Ontspannen zwanger: de kracht van floaten

Ontspannen zwanger: de kracht van floaten

Tijdens je zwangerschap is ontspanning belangrijker dan ooit. Een manier om tot rust te komen is floaten: drijven op warm, zout water in totale stilte. Dit zorgt voor een unieke ervaring van gewichtloosheid, waardoor je zowel lichamelijk als mentaal kunt ontspannen. In dit artikel ontdek je hoe floaten helpt om zwangerschapskwaaltjes te verlichten en je meer verbinding met je baby voelt.

Geschreven door Roxanne Vis

Wat is floaten?

Floaten is een relatief nieuwe manier van ontspannen, waarbij je in een cabine op een warme laag water drijft. “Je bent er alleen, het is er aardedonker en geluidsdicht en het water is op lichaamstemperatuur, dus je hersenen ervaren nul prikkels”, vertelt Berend Slink van Urban Floating & City Spa Alkmaar. “Daardoor kom je in een diepe ontspanning. Het kan helpen tegen stress, burn-outklachten en spierpijn.”

Dat ontspanning tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk is weet je waarschijnlijk wel, maar floaten biedt nog veel meer voordelen. Zo ben je op het zoute water compleet gewichtloos. Een verademing om even niet die zware buik te voelen, maar zonder druk achterover te leunen en je bekken te ontlasten. In feite doen jij en je baby op dat moment precies hetzelfde: je baby ‘float’ immers in jouw baarmoeder. Veel vrouwen ervaren tijdens het floaten dan ook meer verbinding met hun baby. Dit wordt ook wel het ‘spiegeleffect’ genoemd.

Wist je dat een uur floaten gelijk staat aan vijf uur slaap?

Het ‘spiegeleffect’ tijdens floaten is een bijzonder fenomeen dat veel zwangere vrouwen ervaren. Het idee is dat jouw ervaring in het water spiegelt wat je baby in de baarmoeder voelt. Net zoals je baby gewichtloos zweeft in het vruchtwater, drijf jij in een cabine op zout water. De ontspannende omgeving, zonder prikkels van buitenaf, helpt je om je volledig te focussen op het contact met je baby. Deze gedeelde ervaring van zweven en rust versterkt het gevoel van verbondenheid. Veel vrouwen voelen tijdens het floaten zelfs dat hun baby actiever wordt, wat dit moment van contact extra bijzonder maakt.

Magnesiumboost tijdens je zwangerschap

En dan zijn er nog de voordelen van het magnesiumhoudende zoute water. Tijdens je zwangerschap kan bij jou een magnesiumtekort ontstaan, omdat belangrijke voedingsstoffen eerst aan je baby worden doorgegeven. Zo’n tekort kan leiden tot onder andere harde buiken, nachtelijke spierkrampen en rusteloze benen. Vervelende kwaaltjes, waar floaten tegen kan helpen. Tijdens het drijven neem je namelijk magnesium direct op via je huid. Zo krijgt je lichaam gelijk een boost.

Berend merkt dat zwangere vrouwen veel baat hebben bij floaten. “Zij ervaren echt een verlichting in het lichaam.” Over floaten tijdens de zwangerschap kan Berend niet uit eigen ervaring meepraten, maar hij drijft wel elke week een uurtje in de cabine. En hij zou niet meer zonder kunnen. “Ik ben nogal druk en gestrest, maar als ik uit zo’n floatroom stap, voel ik me als herboren. Ik merk de rest van de week dat ik beter slaap.” Volgens Berend staat Ă©Ă©n uur floaten qua energieboost die het oplevert gelijk aan vijf uur slaap.

En van slaap kun je wel wat extra gebruiken, niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook zĂ©ker daarna. Als de baby er eenmaal is, kan zo’n uurtje floaten voelen als een oase van rust. Even geen spuitluiers, gehuil en flesjes, maar een uurtje voor jou alleen. En na zo’n ontspannende sessie kun jij alles aan en slaap je als een baby - of nou ja, waarschijnlijk zelfs bĂ©ter dan die nachtbrakers.

Dit artikel is eerder verschenen in magazine WIJ.