11 weken zwanger

11 weken zwanger

Je bent nu 11 weken zwanger! Heb jij de eerste babysokjes al gekocht of wacht je daarmee tot de ‘magische’ grens van drie maanden? Nog even geduld.

Je baby heeft het druk met heen en weer zwemmen in jouw baarmoeder. Zijn hoofd is net zo groot als zijn lijf en zijn gezichtje begint langzaam vorm te krijgen.

NIPT / NIP-test

Sinds 1 april 2017 krijgen alle zwangere vrouwen als eerste prenatale screening de NIP-test (NIPT) aangeboden. De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. De test is betrouwbaarder dan de combinatietest. Ook is de kans op een miskraam bij de NIPT nihil.

Op de weegschaal

Gemiddeld komen vrouwen tijdens hun zwangerschap zo’n 12 kilo aan. Vanaf de twintigste week zal dat 450 gram per week zijn. Of je ‘op schema’ zit, is moeilijk te zeggen. Misschien ben je juist wel afgevallen, omdat je zo misselijk bent dat je maar weinig binnenhoudt. Maak je geen zorgen, je baby zorgt er zelf wel voor dat hij niets te kort komt.

Bio Oil tegen zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen?!

De beste bescherming tegen zwangerschapsstriemen? Zorg ervoor dat je huid een optimale elasticiteit behoudt met Bio-Oil Huidverzorgingsolie, wereldwijd hét toonaangevende product op het gebied van littekens en huidstriemen. Nu ook verkrijgbaar in een 100% natuurlijke formule!

Ontdek meer

Met je handen in het haar

Daar heb je ze weer: de hormonen. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je haar anders zit. Je hebt een vollere bos omdat er minder haren uitvallen. En heb je vet haar, dan is het nu droog en andersom. Tijdelijk dus maar een andere shampoo gebruiken.

Zijn het er twee?

Veel vrouwen zeggen al vroeg in hun zwangerschap te voelen dat er iets anders is dan normaal, wanneer ze in verwachting zijn van een tweeling of meerling. Dit komt meestal doordat ze merken dat ze veel sneller groeien en zwaarder worden dan andere zwangere vrouwen.

Vertellen aan je ouders

Het is extra spannend om aan je (schoon)ouders te vertellen dat je zwanger bent en zij (misschien wel hun eerste) een kleinkind krijgen. Hoe vertel je dit? Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!

Foliumzuur

Het ruggenmerg en de hersenen van je baby zijn inmiddels volledig aangelegd. Het is daarom niet nodig om nog langer foliumzuur te blijven slikken.

Prenataal onderzoek

Je wilt natuurlijk heel graag weten hoe je kind zicht ontwikkelt en hoe het met je eigen gezondheid gesteld is. Er zijn een aantal prenatale onderzoeken die aantonen hoe het met jou en de baby gaat. De meeste onderzoeken, zoals een combinatietest om de kans op een chromosoomafwijkingen bij je kind te meten, worden standaard uitgevoerd tijdens je controles bij de verloskundige. Je kunt ervoor kiezen om ook een NIP-test te doen. Deze test kan vaak nog beter uitwijzen of je kind bijvoorbeeld het edward- of downsyndroom heeft.

Nu ook interessant

Kraamzorg regelen

Om er zo goed als zeker van te zijn dat je na de bevalling voor jezelf en voor je kind thuis de nodige deskundige hulp krijgt, is het nodig om je al in een vroeg stadium van de zwangerschap bij een kraamcentrum aan te melden.