Wanneer voel je het eerste schopje tijdens je zwangerschap?
Een leuk ‘zwangerschapskwaaltje’ en één van de meest bijzondere momenten tijdens je zwangerschap: het eerste schopje. Al weken ben je je bewust van het leven in je buik en wacht met spanning af tot je iets voelt. En dan opeens beweegt er iets. Je voelt een soort kriebeltje, een vlinder die je buikwand raakt, een plopje of een schopje. Het eerste contact met je baby!
Vanaf wanneer beweegt je baby in je buik?
Vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap begint de foetus bewegingen te maken. Dit is ook het moment dat de ledematen van je baby beginnen met groeien. Waar het eerst nog kleine stompjes waren, komen er nu langzaam armen en benen tot stand. Je baby test deze nieuwe ledematen gelijk uit en zal blijven oefenen met bewegen. Vanaf 10 weken zwangerschap oefent je baby ook ademhalingsbewegingen. Dit zijn uiteraard nog geen echte ademteugen, maar je baby zal de beweging alvast proberen onder de knie te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je baby na de bevalling instinctief kan ademhalen. Vanaf ongeveer 15 weken zwangerschap zitten alle ledematen en bijbehorende gewrichten op de juiste plek. Als gevolg daarvan probeert je baby regelmatig te schoppen, duwen en uitrekken om de bewegingen te oefenen.
Wanneer voel je de eerste bewegingen?
Ben je voor het eerst zwanger? Dan zijn de eerste bewegingen meestal voelbaar tussen de 16e en 20e week. Komt het iets eerder, dan is het mooi. Maar komt het wat later, maak je dan geen zorgen. Iedere zwangerschap is anders. Soms ligt de placenta aan de voorkant, waardoor je pas later in de zwangerschap beweging gaat voelen. Bij een tweede of volgende zwangerschap voel je de bewegingen van je baby vaak eerder, omdat je het gevoel dan sneller herkent.
Als het bewegen van je baby eenmaal begint, merk je dat het daarna bijna elke dag terugkomt. Soms reageert je kind op harde geluiden, het aanraken van je buik of op je stem. Je kunt contact maken met je baby door rustig te gaan liggen, je handen op je buik te leggen en tegen je kind te praten.
In de weken daarna zal het bewegen van je baby steeds duidelijker worden. Je kunt met je handen de schopjes voelen van je baby en soms lijkt het alsof hij naar je handen ‘toe zwemt’. Voor vaders zijn deze eerste bewegingen van de baby nog nauwelijks te voelen van buitenaf. Hoewel dit per vrouw verschilt, zijn de bewegingen vanaf ongeveer 25 weken ook aan de buitenkant voelbaar.
Wanneer kunnen anderen je baby voelen bewegen?
Hoewel jij tussen de 16 en 20 weken zwangerschap voor het eerst de baby kan voelen, zullen andere mensen nog een maandje moeten wachten tot de bewegingen ook aan de buitenkant voelbaar zijn. Vanaf ongeveer 24 weken zijn de schopjes van je baby ook voor anderen te voelen.
Hoe beweegt de baby?
De manier van bewegen kan flink verschillen per baby, maar veel baby’s zijn ’s ochtends en ’s avonds het meest actief. Hoe veel je baby beweegt in de buik hoeft overigens niets te zeggen over hoe je baby na zijn geboorte is. Naarmate je zwangerschap vordert, krijgt je baby steeds minder ruimte. Dat zal je ook merken aan de intensiteit van de bewegingen. Vanaf de 28e week zou je elke dag leven moeten voelen.
Tip voor het voelen van je baby
Om de eerste bewegingen te voelen, kun je het beste rustig gaan liggen of zitten en je concentreren op je buik. Leg je platte hand op je buik, soms zwemt je baby daar naartoe. Als je je baby al even niet meer gevoeld hebt en graag even contact wil maken, duw dan zachtjes met twee handen tegen de zijkanten van je buik. Neem hier de tijd voor, grote kans dat je baby wakker wordt en reageert.
Wat als je de baby even niet zoveel voelt bewegen?
Het is geen probleem als je je baby niet iedere dag voelt bewegen. Soms neemt het vruchtwater tijdelijk toe, waardoor je meer moeite hebt om bewegingen te voelen. De drukke schopjes van het begin van je zwangerschap zullen naarmate je zwangerschap vordert minder heftig aanvoelen. Dit komt omdat je baby simpelweg minder ruimte heeft. Vanaf 28 weken zwangerschap is het echter wel belangrijk om je baby iedere dag even te voelen. Neem hier dagelijks echt even de tijd voor, door rustig te liggen en je hand op je buik te leggen. Heb je je baby langer dan een dag niet gevoeld, ook niet als je er de tijd voor hebt genomen? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Misschien is een extra controle nodig om te kijken of alles goed gaat met je baby.