Uitgerekende datum berekenen

Uitgerekende datum berekenen

Je hebt ontdekt dat je zwanger bent. Yes! Maar hoe lang ben je al zwanger en hoe weet je nu wanneer je bent uitgerekend? Hieronder vind je een eenvoudige online tool om je vermoedelijke uitgerekende datum te berekenen.

Gefeliciteerd met je zwangerschap. Heb jij je al aangemeld voor de blije doos? Doen hoor! Je ontvangt vanaf je 14e week van je zwangerschap een uitnodiging om de blije doos gratis op te halen bij PrƩnatal. Ook ontvang je vier keer per jaar het gratis magazine WIJ en delen we handige informatie over jouw zwangerschapsweek met je.

Tool: uitgerekende datum berekenen

Hoe bereken je de uitgerekende datum?

Hierboven kun je in de tool berekenen wanneer de uitgerekende datum van je zwangerschap is. Als je doorgaans een regelmatige cyclus hebt, mag je ervan uitgaan dat de tool een betrouwbaar resultaat geeft. Toch is het niet meer dan een indicatie. Met een termijnecho rond 12 weken zwangerschap kan je verloskundige of gynaecoloog de exacte bevruchtingsdatum vaststellen. Deze betrouwbaarheid is erg hoog. Vanaf de bevruchting duurt een gemiddelde zwangerschap 38 weken, op basis hiervan kan je dus ook je uitgerekende datum berekenen.

Hoe berekent WIJ.nl jouw uitgerekende datum?

De tool op WIJ.nl om je uitgerekende datum te berekenen, maakt gebruik van de volgende gegevens:

  • Jij vult de eerste dag van je laatste menstruatie Ć©n de gemiddelde duur van je menstruatiecyclus in.
  • De tool telt 40 weken op bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  • De conceptiedatum berekenen we aan de hand van de duur van je menstruatiecyclus.
  • Voor iedere dag dat je menstruatiecyclus korter duurt dan 28 dagen, schuift je uitgerekende datum Ć©Ć©n dag naar voren, en vice versa.
  • De betrouwbaarheid van de tool is dus afhankelijk van het feit of jij een regelmatige cyclus hebt. Daarnaast kan de conceptiedatum 1 of 2 dagen verschillen, afhankelijk van het exacte moment van de bevruchting.

In welke gevallen is de betrouwbaarheid van de uitgerekende datum minder hoog?

Soms kan je de uitgerekende datum nog niet met zekerheid vast stellen. Hier is sowieso sprake van als je nog geen termijnecho hebt gehad, maar ook bij de volgende situaties:

  • Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Je menstruatiecyclus duurt veel korter of veel langer dan 28 dagen.
  • Je hebt recent nog gebruik gemaakt van anticonceptie zoals de pil.
  • Je hebt gebruik gemaakt van vruchtbaarheidsmedicatie om je eisprong te bevorderen.

Waarom is het handig je uitgerekende datum te weten?

Veruit de meeste vrouwen bevallen niet exact op de uitgerekende datum. Toch is het goed om te weten wanneer je ongeveer je baby kan verwachten. Ook is de uitgerekende datum van belang voor de verloskundige of gynaecoloog, zodat er zicht is op de ontwikkeling van je baby. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je bevalling binnen de 37 en 42 weken zwangerschap begint. Als je baby zich voor of na die periode aandient, brengt je bevalling namelijk extra risicoā€™s met zich me.