Zwangerschapshaptonomie

Zwangerschapshaptonomie

Zwangerschapshaptonomie is een speciale vorm van fysiotherapie, waarbij grote nadruk ligt op lichamelijk contact. Je kunt haptonomie ook wel beschouwen als de leer van het gevoelsleven. Als je tijdens je zwangerschap een cursus haptonomie volgt, leer je om contact te maken en een band op te bouwen met je kind nog voordat het geboren is. Dat doe je door met je handen over je buik te gaan. Je zult merken dat je baby hierop reageert door naar je handen toe te ‘zwemmen’ en deze te volgen.

Op deze manier leer je om invloed uit te oefenen op de positie die je baby in de baarmoeder inneemt. Je kunt je baby bijvoorbeeld zo laag mogelijk in je baarmoeder brengen waardoor je tijdens je zwangerschap een betere houding hebt en je baby klaar ligt voor de bevalling. Verder leer je om je baarmoederwand soepel en elastisch te maken met behulp van handaanrakingen. Ook train je bij haptonomie een aantal gunstige houdingen voor de bevalling en leert je partner hoe hij je kan masseren.

Een cursus zwangerschapshaptonomie volg je altijd samen met je partner. Meestal worden er privƩ-cursussen gegeven; cursussen in groepsverband zijn een uitzondering. Een nadeel daarvan is dat je geen ervaringen kunt uitwisselen met andere cursisten. Vaak bestaat de cursus uit vijf tot tien lessen van gemiddeld een uur. Omdat je per stel, wordt begeleid, zijn de kosten van een cursus haptonomie vaak hoger dan andere zwangerschapscursussen.

Beeld: iStock.com