Zwangerschap en muggen: wat je moet weten
Het muggenseizoen begint vaak rustig, maar door warm weer en natte periodes kunnen we elk jaar rekenen op een toename van muggen. Ben je zwanger? Dan is het goed om extra maatregelen te nemen, want het kan zijn dat muggen jou extra aantrekkelijk vinden.
Muggen en zwangerschap
Heb jij het gevoel dat jij altijd geprikt wordt in plaats van je partner? Dan ben je - nu je zwanger bent - een nog groter doelwit geworden voor muggen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen vaker door muggen worden gestoken.
Waarom worden zwangere vrouwen meer gestoken?
Zwangere vrouwen ademen meer koolstofdioxide uit en hebben een hogere lichaamstemperatuur. Dit maakt het makkelijker voor muggen om hen te vinden. Bovendien zweet je meer tijdens de zwangerschap door veranderingen in je ademhaling en lichaamstemperatuur. Dit trekt muggen aan. Door de baby die op je blaas drukt - nog een zwangerschapskwaaltje - kan het zijn dat je ’s nachts vaker opstaat om naar de wc te gaan. Dit zorgt ervoor dat je meer kans hebt om gestoken te worden.
Hoewel sommige onderzoeken laten zien dat zwangere vrouwen aantrekkelijker zijn voor muggen door deze veranderingen, is er nog geen bewijs dat dit ook specifiek in Nederland zo is.
Wat kan je doen tegen muggen?
Muggenbulten kunnen onwijs jeuken en je hebt ze liever niet. Daarom deze tips voor zwangere vrouwen.
Ruim broedplaatsen op: zorg dat er geen stilstaand water rondom je huis is, zoals in emmers en bakjes in je tuin of op het balkon. Muggen leggen eitjes in stilstaand water.
Houd je huis schoon: maak dakgoten en platte daken regelmatig schoon om te voorkomen dat water blijft staan, want muggen houden van vochtige plekken.
Gebruik een klamboe: slapen onder een klamboe geeft je extra bescherming tegen muggensteken. In Nederland zijn muggen vooral in de schemering, ās avonds en ās nachts actief.
Insectenwerend middel: als je last hebt van muggen, gebruik dan een insectenwerend middel. Voor zwangere vrouwen wordt aangeraden om DEET te vermijden. Kies liever voor een product dat limoen eucalyptusolie bevat als hoofdingrediƫnt.
Wat te doen bij muggensteek?
Het Rode Kruis geeft tips voor als je toch gestoken bent door een mug. Vooral niet krabben is het belangrijkste! Hier zijn vier tips die ze aanraden:
Koel de steek: leg een nat kompres of een coldpack op de muggenbeet om de zwelling en jeuk te verminderen.
Gebruik een zalf: smeer zalf op de beet om de huidirritatie te verzachten. Denk aan zalf met menthol, aloƫ vera, of calendula.
Wees geduldig: geef het een paar dagen de tijd. Meestal verdwijnen de jeuk en de zwelling vanzelf.
Bel de huisarts bij hevige klachten: als je veel last hebt na een muggenbeet, neem dan contact op met je huisarts. Je zou gestoken kunnen zijn door een Aziatische tijgermug, die soms via internationaal transport in Nederland terechtkomt. Als je denkt dat je deze mug hebt gezien, vertel dit dan aan je huisarts, vooral als je in een land bent geweest waar deze mug voorkomt.
Lees ook: Je kind beschermen tegen muggen
Hoe herken ik de exotische mug?
De gewone huissteekmug is middelgroot en donker tot lichtbruin van kleur. De pootjes zijn helemaal bruin. De meeste exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, hebben witte strepen op de poten. Zie de onderstaande foto.