1 week zwanger
Nee, eigenlijk ben je nu nog helemaal niet zwanger … Je zwangerschap begint namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Voor de berekening van de vermoedelijke geboortedatum (en het begin van je zwangerschapsverlof) wordt deze dag aangehouden. Binnenkort zal je ovulatie plaatsvinden.
Praktische tips week 1
Om de dag vrijen vanaf de 8e t/m de 18e dag na de eerste menstruatiedag is een veelgehoord advies aan mensen die zwanger willen worden.
Het is meer ontspannen om aan niet te veel mensen te vertellen dat jullie gaan proberen een kind te krijgen. Dit om elke maand ‘En?’ te vermijden.
Freya is de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek. Kijk eens op Freya.nl als zwanger worden niet lukt.
Foliumzuur
Wil je graag zwanger worden, dan wordt het aangeraden 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar dit is onvoldoende voor jouw doel op dit moment. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een open ruggetje of hersenen bij je baby. Blijf het slikken tot je 10 weken zwanger bent. Ook wordt het aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen tijdens je zwangerschap.
Gezond leven
Hoe gezonder jij en je partner leven, hoe groter de kans op een zwangerschap is. Wist je dat ook de kwaliteit van zaadcellen achteruitgaat als de man rookt? Stoppen met roken is dus ook voor vaders in spé belangrijk! Daar heeft jullie kind straks alleen maar voordeel bij. Pas op met vitaminepillen. Te veel vitamine A is bijvoorbeeld schadelijk voor de baby. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, tenzij je vaak lever of leverproducten eet of vitamine A supplementen slikt. Daarom is het belangrijk om die producten niet te nemen. Een keer een boterham met leverworst of leverpaté kan wel, maar neem dan maximaal 1 boterham op een dag.
Erfelijke aanleg
Het DNA in je chromosomen en in de chromosomen van je partner bepaalt welke eigenschappen jullie kind straks zal krijgen. Van allebei erft je baby precies de helft. Er zijn miljoenen verschillende erfelijke factoren.
Als er erfelijke ziekten of aandoeningen in je familie voorkomen, kun je je misschien ongerust maken over de kans dat jouw kind dit zal overkomen. Het is verstandig om nog voordat je zwanger wordt hier meer informatie over in te winnen, bijvoorbeeld via Erfelijkheid.nl.
Steeds weer niet zwanger …
Een halfjaar tot een jaar wachten op een zwangerschap is heel normaal. Geen paniek dus als het niet snel genoeg naar je zin ’lukt’. Maak je je ongerust of er misschien iets mis is met een van jullie? Dan kan het geen kwaad vast iets te lezen over vruchtbaarheidsproblemen.