Zwangerschapsgym
De meeste bekende zwangerschapscursus is ongetwijfeld zwangerschapsgym. Zwangerschapsgymnastiek helpt je voor te bereiden op je bevalling. Ook krijg je informatie mee over het verloop van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Tijdens je zwangerschap krijgt je lichaam een hoop te verduren. Je krijgt allerlei zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn en bekkenpijn. Bij zwangerschapsgym krijg je oefeningen om je houding te verbeteren en effectief te persen. Je doet bepaalde oefeningen, die zijn bedoeld om je spieren soepeler en steviger te maken. Daarbij gaat het met name om de spieren die je tijdens je zwangerschap en de bevalling extra belast: je buikspieren en bekkenbodemspieren.
Wat leer je tijdens zwangerschapsgym nog meer?
Ook leer je bepaalde ademhalingstechnieken die je helpen bij het opvangen van de weeƫn en oefeningen om je te ontspannen. Met behulp van deze oefeningen kun je rugklachten en kramp tijdens je zwangerschap en de bevalling voorkomen of verminderen. Daarnaast krijg je tijdens de zwangerschapsgym ook algemene informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Je komt te weten wat er allemaal gebeurt met je lichaam en wat de gevolgen zijn van de (hormonale) veranderingen tijdens de zwangerschap.
Ervaringen uitwisselen tijdens groepslessen
Zwangerschapsgym wordt gegeven in groepen van 10 tot 20 vrouwen. Veel vrouwen vinden het prettig om ervaringen, tips en trucks uit te wisselen met andere zwangeren. Soms is het mogelijk om speciaal op jou toegesneden oefeningen te leren, bijvoorbeeld wanneer je besloten hebt om gehurkt of staand te bevallen. Vraag hierom bij je cursusleider. Meestal krijg je tien lessen, elk van ongeveer een uur, inclusief een partneravond, waarop je je partner mag meenemen naar de zwangerschapsgym.
Waar kan ik zwangerschapsgym volgen?
Thuiszorgorganisaties bieden deze cursus aan. Informeer bij een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt of informeer bij je verloskundige. De cursus zwangerschapsgym wordt gegeven door een fysiotherapeut of door een gymnastiekdocent. Je begint meestal rond de 24e week van je zwangerschap, maar het is verstandig om je al vroeg in je zwangerschap op te geven. Soms worden er ook na de bevalling nog een paar bijeenkomsten georganiseerd, bedoeld om je conditie weer op te bouwen en ervaringen uit te wisselen.