Zwangerschapsmassage: alles wat je moet weten

Zwangerschapsmassage: alles wat je moet weten

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam. Je spieren en gewrichten worden losser om ruimte te maken voor je baby en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Hierdoor kun je last krijgen van rug-, nek- en bekkenklachten. Een zwangerschapsmassage helpt je te ontspannen en je lichamelijke klachten te verminderen.

Waarom een zwangerschapsmassage?

Massage verbetert bovendien de doorbloeding en het lymfevatenstelsel. Daardoor wordt de placenta beter doorbloed en komen meer zuurstof en voedingsstoffen bij je baby terecht en wordt de afvoer afvalproducten bevorderd.

Het extra gewicht dat je met je meedraagt kan verschillende klachten veroorzaken. Vooral de lage rug, nek, schouders, benen en voeten kunnen pijnlijk zijn. Ook stress en/of angst voor de bevalling, slecht slapen en hormonale veranderingen kunnen redenen zijn om je lekker te laten masseren. Een zwangerschapsmassage zorgt ervoor dat je je op een positieve manier op je lichaam concentreert.

De effecten

Tijdens een zwangerschapsmassage komt je hoofd even helemaal tot rust. Je spieren worden losser en soepeler en je ademhaling wordt dieper. Tijdens een cursus zwangerschapsmassage leer je hoe je jezelf kunt masseren. Wanneer je je partner meeneemt naar de lessen, kan hij ook leren hoe hij jou kan masseren. Bovendien kun je je tijdens de lessen zwangerschapsmassage laten masseren door de cursusleider. Deze massages zijn vooral geschikt om klachten als pijn in de onderrug, kramp en vermoeidheid te voorkomen of te verminderen.

In de eerste drie maanden van je zwangerschap worden massages afgeraden en ook in de maanden erna kies je natuurlijk niet voor een stevige sportmassage. Het gaat vooral om ontspanning en daarvoor zijn lichte aanrakingen voldoende. Doordat het zenuwstelsel wordt gekalmeerd, komt endorfine vrij. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je baby zich prettig voelt. Een drukke baby kan door zwangerschapsmassage opeens rustig worden of juist omgekeerd.

Een baby van een moeder die maar rond blijft rennen, wordt vaak juist beweeglijk als je tijdens de massage tot rust komt en als er contact met hem gemaakt wordt. Ook na de bevalling kan massage je helpen om te herstellen en te ontspannen.

7 tips voor je eigen zwangerschapsmassage

  • Gebruik een prettig geurende olie, zoals lavendel, rozen, citrus, sesam of kamille.
  • Verwarm de olie tussen je handen voordat je begint te masseren.
  • Maak strelende bewegingen over het hele lichaam, waarbij je steeds met minstens één hand contact houdt.
  • Doe rustig aan, even snel masseren gaat zijn doel voorbij.
  • Geef de baby gelegenheid om naar je handen toe te zwemmen door één kant van je buik aan te raken. Houd je handen even stil zodat de warmte door je huid kan trekken.
  • Rustige muziek verhoogt de sfeer.
  • Leg na de massage een deken over je heen en blijf nog even liggen.

Zolang je niet te krachtig masseert, kun je eigenlijk niets verkeerd doen. Ben je er toch niet helemaal zeker over, laat je dan professioneel masseren.

Beeld: iStock.com