10 weken zwanger

10 weken zwanger

Wat zal het worden: een meisje of een jongen? De zaadballetjes of eierstokken zijn druk in ontwikkeling, maar nog niet te zien op de termijnecho.

Je baby is nu geen embryo meer, maar een foetus. Alles wat een mensje nodig heeft, is nu al aanwezig. Ook het haar, de nagels en zelfs de aanleg voor zijn tandjes zijn al gemaakt.

Hormonenpiek

Als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes, zijn die de komende twee weken op z’n ergst. Dat komt omdat de hoeveelheid zwangerschapshormonen in je lichaam de komende weken z’n piek bereikt. Daarna zwakt het af. En je kwaaltjes - als het goed is - dus ook.

Voor je baby’s botten

Genoeg calcium binnen krijgen is heel belangrijk als je zwanger bent. Je baby heeft het nodig voor de opbouw van zijn botten. Drink daarom elke dag zo’n twee à drie glazen melk, of varieer met yoghurt, vla of kwark. Slik ook vitamine D, dat helpt je lichaam om calcium beter uit de voeding op te nemen. Meer over vitamines voor zwangeren.

Doe mee met Moeders voor Moeders

Doe jij al mee?

Zwanger zijn is fantastisch! Maar zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. Eén op de zes stellen kampt namelijk met vruchtbaarheidsproblemen. Jij kunt deze wensouders eenvoudig helpen om hun kinderwens ook in vervulling te laten gaan. Hoe? Simpel! Doe mee met Moeders voor Moeders. Je kunt je nog aanmelden t/m de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan t/m de 16e week. Als dank voor je deelname ontvang je een heerlijk zachte wikkeldeken voor jouw kleintje.

Doe mee met Moeders voor Moeders

Inschrijven kraamzorg

Om zeker te zijn van kraamzorg na je bevalling is het raadzaam om je tijdig in te schrijven bij een kraamzorgbureau (ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen). Begin dus nu alvast met oriënteren!

Laat maar waaien

Hormonen zorgen ervoor dat je spieren ontspannen. Samen met de druk die je groeiende baarmoeder uitoefent op je endeldarm, kan dat voor een vervelend kwaaltje leiden: winderigheid. Eet gezond en drink veel om obstipatie te voorkomen. Verstopping is namelijk dé boosdoener van winderigheid. Daarnaast: eet kleine porties, kauw goed en mijd gasvormend voedsel als kool, uien, prei, (bruine) bonen, koolzuurhoudende dranken en kauwgum.

Hoor, de hartslag!

Met een beetje mazzel is het vanaf deze week mogelijk om met een doptone - een geluidsversterker die de verloskundige als een stethoscoop op je buik zet - de hartslag van de baby te horen.

Tip

Krijg je je (spijker)broek al niet meer dicht door een opgeblazen buik? Doe er een elastiekje tussen, dan heb je iets meer ruimte en kun je de broek toch nog gewoon aan.

Deeltijdwerk

Nu er een baby op komst is, kan het zijn dat jij of je partner besluit om na de geboorte minder uren te gaan werken. Hoe is dat wettelijk eigenlijk allemaal geregeld?