
Slaaphoudingen als je zwanger bent
Zwanger zijn en goed slapen is soms een uitdaging. Een goede nachtrust of slaaphouding is lastig doordat je buik groeit, je vaker moet plassen en misschien heb je last van bandenpijn of onrustige benen. Ook de manier waarop je ligt in bed kan dan verschil maken. In dit artikel leggen we uit wat de beste slaaphouding is als je zwanger bent.
Wat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
De beste houding om te slapen tijdens je zwangerschap is op je linkerzij. Deze houding zorgt voor de beste doorbloeding van de placenta en dus voor een goede toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je kind. Ook kunnen je nieren beter werken, waardoor je minder vocht vasthoudt.
Waarom beter niet op rechterzij slapen?
In principe is het veilig om op je rechterzij te slapen tijdens je zwangerschap. Toch kan het in het derde trimester wat meer risico’s met zich meebrengen. Je baarmoeder en baby zijn dan groter, waardoor ze druk kunnen uitoefenen op de vena cava. Dit is een belangrijke ader die bloed naar je placenta brengt.
Als deze ader gedeeltelijk dichtgedrukt wordt, kan de bloedstroom afnemen. In zeldzame gevallen krijgt je baby dan te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Het risico is klein. Je lichaam geeft zelf signalen als je in een verkeerde houding ligt. Voel je je duizelig of misselijk? Draai dan op je linkerzij.
Waarom is op je rug slapen minder goed als je zwanger bent?
Slapen op je rug is in principe niet gevaarlijk, maar vanaf ongeveer week 20 kun je je minder prettig voelen als je op je rug slaapt. Door de groei van je baby en baarmoeder kan er druk op de bloedvaten komen, wat je bloeddruk kan laten dalen. Dit kan duizeligheid of een benauwd gevoel veroorzaken. Je zult dan vaak automatisch een andere houding aannemen. Als je per ongeluk toch op je rug wakker wordt, is dat meestal niet gevaarlijk. Draai gewoon rustig op je zij.
Kun je op je buik slapen tijdens je zwangerschap?
Ja, dat kan! Op je buik slapen is niet gevaarlijk voor je baby. Hij wordt beschermd door de baarmoeder en het vruchtwater. Naarmate je zwangerschap vordert, merk je echter dat slapen op je buik minder comfortabel wordt. Veel zwangeren stoppen vanzelf met buikslapen, omdat het niet meer lekker ligt.
Tips om beter te slapen als je zwanger bent
Helaas zijn slaapproblemen een bekende zwangerschapskwaal, maar deze tips zullen het slapen wat vergemakkelijken.
Gebruik een voedings- of zwangerschapskussen. Leg het kussen tussen je knieën of tegen je rug voor extra steun.
Laat cafeïne staan in de avond. Drink liever geen koffie, cola of energiedrank meer na het avondeten.
Blijf in beweging overdag. Een korte wandeling helpt om ’s nachts beter te slapen.
Maak een vast avondritueel. Zo geef je je lichaam het signaal dat het tijd is om te rusten.
Eet licht voor het slapengaan. Een volle maag kan je wakker houden.
Ontwijk schermen zoals van je tv of telefoon een uur voordat je naar bed gaat. Geen scrollsessies dus vanuit je bed.

Slaaphoudingen met slaapkussen
Een extra kussen als je gaat slapen kan je extra ondersteuning bieden, zodat meer kunt ontspannen. Maar hoe doe je dat precies?
1. Op je zij met een kussen tussen je knieën (linkerzij of rechterzij)
Deze houding is het meest aangeraden tijdens de zwangerschap, vooral op je linkerzij. Ga op je zij liggen. Leg een lang kussen of speciaal zwangerschapskussen tussen je knieën. Trek je bovenste knie iets op voor extra steun. Je kunt ook een klein kussen onder je buik leggen voor meer comfort.
Voordelen: minder druk op je onderrug en bekken, betere doorbloeding naar je kind en minder kans op vocht vasthouden in benen en voeten.
2. Op je zij met een kussen in je rug
Veel zwangere vrouwen draaien ’s nachts per ongeluk op hun rug. Een kussen in je rug helpt je op je zij te blijven liggen. Ga op je linkerzij liggen. Leg een stevig kussen of opgerolde deken in je rug. Eventueel combineer je dit met een kussen tussen je knieën.
Voordelen: je blijft makkelijker in zijligging, minder kans op rugslapen, extra steun bij bekken- of rugklachten.
3. In een halve foetushouding met een voedingskussen
Deze houding lijkt op de gewone zijligging, maar dan met je knieën iets meer opgetrokken en je hele lichaam ‘om’ het kussen heen. Ga op je linkerzij liggen. Omarm het voedingskussen, leg het tussen je knieën en trek het wat naar je toe. Je buik rust dan als het ware op het kussen.
Voordelen: volledige ondersteuning van buik, rug en benen, comfortabel bij een grotere buik en verminderd de spanning in je heupen.
4. De ‘U-vormige’ volledige ondersteuning
Met een speciaal U-vormig zwangerschapskussen kun je zowel je buik, rug als benen ondersteunen in één keer. Leg het kussen in een U-vorm op het bed. Ga met je rug tegen de ene kant, je buik tegen de andere kant. Je kunt wisselen van zij zonder het kussen te verplaatsen.
Voordelen: volledige ondersteuning, minder draaien tijdens de nacht en fijn bij rugklachten of bekkeninstabiliteit.
Slaaphoudingen bij een tweede of derde zwangerschap
Als dit niet je eerste zwangerschap is, herken je misschien al wat beter wat werkt en wat niet. Toch kan je lichaam zich anders gedragen dan bij je vorige kind. Je buik groeit vaak sneller, en je rug en bekken kunnen gevoeliger zijn. Dan is een goede slaaphouding extra belangrijk.
Een goed kussen kan nu nog fijner zijn dan bij je eerste zwangerschap. En misschien weet je al: slaap komt niet vanzelf. Soms is een middagdutje overdag de redding.
Wanneer moet je contact opnemen met je verloskundige?
Heb je veel moeite met slapen of voel je je duizelig, benauwd of heb je pijn bij bepaalde houdingen? Neem dan contact op met je verloskundige. Samen kunnen jullie kijken wat er aan de hand is en nagaan hoe je beter kunt rusten en slapen.