1 week zwanger

1 week zwanger

Nee, eigenlijk ben je nu nog helemaal niet zwanger … Je zwangerschap begint namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Voor de berekening van de vermoedelijke geboortedatum (en het begin van je zwangerschapsverlof) wordt deze dag aangehouden. Binnenkort zal je ovulatie plaatsvinden.

Aanrader: foliumzuur slikken

Misschien doe je het al, maar als je zwanger wilt worden wordt aangeraden 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B11 zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren. Alleen de hoeveelheid die je hieruit haalt, is onvoldoende voor jouw doel op dit moment. Slik daarom dagelijks foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je baby, zoals een open ruggetje, hazenlip, open gehemelte of aangeboren hartafwijkingen. Het advies is om tot je 10 weken zwanger bent foliumzuur te slikken. Maar je mag er ook mee doorgaan. Het kan geen kwaad als je langdurig foliumzuur gebruikt.

de-blije-doos-aanvragen

Voor jou van WIJ

We duimen dat jij over een paar weken met een positieve test in je handen staat. Is het zover? Meld je dan aan bij WIJ en ontvang ons gratis cadeaupakket voor zwangeren met o.a. de blije doos. Boordevol leuke producten en kortingen voor jou Ć©n je baby.

Ontdek alvast meer

Als je weinig tot geen dierlijke producten eet

Ook vitamine B12 is belangrijk als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Vitamine B12 zit in dierlijke producten. Eet je daar weinig tot niets van? Vraag je huisarts of verloskundige om advies. Misschien is het nodig om een extra supplement te nemen.

Hoe vaak seks hebben om zwanger te worden?

Als je een kinderwens hebt en graag zwanger wilt worden, is het belangrijk om regelmatig seks op het juiste moment te hebben. Zorg dat je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn door je cyclus en eisprong te berekenen, dat vergroot je kans op een zwangerschap aanzienlijk. Als je rondom je ovulatie elke twee Ć  drie dagen seks hebt, dan weet je in ieder geval dat er levende zaadcellen in je lichaam zijn op het moment dat er een eisprong plaatsvindt.

Gezond leven vergroot kans op zwangerschap

Hoe gezonder jij en je partner leven, hoe groter de kans is dat je zwanger raakt. Wist je dat ook de kwaliteit van zaadcellen achteruitgaat als je partner rookt? Stoppen met roken is dus ook voor je partner belangrijk. En vergeet niet: jullie kind heeft er straks alleen maar voordeel bij. Derdehands rook die blijft hangen, in bijvoorbeeld je kleding, kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kleintje.

Laat dat glaasje maar staan

Het is algemeen bekend dat alcohol tijdens de zwangerschap uit den boze is. Maar ook in dit voorstadium heeft het drinken van alcohol veel invloed op je lichaam. Het vermindert je vruchtbaarheid bij jou en je partner aanzienlijk. Kortom, laat dat glaasje liever staan en vergroot hiermee de kans om zwanger te worden.

De invloed van stress

Ervaar je veel drukte en stress momenteel? Pas goed op jezelf. Door veel stress kan een eisprong of cyclus uitblijven. Zwanger worden wordt hierdoor moeilijker of lukt zelfs helemaal niet. Als je namelijk veel stress hebt, heeft je lichaam geen extra energie om ook nog een zwangerschap voor te bereiden. Alle reden om eens te kijken hoe dat bij jou zit.

TIP! Naast het vermijden van veel stress kun je meer doen om je kans op een zwangerschap te vergroten. Lees daarom ook: 7 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten.

H2: Wat gebeurt er straks in je lichaam? Over een paar weken sta jij misschien wel met een positieve zwangerschapstest in je handen. Kun je je het al voorstellen? We duimen voor je! Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als het zover is? Lees hier alle ins en outs over de bevruchting. Een magisch proces!

Hoe zit dat met erfelijke aanleg?

Het DNA in je chromosomen en in die van je partner bepaalt welke eigenschappen jullie kind straks krijgt. Van allebei erft je baby precies de helft. Er zijn miljoenen verschillende erfelijke factoren. Als er erfelijke ziekten of aandoeningen in je familie voorkomen, kun je je misschien ongerust maken over de kans dat jouw kind dit zal overkomen. Het is verstandig om nog voordat je zwanger wordt hier meer informatie over in te winnen, bijvoorbeeld via Erfelijkheid.nl.

Als het niet meteen lukt

Een halfjaar tot een jaar wachten op een zwangerschap is heel normaal. Geen paniek dus als het niet snel genoeg naar je zin ā€™luktā€™. Maak je je ongerust of er misschien iets mis is met Ć©Ć©n van jullie? Dan kan het geen kwaad vast iets te lezen over vruchtbaarheidsproblemen.

Anderen over deze week

Schrijfster en moeder Carolien Dircken schreef deze prachtige, persoonlijke column Kinderwens voor magazine WIJ. Ga er maar eens lekker voor zitten. Warm aanbevolen!

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger worden vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hoe zij zwanger worden hebben beleefd. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender