Zo creëer je rust en ontspanning tijdens je zwangerschap

Zo creëer je rust en ontspanning tijdens je zwangerschap

‘Mag ik heel even een momentje voor mezelf?’ Herken je dat gevoel? Vast wel. Stel jezelf op die momenten de vraag: wat heb ík nu nodig? Door daar bewust aandacht aan te geven en bepaalde oefeningen te doen, ervaar je meer rust en ontspanning tijdens je zwangerschap.

Hoe pak je voldoende rust tijdens je zwangerschap?

Rust, reinheid, regelmaat. Een heilige drie-eenheid. Nou ja heilig … Als je eenmaal moeder bent, voel je vaak zelf goed aan wat je kind nodig heeft. Daar mag je best op vertrouwen. Toch is het niet alleen belangrijk voor je kind, ook voor jou als zwangere is voldoende rust, reinheid en regelmaat in je een ‘must’. Je kent het principe van het zuurstofmasker in het vliegtuig. Eerst zet je ‘m bij jezelf op en pas daarna bij je kind. Kortom, alleen als jij je goed voelt, kun je er 100% voor je kind zijn.

Wat hebben ik en mijn kind nodig?

Een mooie manier om tijdens je zwangerschap en zeker ook de eerste maanden na de bevalling die welverdiende rust te pakken is door regelmatig momenten voor jezelf in te lassen. Doe dat heel bewust. Ga bijvoorbeeld even op bed liggen met je ogen dicht of mediteer. Al is het maar kort, alle beetjes helpen. Als jij een ontspannen lijf hebt, is er letterlijk meer ruimte in je lijf en heeft je baby het beter.

Begeleide meditatie over loslaten

Een begeleide meditatie kan je helpen om in een meer ontspannen staat te komen door spanning los te laten. Hieronder vind je daarom een speciale loslaat-meditatie die je zo vaak kunt herhalen als jij prettig vindt.

Oefening om meer te ontspannen

In het geluidfragment hieronder, leer je via een oefening hoe je je meer kunt ontspannen tijdens je zwangerschap. Fijn om af en toe eens te herhalen.

Beeld: iStock.com