Psychoprofylaxe / Lamazemethode

Psychoprofylaxe / Lamazemethode

Psychoprofylaxe gaat ervan uit dat een bevalling een natuurlijk proces is en geen pijn hoeft te doen. Pijn is aangeleerd en daardoor hanteerbaar. Tijdens een cursus psychoprofylaxe leer je om pijn tijdens de bevalling te bestrijden. De theorie die achter deze zwangerschapscursus ligt, wordt ook wel de Lamazemethode genoemd. Het grootste verschil tussen de overige zwangerschapscursussen en psychoprofylaxe is dat de nadruk hier voornamelijk op je geest ligt en niet op je lichaam.

Volgens de filosofie achter de cursus wordt de pijn die je tijdens de bevalling voelt, vooral veroorzaakt door de gedachte aan pijn. De baarmoederspier is feitelijk niet anders dan andere spieren in je lichaam. Door op de juiste manier en heel bewust adem te halen, stuur je voldoende zuurstof naar je baarmoeder waardoor de baarmoederspier optimaal zijn werk kan doen. Hierdoor voorkom je dat de baarmoederspier vermoeid raakt en pijnlijk aanvoelt.

De oefeningen die je tijdens de cursus doet, zijn dan ook gericht op het onderdrukken van de ‘pijngedachten’. Je leert om je volledig op je ademhaling te concentreren. Door deze concentratie verdwijnt de pijn die ontstaat door het samentrekken van je baarmoeder naar de achtergrond van je bewustzijn. Kleine kanttekening: een risico is dat je je tijdens de bevalling heel schuldig kunt voelen omdat het toch meer pijn doet dan je eigenlijk zou ‘mogen’ voelen. Het is de bedoeling dat je met behulp van informatie en oefeningen leert om de bevalling op een actieve, bewuste en verantwoordelijke wijze te benaderen.

Een cursus psychoprofylaxe telt gemiddeld acht tot tien bijeenkomsten. Je volgt de lessen samen met je partner. Vaak zijn er nog ongeveer vier andere paren aanwezig.

Wil je meer weten over psychoprofylaxe/lamazemethode? Kijk dan op lazame.org.

Beeld: iStock.com