10 weken zwanger

10 weken zwanger

Alweer 10 weken zwanger, wauw! Kijk je ook zo uit naar de echo? Hoe zal het met je baby gaan? Best spannend! Er is in een week tijd weer van alles gebeurt in je lichaam en met je baby. Misschien voel jij je wat opgeblazen of ga je lastiger naar de wc? Dat hoort er helaas bij. Extra water drinken, vezelrijk eten en bewegen kan helpen deze klachten te verminderen.

Je baby als je 10 weken zwanger bent

Je baby is nu ruim vier centimeter groot en weegt vijf gram. Dat is ongeveer zo groot als een veiligheidsspeld. Je baby wordt vanaf nu geen embryo, maar een foetus genoemd. Alles wat een mens nodig heeft, is al aanwezig. Ook het haar, de nagels en zelfs de aanleg voor de tandjes zijn al gemaakt. De zaadballen of eierstokken zijn druk in ontwikkeling, maar nog niet te zien op de komende termijnecho. Alles zit erop en eraan, wonderlijk hè?

Multi Dag & Nacht Mama van Vitakruid

Multi Dag & Nacht Mama

Met het beste actieve foliumzuur wereldwijd beschikbaar, Quatrefolic®. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij je ontwikkelende foetus.

Bestel direct

Hormonenpiek

Als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes, zijn die de komende twee weken op z’n ergst. Dat komt omdat de hoeveelheid zwangerschapshormonen in je lichaam de komende weken z’n piek bereikt. Daarna zwakt het af. En je kwaaltjes - als het goed is - dus ook. Fijn!

Wel of geen NIPT?

Je verloskundige heeft er vast over verteld tijdens je eerste bezoek. Vanaf de elfde zwangerschapsweek kun je de Non Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten uitvoeren. Met de NIPT kan het DNA van je ongeboren kind worden onderzocht op afwijkingen die kunnen duiden op down, edwards- of patausyndroom. Dit wordt onderzocht via een bloedonderzoek, waarbij bloed wordt afgenomen uit je arm. Of je wel niet kiest voor de NIPT is een vrije keuze. De NIPT is voor iedereen gratis.

Als je de NIPT wilt laten uitvoeren, kies je samen met je verloskundige een bloedafnameorganisatie. Vervolgens kun je bij één van de locaties terecht om je bloed af te nemen. Bij sommige organisaties moet je een afspraak maken. Je verloskundige of gynaecoloog zal je hierover informeren.

Bloedonderzoek

Als je ongeveer 12 weken zwanger bent, krijg je een bloedonderzoek. Dit staat los van de NIPT. Tijdens dit bloedonderzoek wordt het volgende onderzocht.

  • Wat je bloedgroep is: A, B, AB of O.
  • Wat je rhesusfactor is: rhesus d-negatief of rhesus c-negatief.
  • Of je bloed antistoffen bevat tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt.
  • Of je besmet bent met één van de infectieziekten hepatitis B, hiv of syfilis (lues).
  • Vaak bepaalt het laboratorium ook de glucosewaarde (suiker-waarde) van je bloed.
  • Daarnaast wordt je hb-waarde van je bloed onderzocht. Als het hemoglobinegehalte te laag is, heb je bloedarmoede. Dit is meestal goed te behandelen.

Het bloedonderzoek wordt alleen uitgevoerd als jij dat goed vindt. Het is dus niet verplicht, maar wel aan te raden. Als er bepaalde zaken aan het licht komen, kun je daar op tijd op inspelen en daarmee mogelijke complicaties behandelen of zelfs voorkomen.

Zijn het er twee?

Komen er in jouw omgeving veel tweelingen voor, dan vraag je je misschien af: is het er één of zijn het er twee? Ook als je buik sneller groeit, je sneller aankomt en je kwaaltjes heel intens zijn, kan dit op een tweelingzwangerschap duiden. Maar weet dat de kans niet zo heel groot is. Bij 1 op de 42 zwangerschappen wordt een tweeling ontdekt. Zwanger zijn van een tweeling is extra speciaal, er groeien tenslotte twee baby’s in je buik. Mocht je een vermoeden hebben, dan zul je dat via de echo binnenkort gaan ontdekken.

Doe mee met Moeders voor Moeders

Doneer jij je urine al aan Moeders voor Moeders?

Jaarlijks doneren duizenden zwangere vrouwen gedurende enkele weken hun urine aan Moeders voor Moeders. Een kleine daad die het geschenk kan zijn voor vrouwen met een vruchtbaarheidsprobleem. De urine van zwangere vrouwen bevat namelijk het hCG-hormoon, een waardevolle grondstof voor vruchtbaarheidsmedicijnen. Wil jij ook het verschil maken en vrouwen die dromen van moederschap helpen? Je kunt je nog aanmelden tot en met de 11e week van je zwangerschap. Urine doneren kan van de 6e tot en met de 16e week.

Doneer ook. Meld je aan voor Moeders voor Moeders

Voor je baby’s botten

Genoeg calcium binnen krijgen is heel belangrijk als je zwanger bent. Je baby heeft het nodig voor de opbouw van zijn botten. Drink daarom elke dag zo’n twee à drie glazen melk, of varieer met yoghurt, vla of kwark. Slik ook vitamine D, dat helpt je lichaam om calcium beter uit de voeding op te nemen. Lees meer over vitamines voor zwangeren.

TIP! Als je zwanger bent zit je met veel vragen, vaak over voeding. WIJ heeft voor jou daarom de 10 meestgestelde vragen over zwanger zijn en eten verzameld én beantwoord. Handig!

Een kriebeltje, plopje of schopje

Het eerste schopje: één van de meest bijzondere momenten tijdens je zwangerschap. Je voelt dan een soort kriebeltje, plopje of een schopje. Hoewel je baby wel al veel beweegt, voel je dit nog niet. De meeste vrouwen voelen het eerste schopje tussen 16e en 20e week. Aan de buitenkant voel je dan overigens nog niets. Je partner moet dus nog iets meer geduld hebben. Meestal vanaf 25 weken kun je het aan de buitenkant voelen. Dit kan ook later of eerder zijn. Dat verschilt per vrouw en ligt eraan hoe je placenta ligt. Als je placenta aan de voorkant ligt, zorgt dat ervoor dat je de bewegingen van je baby minder voelt. Het komt vanzelf en is zeker iets om naar uit te kijken!

Inschrijven kraamzorg

Om zeker te zijn van kraamzorg na je bevalling is het raadzaam om je tijdig in te schrijven bij een kraamzorgbureau (ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen). Begin dus nu alvast met oriënteren! Je hebt recht op minimaal 24 uur kraamzorg; normaal is zo’n 49 uur.

Laat maar waaien

Hormonen zorgen ervoor dat je spieren ontspannen. Samen met de druk die je groeiende baarmoeder uitoefent op je endeldarm, kan dat voor een vervelend kwaaltje leiden: winderigheid. Eet gezond en drink veel om obstipatie te voorkomen. Verstopping is namelijk dé boosdoener van winderigheid. Daarnaast: eet kleine porties, kauw goed en mijd gasvormend voedsel als kool, uien, prei, (bruine) bonen, koolzuurhoudende dranken en kauwgum.

Hoor, de hartslag!

Met een beetje mazzel is het vanaf deze week mogelijk om met een doptone - een geluidsversterker die de verloskundige als een stethoscoop op je buik zet - de hartslag van de baby te horen.

Gouden tip voor als je broek knelt

Krijg je je (spijker)broek al niet meer dicht door een opgeblazen buik? Doe er een elastiekje tussen, dan heb je iets meer ruimte en kun je de broek toch nog gewoon aan.

de-blije-doos-aanvragen

de blije doos wacht op jou

Heb je je nog niet aangemeld bij WIJ? Ook jij als zwangere kan het gratis cadeaupakket met o.a. de blije doos ontvangen. In dit populaire zwangerschapspakket vindt je handige producten en kortingen voor jou én je baby. Ook krijg je vier keer per jaar gratis op jouw deurmat magazine WIJ én profiteer je van meer leuke extra’s.

Vraag gratis aan

Anderen over deze week

Ben je sommige kwaaltjes helemaal zat? Dat snappen we he-le-maal. Journalist en moeder Karin weet er ook alles van en schreef een hilarisch herkenbaar artikel over wat zwangerschapshormonen écht met je doen.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Bloedonderzoek inplannen, waaronder de NIPT (indien je hiervoor gekozen hebt).
  • Naar de termijnecho. Er wordt gekeken of je kind goed groeit en of het hartje klopt. Spannend! Zorg dat je met een volle blaas gaat, dat helpt bij het bekijken van je baby.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender