
Volg de ontwikkelingen van je zwangerschap van week tot week met de WIJ.nl zwangerschapskalender en blijf op de hoogte van jouw lichaam en de ontwikkeling van je kind. Klik op een week voor meer informatie.
Nee, eigenlijk ben je nu nog helemaal niet zwanger ... Je zwangerschap begint namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Voor de berekening van de vermoedelijke geboortedatum wordt deze dag aangehouden. Binnenkort zal je ovulatie plaatsvinden.
Je hebt nu de meeste kans om zwanger te worden. Ergens tussen de 9e en 14e dag na de eerste dag van je laatste menstruatie is er de grootste kans dat een eitje bevrucht wordt. Maar omdat niet iedere menstruatiecyclus hetzelfde is, is er een uitloop naar voren en achteren mogelijk.
Jazeker, nu kan het zomaar zijn dat je zwanger bent (al weet je het nog niet). Binnen in je buik zijn - als het goed is - een eicel van jou en een zaadcel van je partner versmolten. Nog niet te zien met het blote oog en nog even geduld ... Over een week kun je een zwangerschapstest doen!
1 mm | 0 gr
Niet ongesteld geworden? Dan zou je best eens zwanger kunnen zijn. Is je zwangerschapstest positief, dan ben je nu 4 weken zwanger. Gefeliciteerd! Het vruchtje dat in je buik groeit, is nog maar zo groot als een speldenknop. Toch bestaat het al uit duizenden cellen, verdeeld in drie groepen. Een groep gaat de baby vormen, de andere twee groepen de placenta en de vliezen.
2 mm | 0 gr
Je denkt misschien van wel, maar er is nog niets aan je te zien. Nu je 5 weken zwanger bent, gebeurt er wel al van alles in je lijf. Welkom op de roze wolk!
5 mm | 0 gr
Inmiddels heb je even de tijd gehad om te wennen aan het idee dat je zwanger bent. Mooi en spannend tegelijk! Nu wordt de basis aangelegd voor de maag, darmen, nieren en longen. Ook het hartje begint al met kloppen.
1 cm | 0 gr
Je baby groeit heel hard: hij is na 7 weken al één cm lang! De op hol geslagen hormonen in je lijf kunnen zorgen voor de eerste zwangerschapskwaaltjes.
2 cm | 0 gr
Heb je het idee dat je buik al begint te groeien? Het zijn je darmen, die opzetten door de zwangerschapshormonen. Deze week wordt een begin gemaakt met de vorming van het skelet. De nieren en lever zijn aangelegd en je baby kan zijn armen en benen al bewegen. Dat zou je op een echo kunnen zien, maar voelen doe je dat nog lang niet.
3 cm | 2 gr
Al gewend aan het idee dat je al 9 weken zwanger bent? Waarschijnlijk begint het besef nu pas goed door te dringen omdat je steeds meer zwanger voelt. Het embryo begint al meer op een mensje te lijken. In deze week ontstaan al de heupen, knieën, enkels, ellebogen en schouders (!).
4,5 cm | 5 gr
Wordt het een jongen of een meisje? De zaadballetjes of eierstokken zijn druk in ontwikkeling, maar nog niet te zien op de eerste echo. Je baby is nu geen embryo meer, maar een foetus. Alles wat hij nodig heeft, is al aanwezig. Ook het haar, de nagels en zelfs de aanleg voor zijn tandjes zijn al gemaakt.
5,5 cm | 10 gr
Heb jij de eerste babysokjes al gekocht of wacht je daarmee tot de ‘magische’ grens van drie maanden? Je baby heeft het druk met heen en weer zwemmen in jouw baarmoeder. Zijn hoofd is net zo groot als zijn lijf en zijn gezichtje begint langzaam vorm te krijgen.
6,5 cm | 23 gr
Het eerste trimester zit erop! Als de termijnecho deze week goed blijkt te zijn, kun je het eindelijk van de daken schreeuwen: je bent zwanger! Het minimensje in je buik grijpt gretig om zich heen met zijn handjes. Dat hij soms de navelstreng te pakken krijgt, kan geen kwaad. Die is gemaakt van stug en stevig weefsel.
7 cm | 30 gr
Nu het eerste trimester erop zit, zal je lang niet meer zo moe en misselijk zijn als in het begin. En dus kun je nu nog meer gaan genieten van je zwangerschap. Je baby krijgt nu nesthaartjes: witte donsharen over zijn hele lijf. En hij kan al op zijn duim zuigen!
8 cm | 60 gr
Heb je al wat meer energie? Ervaring is dat er nu een leukere periode aanbreekt. Je baby kan zijn vingertjes en teentjes vrijuit bewegen en dat doet hij dan ook volop. Ook zijn stembanden zijn klaar, al heeft hij daar nu natuurlijk nog niets aan.
11 cm | 90 gr
Je kunt er soms best wakker van liggen: wat gaat er straks allemaal veranderen in jullie leven na de komst van de kleine? Het is niet gek als je je daar soms zorgen over maakt. Praat er samen over. Je baby buigt voortdurend zijn armen en benen en zwaait met zijn vuistjes. En slikken kan hij ook al, hij neemt af en toe een slokje vruchtwater.
15 cm | 130 gr
Je voelt je op en top zwanger. Trots op je dikker wordende buik en - als je voldoende rust neemt - hartstikke fit. Hoe klein zijn handen en voeten ook nog zijn, de nagels van je kind zijn klaar. En zijn vingerafdrukken ook!
18 cm | 190 gr
Je baby hoort van alles in je buik: het kloppen van je hart, het geruis van je bloed, het rommelen van je darmen. Ook geluiden van buitenaf kan hij horen (en soms behoorlijk van schrikken). De oogleden van je baby zijn nog dicht, maar hij kan wel al licht van donker onderscheiden.
20 cm | 220 gr
Voel jij je baby al bewegen in je buik? Vertel je partner hoe het voelt, want het duurt nog even voordat hij het van de buitenkant ook kan voelen. De zintuigen van je baby zijn nu volop in ontwikkeling. Hij kan het voelen als jij of je partner over je buik streelt. Misschien reageert hij er zelfs op!
22 cm | 250 gr
Je merkt dat je je rond deze periode moet aanpassen aan je veranderende lichaam. Let goed op je houding, neem voldoende rust, maar blijf ook bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn fijn om te doen. Het donshaar dat je baby over zijn hele lichaam had, gaat nu uitvallen. Daarvoor in de plaats gaat zijn echte haar groeien. Op zijn hoofd, maar ook zijn wenkbrauwen zullen verschijnen.
24 cm | 300 gr
Je bent al op de helft van je zwangerschap! Het is tijd voor je 20-weken echo. Met je goed zichtbare buik zul je vast veel reacties uit je omgeving krijgen. Je baby maakt wel 200 bewegingen per dag. Die voel je niet allemaal, maar als je rustig zit of ligt, zul je hem goed kunnen voelen bewegen.
27 cm | 380 gr
Die roze wolk waar iedereen het altijd over heeft, is niet áltijd zo roze als wordt voorgespiegeld. Het is heel normaal om af en toe wakker te liggen van wat er allemaal gaat veranderen als de baby er straks is. Vanaf nu komt je baby elke week 60 gram aan. Zelf kun je ook een groeispurt maken, er kan wel een pond per zwangerschapsweek bijkomen!
28 cm | 440 gr
Als jij in beweging bent, wordt je baby in slaap gewiegd. Neem je even rust, dan wordt hij wakker en begint hij te bewegen. Dat kan weleens lastig zijn als je wilt gaan slapen. De bewegingen van je baby worden rsteeds gedetailleerder. Zo knijpt hij regelmatig zijn handen samen tot vuistjes, waarmee hij jou een stomp kan geven.
30 cm | 500 gr
Hopelijk ben je lekker aan het genieten van het groeien van je zwangere buik. De longblaasjes van je baby openen zich pas bij de eerste ademteug na de geboorte. Maar door nu al af en toe vruchtwater in de longen te laten, oefent hij het ademhalen.
32 cm | 600 gr
Begin je al een aardige huismus te worden? ’s Avonds de deur uit gaan hoeft van jou misschien niet meer zo nodig, je zit liever gezellig thuis op de bank. De nesteldrang begint toe te slaan! Je baby is nu zo groot en sterk, dat niet alleen jij maar ook anderen hem kunnen voelen – of zelfs zien – bewegen.
33 cm | 650 gr
Vanaf nu ga je vaker naar de verloskundige: om de 3 weken. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog goed, al merk je wel dat je je levensritme moet aanpassen. Het hartje van je baby klopt twee keer zo snel als dat van jou. Zijn gehoor is nu al zo goed ontwikkeld dat hij stemmen die hij vaak hoort, herkent.
34 cm | 720 gr
Heb je de behoefte om de kinderkamer nú op orde te hebben en de keuken te soppen? Dit heet nesteldrang, intuïtief wil je een veilig nestje maken voor je baby. Hij zit gelukkig nog lekker in jouw buik. Hoewel hij er aan de buitenkant bijna 'af' uitziet, gebeurt er van binnen nog van alles. Vooral de longetjes maken een grote ontwikkeling door om te rijpen.
35 cm | 820 gr
Wie je ook tegenkomt, ze vragen je altijd naar je zwangerschap. Alsof je over niets anders meer kunt praten. Je baby is nu zo groot, dat hij alleen nog met opgetrokken beentjes in je baarmoeder past. Dat voel je ook wel, want hij kan nu extra hard schoppen.
36 cm | 1000 gr
Het derde en laatste trimester is aangebroken. Nu je 28 weken zwanger bent, kan je buik opeens een enorme groeispurt nemen. Die prachtige ronde buik is iets om trots op te zijn en gezien mag worden! Je baby krijgt steeds meer onderhuids vet en dat verandert zijn huidskleur. Van rood kleurt hij steeds meer naar babyroze.
37 cm | 1150 gr
Heb je een druktemakertje in je buik en denk je daarom dat het een jongen is? Hoeft niet, meisjes kunnen net zo druk zijn als jongens. Het kraakbeen van het skelet van je baby begint langzaam te verbenen. Behalve de schedel, omdat het hoofdje straks nog door het baringskanaal moet kunnen, bestaat de schedel nog uit ‘losse’ platen die over elkaar heen kunnen schuiven.
38 cm | 1300 gr
Ook zo benieuwd hoe je baby eruit zal zien? Zal hij op jou lijken, of juist op je partner? Nog even geduld ... Het donshaar dat je baby op zijn lijf heeft, begint los te laten en komt in het vruchtwater terecht. Omdat je baby daar soms slokjes van neemt, komt het uitgevallen donshaar in zijn darmpjes terecht. Zo worden die ook alvast getraind.
39 cm | 1600 gr
Hoe verder je komt in je zwangerschap, hoe sterker de behoefte wordt om alles in orde te hebben voor de geboorte. Regel praktische dingen zo snel mogelijk, dan kun je straks onbezorgd van je zwangerschapsverlof genieten. Je baby gaat in de komende weken zijn definitieve positie voor de geboorte innemen. Maar hij heeft tot de 34ste week nog genoeg ruimte om te kunnen koppeltje duikelen.
40 cm | 1900 gr
Het wordt steeds zwaarder om je kind te dragen. Nog even volhouden, je bent al 32 weken zwanger, je hebt bijna verlof! Je buik schudt helemaal heen en weer als je baby de hik heeft. En dat zal best vaak zijn, want hij drink veel en gulzig van het vruchtwater.
41 cm | 2050 gr
De één gaat fluitend door haar zwangerschap heen, de ander telt de dagen af tot haar zwangerschapsverlof. Hoe zit dat bij jou? Je baby is al behoorlijk sterk en maakt zo’n 500 bewegingen per dag. Heel fijn dat je je baby zo vaak voelt, maar al die schoppen kunnen ook behoorlijk pijn doen!
42,5 cm | 2250 gr
Je bent nu misschien wel lekker met zwangerschapsverlof gegaan. Blijf goed naar je lichaam luisteren. Nu je 34 weken zwanger bent, is je baby zo goed als klaar om buiten jouw baarmoeder te kunnen leven. Mochten de weeën zich nu aandienen, dan krijg je injecties om de longetjes versneld te laten rijpen.
43,5 cm | 2500 gr
Waarschijnlijk zijn alle grote voorbereidingsklussen in huis klaar. Kamertje geschilderd, bedje, commode en kledingkast in elkaar gezet ... Nu kun je genieten van de details. Mooie baby accessoires kiezen bijvoorbeeld. De bovenkant van je baarmoeder drukt tegen je ribbenboog en dat kan een vol gevoel geven. Toch is goed blijven eten heel belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor je baby.
45 cm | 2950 gr
De meeste baby’s dalen rond deze periode in. Fijn voor jou, want het geeft je wat meer lucht. Eenmaal ingedaald kan de baby niet meer van positie veranderen. Zijn lijf is nu nog bedekt met huidsmeer, een dun laagje vettigheid dat zijn huid beschermt tegen infecties.
46,5 cm | 3100 gr
Vanaf deze week mag je (als je geen medische indicatie hebt gekregen) thuis bevallen. Het wordt krap in je baarmoeder voor de baby. Vrij bewegen lukt niet meer zo goed, maar slaan en schoppen des te meer!
48 cm | 3200 gr
Je baby is voldragen, zoals dat zo mooi heet. Medisch gezien mag hij dus geboren worden en van jou misschien ook wel. Of wil je juist nog even genieten van je mooie dikke buik? De huidsmeer op het lichaam van je baby is nu bijna verdwenen en ook zijn nesthaar is uitgevallen. Hij is er helemaal klaar voor!
49 cm | 3300 gr
Blijven bewegen is een must, maar niet bepaald een pretje. Zwemmen is wel nog steeds lekker. Het warme water ontspant en maakt je buik voor even minder zwaar. Tien liter bloed stroomt er nu per minuut langs je placenta om je baby van voedingsstoffen te voorzien. Alles wat hij nu nog aankomt aan gewicht, is een reserve voor na de geboorte.
50 cm | 3400 gr
Vandaag ben je uitgerekend, spannend! Slechts 4% wordt geboren op de uitgerekende datum dus het kan ook nog even kan duren ... Je baby geeft zelf aan wanneer hij geboren wil worden. Hij zal dan het hormoon cortisol afscheiden, dat de weeën op gang brengt.
51 cm | 3430 gr
Jij zal nu misschien vinden dat je 'overtijd' bent, in de medische wereld ben je dat pas bij 42 volle zwangerschapsweken. Je baby zit waarschijnlijk nog veel te lekker in je baarmoeder. Daarom wil hij nog niet naar buiten. Hij zwaait gezellig met zijn armen en benen, voor zover de ruimte het toelaat.
52 cm | 3450 gr
Als je baby er nu nog steeds niet is, is er sprake van ‘overdragenheid’. 5 tot 10% van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. Je baby is deze week nog maar een paar gram aangekomen en veel gegroeid is hij ook niet. Hij is meer dan klaar voor zijn geboorte!