Mindfulness voor zwangere vrouwen

Mindfulness voor zwangere vrouwen

Tijdens een zwangerschapscursus mindfulness leer je met meditatie, ademhaling- en bewustzijnsoefeningen je aandacht te richten op je lichaam. Mindfulnesstraining is oorspronkelijk opgezet voor patiƫnten met chronische pijn, stress- of angstgerelateerde klachten. Vanaf ongeveer 15 weken zwangerschap kun je deelnemen aan een cursus mindfulness voor zwangere vrouwen.

Natuurlijk ben jij bezig met wat er gaat komen, maar mindfulness maakt dat je dit meer bekijkt van dag tot dag. Van moment tot moment. Het maakt onbezorgder, minder vermoeid en geeft ruimte in je hoofd. Met als resultaat dat je je beter kunt ontspannen en kunt omgaan met stress. En dat is welkom voor de rest van je zwangerschap en de aankomende bevalling en kraamtijd.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is niet ingewikkeld. Het begint met aandacht voor het patroon van de dag en de mogelijkheden hierin te zien, ook al is het druk en hectisch. Drink regelmatig een glas water met volle aandacht. Adem hierbij een aantal keren rustig in en uit. Zoā€™n kleine pauze brengt de rust in jezelf. Wanneer je naar het toilet gaat, haal dan ook een paar keer diep adem met de handen op de buik. Ga in de lunchpauze even naar buiten, al is het maar vijf minuten. Weinig tijd om te eten? Doe het evengoed met aandacht.

Het is even wennen, maar wanneer je dit doet, merk je al snel dat het geen tijd kost, maar juist energie oplevert. Als het lukt om even de tijd voor jezelf te nemen, al is het maar een kwartiertje per dag, merk je meteen verschil. Je krijgt de smaak te pakken, het wordt een way of living.

Mindfulness toepassen tijdens zwangerschap

Mindfulness helpt je meer bewust te zijn van de mooie fase die je doormaakt in het hier en nu. Door te focussen op je lichaam heb je minder last van piekeren, minder stress en verminderde angst- en pijnbeleving. Daardoor kun je op een ontspannen manier je zwangerschap doorlopen. Ook kun je door mindfulness toe te passen zonder stress je bevalling tegemoet gaan waardoor het soepeler verloopt. Tijdens mindfulness leer je omgaan met pijn.

Het neemt de pijn niet weg, maar je leert er anders mee omgaan. Je accepteert dat het een functie heeft en dat het voorbijgaat. Ook biedt een zwangerscursus Mindfulness ontspanning- en bewegingsoefeningen aan, wissel je ervaringen uit en krijg je informatie over je zwangerschap en bevalling.

Voordelen van mindfulness als je zwanger bent

Mensen die mindful bezig zijn, ervaren minder angst en stress. Ze zijn opgeruimder, frisser in het hoofd, creatiever, rustiger en evenwichtiger. Voor bedrijven betekent dit minder ziekteverzuim en productiever personeel. Je leert te ontspannen en te onthaasten. Ook als je zwanger bent is mindfulness een effectief middel om meer rust te ervaren. Door vertrouwen, overgave en je manier van denken kun jij straks beter je bevalling aan, wat er ook gebeurt.

Beeld: iStock.com/Artfoliophoto