Zwanger: op zoek naar een verloskundige

Zwanger: op zoek naar een verloskundige

Als je zwanger bent is de eerste afspraak bij de verloskundige doorgaans tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. Het is dus handig om je voor die tijd al te oriĆ«nteren op een verloskundige of verloskundigenpraktijk. Zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt gehad kun je hen bellen voor een eerste afspraak. Gedurende je zwangerschap zie je de verloskundige zoā€™n 10 tot 12 keer en zal ze bij jouw bevalling aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk dat het goed klikt tussen jullie.

Op deverloskundige.nl kun je een verloskundige bij jou in de buurt zoeken. Je krijgt een overzicht met reisafstand en websites van verschillende praktijken. Zo kun je verloskundigen en praktijken met elkaar vergelijken. Let bijvoorbeeld op hoe de praktijken zich presenteren, hoeveel verloskundigen er werken en hoe de vervanging is geregeld. Zo kun je de beste verloskundigenpraktijk uitkiezen tijdens je zwangerschap.

Zwanger en naar de verloskundige: wat is Centering Pregnancy?

Een relatief nieuwe vorm van prenatale zorg is Centering Pregnancy. Hierbij word je samen met nog 10-12 andere vrouwen ingedeeld in een groep en krijg je in sessies van 2 uur een combinatie van zwangerschapscontrole en informatie over je zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Je komt 10 keer bij elkaar tijdens je zwangerschap. Hierdoor is er veel ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Het voordeel is dat de verloskundige veel tijd heeft om informatie te geven, maar het nadeel is dat er minder persoonlijk contact is.