
Stress tijdens de zwangerschap: dit wil je weten
Zwanger zijn is bijzonder, maar het kan ook stressvol zijn. Of het nu je eerste zwangerschap is of een vervolgzwangerschap, stress kan op verschillende manieren voorkomen. Welke invloed heeft dat op je baby? In dit artikel lees je alles over de soorten stress, de gevolgen en wat je eraan kunt doen.
Is stress gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Hoewel een moment van stress niet gevaarlijk is, kan langdurige stress wel gevolgen hebben voor jou en je baby. Stresshormonen zoals cortisol kunnen de groei van je baby beĆÆnvloeden en de kans op een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht vergroten. Daarnaast kun je zelf last krijgen van slaapproblemen, hoge bloeddruk of een verminderde weerstand.
Verschil tussen eerste en vervolgzwangerschap
Of het je eerste zwangerschap is of een vervolgzwangerschap, elke zwangerschap brengt zijn eigen stress met zich mee. Bij een eerste zwangerschap is alles nieuw, wat spanning kan veroorzaken. Je vraagt je misschien af of je alles goed doet en wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. Daarnaast kunnen lichamelijke veranderingen onzekerheid met zich meebrengen. Bij een vervolgzwangerschap weet je al wat er komt, maar er kan ook een andere soort stress optreden. Misschien maak je je zorgen over de combinatie van je andere kind(eren) met de nieuwe baby, of heb je last van eerdere ervaringen, zoals een zware bevalling of een miskraam.
Welke soorten stress kun je ervaren?
We onderscheiden zes soorten stress. Hieronder lichten we ze stuk voor stuk uit.
1. Lichamelijke stress
Je lichaam verandert snel en dat kan klachten geven zoals vermoeidheid, rugpijn of misselijkheid. Als je lichaam veel vraagt, kan dat extra spanning opleveren.
2. Emotionele stress
Twijfels, onzekerheid en stemmingswisselingen komen vaak voor. Hormonen spelen hierin een rol, maar ook je eigen gedachten en gevoelens over het ouderschap. Negatieve of extreem verdrietige gebeurtenissen passen hier ook bij, denk aan het (plots) overlijden van een dierbare.
3. Relationele stress
Een zwangerschap kan invloed hebben op je relatie. Misschien ervaar je minder intimiteit, of verschillen jij en je partner van mening over de opvoeding of financiƫle zaken. Het kan ook dat jij en je partner uit elkaar gaan tijdens de zwangerschap.
4. Werkstress
Veel zwangeren blijven lang doorwerken, wat vaak leidt tot extra werkdruk en vermoeidheid. Daarnaast kunnen zorgen over je verlofregeling, de terugkeer naar je werk na de bevalling en de onzekerheid over hoe je werk zich zal aanpassen aan je nieuwe situatie, extra spanning veroorzaken.
Lees ook: De 3 beste tips om weer aan het werk te gaan na je verlof
5. Financiƫle stress
Een kind krijgen kost geld. Kosten voor babyspullen, verlof en minder inkomsten kunnen zorgen geven, vooral als je financiƫle situatie niet stabiel is.
6. Stress door medische zorgen
Soms verloopt een zwangerschap niet zoals gehoopt. Een medische indicatie, complicaties of een eerdere miskraam kunnen extra angst en spanning geven.
Wat kun je doen om stress te verminderen?
Het is belangrijk om de oorzaak van je stress te zoeken, zodat je deze eventueel kunt aanpakken. Stress kan voortkomen uit verschillende factoren, zoals onzekerheid over de bevalling, zorgen over je andere kinderen, of eerdere negatieve ervaringen. Soms kan werkstress of financiƫle druk ook bijdragen aan je zorgen.
Het herkennen van wat jou specifiek stress geeft, is de eerste stap om ermee om te gaan. Door de oorzaak te begrijpen, kun je beter beslissen welke stappen je kunt nemen om de situatie te verbeteren. Praat erover met je partner, verloskundige of iemand anders die je vertrouwt. Alleen al het delen van je zorgen kan verlichting brengen. Probeer ook momenten van ontspanning in te plannen, of doe ademhalingsoefeningen op momenten dat de stress je echt aanvliegt. Ook wandelen of yoga kunnen je helpen te kalmeren of probeer deze begeleide meditaties eens om meer te ontspannen. Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, genoeg te slapen en te luisteren naar je lichaam. Zo kan je je stresslevel verlagen.
Ervaar je stress door ‘het onbekende’? Door te praten met iemand uit je omgeving of bijvoorbeeld je verloskundige over je zwangerschap, de bevalling, kraamtijd en de keuzes die je hebt, kun je onzekerheid verminderen.
Wanneer moet je hulp zoeken?
Als stress je dagelijks leven beheerst, je slecht slaapt of last hebt van paniekaanvallen, is het goed om hulp te zoeken. Ook als je merkt dat je stemming somber blijft, kan het fijn zijn om met een professional te praten. Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen voelt zich erg ongelukkig en blijkt last te hebben van een prenatale depressie. Schaam je niet en trek aan de bel bij je verloskundige. Zij kan je helpen.
Stress tijdens de zwangerschap is normaal, maar het is belangrijk om het niet te lang te laten duren. Of het nu je eerste of een vervolgzwangerschap is, door goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je de zwangerschap zo ontspannen mogelijk beleven.
Lees ook: Ontspannen zwanger: de kracht van floaten
Bron: deverloskundige.nl