11 weken zwanger

11 weken zwanger

Je bent nu 11 weken zwanger! Heb jij het grote nieuws al verteld? Of wacht je daarmee tot de ‘magische’ grens van drie maanden? Vanaf deze week kun je de NIPT laten uitvoeren als je dat wilt. En heb je de termijnecho al gehad? Een onvergetelijk moment, want dat minimensje dat je daar ziet is gewoon jouw eigen kind. Hoe bijzonder!

Je baby als je 11 weken zwanger bent

Je baby is nu ruim vijf centimeter groot en weegt tien gram. Je kleintje heeft het momenteel heel druk met heen en weer zwemmen in jouw baarmoeder. Zijn hoofd is net zo groot als zijn lijf en zijn gezichtje begint langzaam vorm te krijgen. De ogen worden nu gevormd, maar blijven nog gesloten. Ook kan je baby zijn mond open doen en van jouw vruchtwater drinken en weer uitplassen. De smaak van jouw vruchtwater verandert door wat jij eet. Je baby leert zo verschillende samen kennen. Goed geregeld hè?

Prenataal onderzoek: bloedonderzoek en NIPT test

Je wilt natuurlijk heel graag weten hoe je kind zicht ontwikkelt en hoe het met je eigen gezondheid gesteld is. Er zijn een aantal onderzoeken die aantonen hoe het met jou en de baby gaat, deze onderzoeken worden prenatale screenings genoemd. Alle zwangere vrouwen krijgen als eerste prenatale screening een bloedonderzoek en de NIPT-test aangeboden. Deze onderzoeken worden gratis aangeboden.

Wat als …

Misschien vraag je je af: wat als de NIPT-uitslag negatief is? Je wordt dan doorverwezen naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek. Dit kan in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie zijn. Gelukkig komt een negatieve uitslag van de NIPT weinig voor en zijn dit soort vervolgonderzoeken vaak niet nodig.

Op de weegschaal

Een vrouw met een gezond gewicht komt gemiddeld tussen de 11 en16 kilo aan. Dit kan ook meer of minder zijn, dat verschilt per vrouw. Vanaf de 20e week zal dat gemiddeld 450 gram per week zijn. Of je ‘op schema’ zit, is moeilijk te zeggen. Misschien ben je juist wel afgevallen, omdat je zo misselijk bent en maar weinig binnenhoudt. Maak je geen zorgen, je baby zorgt er zelf wel voor dat hij niets te kort komt. Bij twijfels over je gewicht, omdat je veel afvalt of aankomt, vraag dan je verloskundige voor advies.

Zeg kilo’s, waar gaan jullie naartoe?

Je vraagt je vast waar die extra’s kilo’s uiteindelijk naartoe gaan? Hieronder vind je een overzicht met gemiddelden:

  • Je baby: 3.500 gram
  • Placenta: 1.500 gram
  • Vruchtwater: 800 gram
  • Baarmoeder: 1.000 gram
  • Borsten: 500 gram
  • Vruchtwater: 800 gram
  • Bloed: 1.250 gram
  • Extra vocht: 2.000 gram
  • Vetvoorraad: 2.500 gram

Met je handen in het haar

Daar heb je ze weer: de hormonen. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je haar anders zit. Je hebt een vollere bos, omdat er minder haren uitvallen. En heb je vet haar, dan is het nu droog en andersom. Tijdelijk maar een andere shampoo gebruiken dus!

Het grote nieuws onthullen

Ga jij je binnenkort het grote nieuws wereldkundig maken? Wat super leuk! Dit bijzondere moment vergeet je nooit meer. Zal je omgeving het al vermoeden of zullen ze totaal verrast zijn? Tip: check deze 5 manieren om je zwangerschap bekend te maken voor inspiratie. Of speciaal om toekomstige opa’s en oma’s te verrassen kun je ook deze 7 manieren eens bekijken.

Wanneer vertel je het op je werk?

En wanneer vertel je het aan je werkgever? Dat is natuurlijk aan jou, maar een tip is om hier niet al te lang mee te wachten. Als je werkgever op de hoogte is van je zwangerschap, heb je recht op wettelijk bescherming. Je werkgever is verplicht om zowel jouw gezondheid als de gezondheid van je baby tijdens je zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft zoveel mogelijk te beschermen. Dat betekent dat hij in die tijd het werk zo moet organiseren dat je veilig en gezond kunt werken. Zo heb je ook recht op extra pauzes.

Extra vitamines

Vitamines tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je baby goed groeit en dat je je fit en energiek voelt. Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk? Denk o.a. aan foliumzuur, vitamine D, vitamine C, jodium en calcium. Maar neem geen vitamine A als je zwanger bent. Teveel vitamine A kan namelijk schadelijk zijn voor je baby. Bekijk hier een overzicht van alle belangrijke vitamines.

Geslacht voorspellen? Check de nub op je echofoto

Pak (binnenkort) de echofoto van de termijnecho erbij en pas de nub-theorie toe. Tenminste als je een voorspelling wilt doen over het geslacht van je baby. De methode biedt 75% zekerheid. En wat denk je: jongens of meisje?

TIP! Ontdek hier hoe je echo’s het best kunt bewaren voor later.

Doen: zorgverzekering checken

Heb jij al aan je zorgverzekeraar doorgegeven dat je zwanger bent? Doen! En sowieso een tip: check je zorgverzekering goed. Wat wordt er vergoed tijdens je zwangerschap? Switch (als het kan) naar een verzekering die meer zorg vergoed als je dit nodig vindt. En kijk ook vast vooruit: past je verzekering nog bij je, ook als je straks bevallen bent en een kleintje hebt? Niet alle zorg valt in je basisverzekering.

Je zorgverzekering als je zwanger bent

Need to have: 9 musthaves

De goedbedoelde tips en adviezen vliegen je om de oren als je zwanger bent. Maar wat heb je tijdens je zwangerschap écht nodig voor jezelf en waarom dan? Op de redactie hebben we hier zelf ervaring mee en we hebben daarom voor jou 9 musthaves op een rij gezet. Voor nu én na je bevalling. Astu!

Daarom word je bloeddruk gemeten

Je verloskundige controleert je bloeddruk bij iedere controle. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Dit kan over het algemeen geen kwaad. Voldoende eten, drinken en bewegen kan al helpen. 10 tot 15% van de vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, krijgt te maken met een te hoge bloeddruk. Dit wordt hypertensie genoemd en is hiermee een van de meest voorkomende zwangerschapskwalen. Als je bloeddruk te hoog blijkt, wordt geadviseerd meer rust te nemen. Verder wordt een urinetest gedaan om je conditie te meten en een echo gemaakt om je baby in de gaten te houden. Ook krijg je bloeddrukverlagers voorgeschreven.

Anderen over deze week

Als je een tweeling krijgt, is dat hartstikke bijzonder. Maar wat als je ontdek dat je de meest zeldzame vorm van een tweeling krijgt? Ja precies! Het overkwam Marlissa. Ze was zwanger van een mono-monotweeling. “Ik wil heel graag vertellen dat er ook succesverhalen zijn!” Lees haar bijzonder verhaal.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

Pssst, heb je de blije doos al aangevraagd en opgehaald bij een Prénatal-winkel bij jou in de buurt? Nog niet? Doe dit alsnog en ontvang gratis dit zwangerschapspakket vol handige spulletjes en kortingen voor jou en je baby. Ook ontvang je totdat je kind één jaar is vier keer per jaar magazine WIJ, gratis op je deurmat. Dat wil jij toch ook!?

de-blije-doos-aanvragen

Beeld: iStock.com/NataliaDeriabina

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender