11 weken zwanger
Je bent nu 11 weken zwanger! Heb jij de eerste babysokjes al gekocht of wacht je daarmee tot de ‘magische’ grens van drie maanden? Nog even geduld.
Je baby heeft het druk met heen en weer zwemmen in jouw baarmoeder. Zijn hoofd is net zo groot als zijn lijf en zijn gezichtje begint langzaam vorm te krijgen.
Prenataal onderzoek: NIPT test
Je wilt natuurlijk heel graag weten hoe je kind zicht ontwikkelt en hoe het met je eigen gezondheid gesteld is. Er zijn een aantal prenatale onderzoeken die aantonen hoe het met jou en de baby gaat. Alle zwangere vrouwen krijgen als eerste prenatale screening de NIPT test) aangeboden. De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft.
Op de weegschaal
Gemiddeld komen vrouwen tijdens hun zwangerschap zo’n 12 kilo aan. Vanaf de twintigste week zal dat 450 gram per week zijn. Of je ‘op schema’ zit, is moeilijk te zeggen. Misschien ben je juist wel afgevallen, omdat je zo misselijk bent dat je maar weinig binnenhoudt. Maak je geen zorgen, je baby zorgt er zelf wel voor dat hij niets te kort komt.
Met je handen in het haar
Daar heb je ze weer: de hormonen. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je haar anders zit. Je hebt een vollere bos omdat er minder haren uitvallen. En heb je vet haar, dan is het nu droog en andersom. Tijdelijk dus maar een andere shampoo gebruiken.
Zijn het er twee?
Veel vrouwen zeggen al vroeg in hun zwangerschap te voelen dat er iets anders is dan normaal, wanneer ze in verwachting zijn van een tweeling of meerling. Dit komt meestal doordat ze merken dat ze veel sneller groeien en zwaarder worden dan andere zwangere vrouwen.
Vertellen aan je ouders
Het is extra spannend om aan je (schoon)ouders te vertellen dat je zwanger bent en zij (misschien wel hun eerste) een kleinkind krijgen. Hoe vertel je dit? Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!
Foliumzuur
Het ruggenmerg en de hersenen van je baby zijn inmiddels volledig aangelegd. Het is daarom niet nodig om nog langer foliumzuur te blijven slikken.
Kraamzorg regelen
Om er zo goed als zeker van te zijn dat je na de bevalling voor jezelf en voor je kind thuis de nodige deskundige hulp krijgt, is het nodig om je al in een vroeg stadium van de zwangerschap bij een kraamcentrum aan te melden.