Seks tijdens zwangerschap
Voor veel aanstaande ouders kan de vraag of seks tijdens de zwangerschap veilig is, een punt van zorg zijn. Het is geruststellend om te weten dat in de overgrote meerderheid van de gevallen seks veilig is en geen risico vormt voor de baby. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarbij je door medische redenen beter terughoudend kan zijn. Het is ook belangrijk om zelf te kijken hoe je jezelf voelt bij het idee van seks tijdens deze periode, aangezien je verlangen naar intimiteit kan veranderen gedurende de verschillende trimesters van de zwangerschap.
Is het mogelijk om seks te hebben tijdens de zwangerschap?
Ja, in veel situaties is het mogelijk om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Als je een zwangerschap doormaakt zonder medische complicaties, is het over het algemeen veilig om seks te hebben. Dit kan zolang het fijn is tot het breken van de vliezen of de aanvang van de bevalling. Belangrijk is om te luisteren naar de signalen van je lichaam en om open te communiceren met je partner over wat voor jullie beiden comfortabel is. Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen sommige posities ongemakkelijk worden, wat kan leiden tot creativiteit en om alternatieve posities te verkennen die wel comfortabel zijn met een grote buik.
Het is verstandig om met je verloskundige of gynaecoloog te praten over seks tijdens de zwangerschap. Zij kunnen je voorzien van advies op maat, afgestemd op jouw specifieke gezondheid en omstandigheden.
Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen minder zin in seks hebben tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk, want in deze moeilijke periode kun je last hebben van vermoeidheid, depressiviteit en misselijkheid. Daarbij moet je misschien ook wennen aan je zwangerschap. Van de 3e tot de 6e maand neemt bij de meeste vrouwen de behoefte aan seks meestal weer toe.
Is seks tijdens je zwangerschap gevaarlijk voor de baby?
Veel zwangere vrouwen denken dat er door seks inbreuk wordt gemaakt op de rust en veiligheid van de baby en dat het zelfs een miskraam kan veroorzaken. Wees gerust: er bestaat geen enkele kans dat de penis kan doordringen tot je baby. De placenta en het vruchtwater beschermen je baby en een slijmprop zorgt ervoor dat je baby helemaal is afgesloten van de buitenwereld. Tot de 7e of 8e maand van je zwangerschap bestaat er geen gevaar dat sperma een infectie bij je baby kan veroorzaken. Je baby zit in het vruchtvlies en daardoor kunnen zaadcellen en bacteriƫn je baby niet bereiken.
Je hoeft ook niet bang te zijn dat je baby last heeft van het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme. Er zal eerder het tegenovergestelde gebeuren: het samentrekken van je baarmoeder voelt voor je baby als een lichte golfbeweging. En de hormonen die vrijkomen na een orgasme hebben juist een positief effect op je baby. Je kunt een orgasme tijdens je zwangerschap heel anders beleven dan daarvoor. Ook heb je mogelijk meer zin in seks dan normaal.
Die toename van seksuele verlangens heeft te maken met hormonale veranderingen in je lichaam. Het komt voor dat vrouwen die nooit eerder een orgasme hebben gehad, die ervaring nu opeens wel beleven. Dit komt omdat je een verhoogde doorbloeding in je vagina en clitoris hebt tijdens je zwangerschap. Het samentrekken van je baarmoeder kan voelen alsof je lichte weeƫn hebt. Tegen het einde van je zwangerschap kun je ook last krijgen van harde buiken na een orgasme. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.
Wat zijn de voordelen van seks tijdens de zwangerschap?
Naast het genieten van seks tijdens deze bijzondere periode, biedt het ook andere potentiƫle voordelen:
- Bevordering van fysieke activiteit: Seks is een vorm van lichaamsbeweging die calorieƫn verbrandt. Dit kan zowel jou als je partner helpen om actief en fit te blijven gedurende de zwangerschap.
- Verbeterde orgasmes: Door de toegenomen bloedtoevoer naar je geslachtsdeel tijdens de zwangerschap kunnen orgasmes intenser worden ervaren.
- Stimulatie van welzijnsgevoelens: Orgasmes stimuleren de afgifte van endorfines, de zogenaamde gelukshormonen, die bijdragen aan een gevoel van geluk en ontspanning.
- Versterking van de emotionele band: Het onderhouden van een gezond seksleven tijdens de zwangerschap kan een fijne manier zijn om de emotionele verbinding met je partner te verdiepen. Dit is van onschatbare waarde in een periode waarin veel gaat veranderen.
Wanneer is het minder veilig om seks te hebben tijdens je zwangerschap?
In bepaalde gevallen is het minder veilig of zelfs gevaarlijk om seks te hebben:
- Je vliezen zijn gebroken
Hierdoor is de bescherming van je baby weg en neemt de kans op infecties toe. - Je hebt bloedverlies
Het is verstandig om eerst uit te zoeken waar je bloedverlies vandaan komt voordat je seks hebt. - Je hebt vroegtijdige weeƫn
Seks kan je bevalling versnellen als je al weeƫn hebt. Je baby is nog niet voldragen dus kun je beter geen risico nemen. - Je partner heeft een soa
Een seksueel overdraagbare aandoening is zowel voor jou als je baby schadelijk. - Op advies van je verloskundige of gynaecoloog
Soms zijn er andere medische redenen om beter geen seks te hebben.
Wat moet ik doen als ik bloedverlies of kramp heb na de seks?
Als je bloedverlies of krampen hebt na seks en je bent zwanger, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Dit kan soms gebeuren, maar het is altijd goed om even te checken bij je verloskundige of alles okƩ is als je:
- Krampen hebt die hevig zijn of niet snel weggaan.
- Pijn voelt die niet normaal lijkt.
- Meer bloed verliest dan een klein beetje.
- Een vreemde afscheiding hebt. Bel altijd je verloskundige als je je zorgen maakt, vooral als je niet zeker weet of seks wel veilig is tijdens je zwangerschap of als je bang bent dat het niet goed gaat met je baby.
Als je dokter zegt dat je moet stoppen met seks, vraag dan wat hij specifiek bedoeld. Mag je helemaal geen seks hebben of mag je bijvoorbeeld geen dingen in je vagina doen of mag je geen orgasme. Het is belangrijk om hier duidelijk over te zijn, zodat je goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.
Kan je seks hebben in de laatste maanden van je zwangerschap?
Gedurende de laatste tien weken van je zwangerschap kan de zin in seks weer afnemen. Je hebt niet zoveel energie meer en misschien minder zin in lichamelijk contact. Het is vaak een vreemde tijd: hoewel je juist in deze periode veel behoefte hebt aan steun en tederheid, sluiten veel vrouwen zich automatisch af van de mensen om hen heen. Je kunt je wat ongemakkelijk voelen en dat is ook niet zo verwonderlijk. Je buik is nu heel dik, je hebt af en toe pijn en geestelijk ben je wellicht al bezig met de aanstaande bevalling.
Tot wanneer seks tijdens zwangerschap?
Je hoort weleens dat je beter niet meer kunt vrijen in de 8e of 9e maand van je zwangerschap. Dit is niet waar. Je kunt gewoon seks hebben. En je hoeft er geen condoom bij te gebruiken. Ben je overtijd? Het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. Als je vliezen eenmaal gebroken zijn, mag er niets meer in je vagina. Hoewel je hoofd er dan waarschijnlijk ook niet naar staat.
Welke standjes zijn geschikt tijdens je zwangerschap?
Geen idee wat je met die dikke buik aan moet tijdens de seks? Er bestaan een aantal fijne houdingen voor seks tijdens de zwangerschap. In het begin van je zwangerschap kun je elke houding kiezen die je maar wilt, want dan is je buik nog niet zo dik. Als je buik wat dikker wordt, is het niet meer verstandig dat er iemand bovenop je ligt. Dat drukt te zwaar op je buik.
Een aantal comfortabele standjes:
De vrouw boven
Dit is een heel prettige houding, omdat er niet veel gewicht op je buik en borsten komt en jij het tempo kunt bepalen. Deze houding is erg intiem, jullie hebben allebei je handen vrij om elkaar aan te raken.De man boven
Doordat je partner op zijn handen en knieĆ«n steunt en jij op je rug ligt, komt je buik niet in de verdrukking. In een variatie op dit standje gaat je partner als het ware op je bovenbenen zitten.De ’lepeltjeshouding’
Hierbij lig je als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Als je liever niet meer op je rug ligt of een minder actieve rol wilt tijdens de seks, dan is dit een gemakkelijk standje. Je partner ligt hierbij tegen je rug aan.Naast elkaar
Jij ligt hierbij op je rug en je partner ligt naast je op zijn zij. Wanneer jij je benen over hem heen slaat, kan de penis van je partner makkelijk in je vagina komen.Zittend
Je partner zit op een stevige stoel, terwijl jij met je gezicht naar hem toe op zijn schoot zit. Jij bepaalt het tempo. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het eind van je zwangerschap.
Er bestaan natuurlijk nog veel meer verschillende standjes. Je kunt zelf ook creatief zijn. Belangrijk is dat je erover kunt praten met je partner en zelf de houding kunt zoeken waar jullie je het lekkerst bij voelen. Seks tijdens de zwangerschap moet geen vervelende verplichting worden. Doe het daarom alleen als jullie het allebei prettig vinden!
Voelt zwangere seks anders?
Veel vrouwen merken dat seks tijdens de zwangerschap anders voelt. Soms kan het fijner zijn, maar er kunnen ook momenten zijn waarop je er minder van geniet of minder zin in hebt.
Deze veranderingen komen door de fysieke aanpassingen die je lichaam doormaakt. Een toename van bloedtoevoer naar het bekkengebied kan bijvoorbeeld de gevoeligheid verhogen en zo het plezier tijdens seks vergroten. Je kunt ook merken dat je meer vaginaal vocht hebt, wat als positief ervaren kan worden. Voor wie niet merkt dat ze meer natuurlijk glijmiddel aanmaken tijdens de zwangerschap, is het gebruik van glijmiddel een veilige optie - kies dan voor een glijmiddel op waterbasis.
Aan de andere kant kan de verhoogde gevoeligheid soms oncomfortabel of zelfs onprettig zijn tijdens seks. Ook kun je last krijgen van lichte krampen of weeƫn tijdens of net na de seks of een orgasme.
Het is belangrijk om tijdens de seks altijd open te zijn tegen je partner over wat je voelt, vooral als iets oncomfortabel is, zelfs als het een activiteit is die jullie normaal gesproken fijn vinden samen.
Seks na de bevalling
Vlak na de bevalling heb je nog kans op een infectie en bovendien is het vaak te pijnlijk om seks te hebben. Vanaf het moment dat je geen bloedverlies meer hebt en eventuele wonden zijn geheeld, kun je medisch gezien na de bevalling gewoon weer seks hebben. Maar de behoefte aan seks in dit stadium ontbreekt nog wel eens. Al je aandacht is bij je pasgeboren baby en je hormoonspiegel verandert. Je maakt minder oestrogeen aan en daardoor nemen je seksuele verlangens af. Gelukkig herstelt dit zich na een tijdje weer en krijg je vanzelf meer zin in seks.