan, dan kun je daar tijdens je zwangerschap gerust mee doorgaan. Ontspannen is juist hartstikke goed. Let wel goed op jezelf. Je kunt nu je zwanger bent misschien wat minder goed tegen de warmte. Blijf daarom wat korter in de sauna zitten dan je voorheen deed, kies voor de wat minder hete sauna’s en drink voldoende water. Ga je eigenlijk nooit naar de sauna, doe het dan tijdens je zwangerschap ook maar niet. Als je niet gewend bent aan de hitte, kun je duizelig worden en misschien wel flauwvallen.
Wat een bloed!
Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel wordt gebruikt voor het transporteren van voedingsstoffen naar de placenta en het afvoeren van afvalstoffen van je baby. Dankzij de extra hoeveelheid bloed, is de doorbloeding van je hele lichaam beter. Dit verklaart het kleurtje in je gezicht en je volle bos haar.
Veel trek in zoetigheid?
Soms kun je enorme trek krijgen in zoetigheid. Er niets mis met een beetje snoepen, maar houd wel in de gaten hoeveel suiker je binnenkrijgt. Veel suiker eten tijdens je zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Je kunt zwangerschapsdiabetes ontwikkelen. Dat verhoogt de kans op complicaties. Denk aan een (te) grote baby.
TIP! Zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt via je voeding. Dit verlaagt de kans op zwangerschapsdiabetes. Ook is vitamine C goed om ijzertekort of zelfs bloedarmoede te voorkomen. Vitamine C zit in met name in fruit, groenten en aardappelen. Denk aan: aardbeien, sinaasappels, bloemkool, broccoli, spinazie, boerenkool, citroen, limoen, kiwi, rode paprika en olijven. Maar ook kruiden als peterselie, koriander en bieslook bevatten vitamine C.
13 wekenecho
De volgende echo staat alweer op je te wachten, althans als je daarvoor gekozen hebt. De 13 wekenecho is een extra echo om vroeg in de zwangerschap eventuele ernstige lichamelijke afwijkingen bij je baby op te sporen. Alle zwangere vrouwen kunnen gratis een 13 wekenecho krijgen. De echo vindt plaats als je tussen de 12 en 14 weken zwanger bent. De echo is een aanvulling op alle andere controles die je hebt en is niet verplicht. Het is wel een belangrijk controlemoment tussen de termijnecho en de 20 wekenecho.
Zwangerschapskleding: wat heb je écht nodig?
Beginnen je broeken een beetje te knellen? Dan wordt het misschien tijd voor een shopsessie richting zwangerschapskleding. Een zwangerschapsbroek is een absolute musthave, maar je hoeft daarnaast echt niet je hele garderobe opnieuw in te richten. Ontdek wat je écht nodig hebt.
Het belang van de eerste 1.000 dagen
Heb je wel eens gehoord van het belang van ‘de eerste 1.000 dagen’ van je kind? In deze periode kun jij als ouder de basis leggen voor de toekomstige ontwikkeling van je kind. Het begint eigenlijk al een jaar voor de bevruchting plaatsvindt. Ook de zwangerschap is een enorm belangrijke periode. Lees alles over de eerste 1.000 dagen en ontdek wat je nu al kunt doen om je kind straks een kansrijke start te geven.
It’s all in the name
Heb jij al nagedacht over dé naam? Misschien heb je al een heel lijstje op je telefoon staan of heb je nog geen idee? We helpen je graag op weg met deze 11 tips bij het kiezen van een babynaam.
Zwangerschapsverlof: waar heb je recht op?
Zwangerschapsverlof? Dat voelt nog mijlenver weg. Toch is het interessant om er alvast eens in te duiken. Waar heb je straks recht op? Hoe lang krijg je zwangerschaps- & bevallingsverlof? Wat als je een twee- of meerling krijgt? En hoe zit het met zwangerschapsverlof als je ZZP’er bent?
TIP! Je kunt je zwangerschapsverlof berekenen met onze handige online tool.
Mag ik nog … mijn haar verven?
Misschien verf je je haar al jaren en ben je tijdens je zwangerschap aan een nieuwe kleuring toe. Kun je haarverf veilig gebruiken tijdens je zwangerschap? Haarverf wordt samengesteld uit chemische producten. Hoewel deze stoffen in aanraking komen met je hoofdhuid, kunnen ze in de meeste gevallen weinig tot geen kwaad.
Andere zwangeren over deze week
Snurken, grotere voeten krijgen, een opgezette down under, jeuk en zweten als een gek. Het zijn dingen die kennelijk niemand je vooraf vertelt over zwanger zijn. WIJ vroeg op de socials wat andere mama’s to be van tevoren niet wisten over zwanger zijn en daar kregen we een heleboel herkenbare en openhartige reacties op. Nieuwsgierig? Lees: 24x wist jij dit over zwanger zijn?
Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.
Deze week regelen
- Vergeet niet om je kraamzorg te regelen als je dat nog niet gedaan hebt.
- Heb je straks opvang nodig? Meld je dan op tijd aan bij een kinderdagverblijf.