Uitgerekende datum berekenen

Uitgerekende datum berekenen

Je hebt ontdekt dat je zwanger bent. Yes! Maar hoe lang ben je al zwanger en hoe weet je wanneer je bent uitgerekend? Hieronder vind je een eenvoudige online tool om je vermoedelijke uitgerekende datum te berekenen.

Wanneer ben ik uitgerekend?

Je hebt een zwangerschapstest gedaan en die blijkt positief te zijn. Je bent zwanger! Je vraagt je misschien af wat er daarna gebeurt. Daar komt onze uitgerekende datum tool goed van pas. Hoe lang ben je al zwanger en hoe weet je nu wanneer je bent uitgerekend? Met bovenstaande online tool kun je eenvoudig je vermoedelijke uitgerekende datum berekenen.

En laten we niet vergeten: gefeliciteerd met je zwangerschap! Heb jij je al aangemeld voor de blije doos. Dit is het gratis cadeaupakket van WIJ voor iedereen die in Nederland zwanger is. Na je aanmelding ontvang je na een welkomstmail een uitnodiging om de blije doos gratis op te halen bij een Prénatal winkel naar keuze. Ook ontvang je vier keer per jaar het gratis magazine WIJ en krijg je wekelijks informatie over jouw zwangerschapsweek in je mailbox.

de blije doos aanvragen

Vraag gratis de blije doos aan

Wanneer uitgerekende datum berekenen?

Hierboven kun je in de tool berekenen wanneer de uitgerekende datum van je zwangerschap is. Als je doorgaans een regelmatige cyclus hebt, mag je ervan uitgaan dat de tool een betrouwbaar resultaat geeft. Toch is het niet meer dan een indicatie. Met een termijnecho rond 12 weken zwangerschap kan je verloskundige of gynaecoloog de exacte bevruchtingsdatum vaststellen. Deze betrouwbaarheid is erg hoog. Vanaf de bevruchting duurt een gemiddelde zwangerschap 38 weken of, 40 weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Op basis hiervan kan je dus ook je uitgerekende datum berekenen. Je kunt met de tool uitrekenen hoe lang je al zwanger bent.

Hoe lang ben ik zwanger?

Een van de eerste vragen die je hebt nadat je hebt ontdekt dat je zwanger bent, is “Hoe lang ben ik zwanger?”. Er zijn twee manieren om de leeftijd van een baby tijdens de zwangerschap te meten:

  • De zwangerschapsduur berekenen met menstruatiedatum
  • De zwangerschapsduur berekenen met de termijnecho

Als je weet hoe lang je zwanger bent, kun je een duidelijker beeld krijgen van de verwachte bevallingsdatum, oftewel je uitgerekende datum. Verder in het artikel zullen we uitleggen dat deze datum slechts een schatting is. Je kunt dus verwachten dat je op elk moment in de twee weken voor en na je uitgerekende datum kunt bevallen.

Hoe uitgerekende datum berekenen?

De tool op WIJ.nl om je uitgerekende datum te berekenen, maakt gebruik van de volgende gegevens:

  • Jij vult de eerste dag van je laatste menstruatie én de gemiddelde duur van je menstruatiecyclus in.
  • De tool telt 40 weken op bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  • De conceptiedatum berekenen we aan de hand van de duur van je menstruatiecyclus.
  • Voor iedere dag dat je menstruatiecyclus korter duurt dan 28 dagen, schuift je uitgerekende datum één dag naar voren, en vice versa.
  • De betrouwbaarheid van de tool is dus afhankelijk van het feit of jij een regelmatige cyclus hebt. Daarnaast kan de conceptiedatum 1 of 2 dagen verschillen, afhankelijk van het exacte moment van de bevruchting.

Wanneer is de betrouwbaarheid van de uitgerekende datum minder hoog?

Soms kan je de uitgerekende datum nog niet met zekerheid vaststellen. Hier is sowieso sprake van als je nog geen termijnecho hebt gehad, maar ook bij de volgende situaties:

  • Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Je menstruatiecyclus duurt veel korter of veel langer dan 28 dagen.
  • Je hebt recent nog gebruik gemaakt van anticonceptie zoals de pil.
  • Je hebt gebruik gemaakt van vruchtbaarheidsmedicatie om je eisprong te bevorderen.

Waarom is het handig je uitgerekende datum te weten?

Veruit de meeste vrouwen bevallen niet exact op de uitgerekende datum. Toch is het goed om te weten wanneer je je baby ongeveer kunt verwachten. Ook is de uitgerekende datum van belang voor de verloskundige of gynaecoloog, zodat er zicht is op de ontwikkeling van je baby. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je bevalling binnen de 37 en 42 weken zwangerschap begint. Als je baby zich voor of na die periode aandient, brengt je bevalling namelijk extra risico’s met zich mee.

Kan de uitgerekende datum veranderen?

Tijdens de tussentijdse controles zal de verloskundige of gynaecoloog nagaan hoe ver je bent. Wees niet verbaasd wanneer de arts een andere uitgerekende datum geeft dan je had berekend.

Ook komen de meeste baby’s niet precies op de uitgerekende datum. Elke zwangerschap is uniek en slechts een klein percentage van de baby’s wordt precies op tijd geboren. Slechts 5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De meeste baby’s komen tussen 37 en 41 weken zwangerschap ter wereld, maar meestal binnen een week na de uitgerekende datum.

Kan ik de bevallingsdatum berekenen?

In sommige gevallen wil je zo goed als mogelijk voorbereid zijn op de bevalling. Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan het best lastig zijn om een uitgerekende datum te plannen. Er zijn zoveel factoren die meespelen waar jij (en je partner) geen controle over hebben.

Je weet niet zeker wanneer je zwanger bent geworden. De exacte bevallingsdatum berekenen is dan ook heel moeilijk, zelfs voor een arts. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, bevallen slechts 5% van de vrouwen op de uitgerekende datum.

Beeld: iStock.com