Seks tijdens je zwangerschap

Seks tijdens je zwangerschap

Veel aanstaande ouders vragen zich af of het wel veilig is om seks te hebben tijdens de zwangerschap. In bijna alle gevallen is seks gewoon veilig en niet schadelijk voor je baby. Soms zijn er medische redenen waarom je beter geen seks kunt hebben. Daarnaast moet je bij jezelf nagaan of je het prettig vindt, want je behoefte aan seks kan per trimester verschillen.

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen minder zin in seks hebben tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk, want in deze moeilijke periode kun je last hebben van vermoeidheid, depressiviteit en misselijkheid. Daarbij moet je misschien ook wennen aan je zwangerschap. Van de 3e tot de 6e maand neemt bij de meeste vrouwen de behoefte aan seks meestal weer toe.

Is seks tijdens je zwangerschap gevaarlijk voor de baby?

Veel zwangere vrouwen denken dat er door seks inbreuk wordt gemaakt op de rust en veiligheid van de baby en dat het zelfs een miskraam kan veroorzaken. Wees gerust: er bestaat geen enkele kans dat de penis kan doordringen tot je baby. De placenta en het vruchtwater beschermen je baby en een slijmprop zorgt ervoor dat je baby helemaal is afgesloten van de buitenwereld. Tot de 7e of 8e maand van je zwangerschap bestaat er geen gevaar dat sperma een infectie bij je baby kan veroorzaken. Je baby zit in het vruchtvlies en daardoor kunnen zaadcellen en bacteriƫn je baby niet bereiken.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je baby last heeft van het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme. Er zal eerder het tegenovergestelde gebeuren: het samentrekken van je baarmoeder voelt voor je baby als een lichte golfbeweging. En de hormonen die vrijkomen na een orgasme hebben juist een positief effect op je baby. Je kunt een orgasme tijdens je zwangerschap heel anders beleven dan daarvoor. Ook heb je mogelijk meer zin in seks dan normaal.

Die toename van seksuele verlangens heeft te maken met hormonale veranderingen in je lichaam. Het komt voor dat vrouwen die nooit eerder een orgasme hebben gehad, die ervaring nu opeens wel beleven. Dit komt omdat je een verhoogde doorbloeding in je vagina en clitoris hebt tijdens je zwangerschap. Het samentrekken van je baarmoeder kan voelen alsof je lichte weeƫn hebt. Tegen het einde van je zwangerschap kun je ook last krijgen van harde buiken na een orgasme. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.

Wanneer is het minder veilig om seks te hebben tijdens je zwangerschap?

In bepaalde gevallen is het minder veilig of zelfs gevaarlijk om seks te hebben:

 • Je vliezen zijn gebroken
  Hierdoor is de bescherming van je baby weg en neemt de kans op infecties toe.
 • Je hebt bloedverlies
  Het is verstandig om eerst uit te zoeken waar je bloedverlies vandaan komt voordat je seks hebt.
 • Je hebt vroegtijdige weeĆ«n
  Seks kan je bevalling versnellen als je al weeƫn hebt. Je baby is nog niet voldragen dus kun je beter geen risico nemen.
 • Je partner heeft een soa
  Een seksueel overdraagbare aandoening is zowel voor jou als je baby schadelijk.
 • Op advies van je verloskundige of gynaecoloog
  Soms zijn er medische redenen om beter geen seks te hebben.

Kan je seks hebben in de laatste maanden van je zwangerschap?

Gedurende de laatste tien weken van je zwangerschap kan de zin in seks weer afnemen. Je hebt niet zoveel energie meer en misschien minder zin in lichamelijk contact. Het is vaak een vreemde tijd: hoewel je juist in deze periode veel behoefte hebt aan steun en tederheid, sluiten veel vrouwen zich automatisch af van de mensen om hen heen. Je kunt je wat ongemakkelijk voelen en dat is ook niet zo verwonderlijk. Je buik is nu heel dik, je hebt af en toe pijn en geestelijk ben je wellicht al bezig met de aanstaande bevalling.

Je hoort weleens dat je beter niet meer kunt vrijen in de 8e of 9e maand van je zwangerschap. Dit is niet waar. Je kunt gewoon seks hebben. En je hoeft er geen condoom bij te gebruiken. Ben je overtijd? Het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. Als je vliezen eenmaal gebroken zijn, mag er niets meer in je vagina komen. Hoewel je hoofd er dan waarschijnlijk ook niet naar staat.

Welke standjes zijn geschikt tijdens je zwangerschap?

Geen idee wat je met die dikke buik aan moet tijdens de seks? Er bestaan een aantal fijne houdingen voor seks tijdens de zwangerschap. In het begin van je zwangerschap kun je elke houding kiezen die je maar wilt, want dan is je buik nog niet zo dik. Als je buik wat dikker wordt, is het niet meer verstandig dat er iemand bovenop je ligt. Dat drukt te zwaar op je buik.

Een aantal comfortabele standjes:

 • De vrouw boven
  Dit is een heel prettige houding, omdat er niet veel gewicht op je buik en borsten komt en jij het tempo kunt bepalen. Deze houding is erg intiem, jullie hebben allebei je handen vrij om elkaar aan te raken.

 • De man boven
  Doordat je partner op zijn handen en knieƫn steunt en jij op je rug ligt, komt je buik niet in de verdrukking. In een variatie op dit standje gaat je partner als het ware op je bovenbenen zitten.

 • De ’lepeltjeshouding’
  Hierbij lig je als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Als je liever niet meer op je rug ligt of een minder actieve rol wilt tijdens de seks, dan is dit een gemakkelijk standje. Je partner ligt hierbij tegen je rug aan.

 • Naast elkaar
  Jij ligt hierbij op je rug en je partner ligt naast je op zijn zij. Wanneer jij je benen over hem heen slaat, kan de penis van je partner makkelijk in je vagina komen.

 • Zittend
  Je partner zit op een stevige stoel, terwijl jij met je gezicht naar hem toe op zijn schoot zit. Jij bepaalt het tempo. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het eind van je zwangerschap.

Er bestaan natuurlijk nog veel meer verschillende standjes. Je kunt zelf ook creatief zijn. Belangrijk is dat je erover kunt praten met je partner en zelf de houding kunt zoeken waar jullie je het lekkerst bij voelen. Seks tijdens de zwangerschap moet geen vervelende verplichting worden. Doe het daarom alleen als jullie het allebei prettig vinden!

Seks na de bevalling

Vlak na de bevalling heb je nog kans op een infectie en bovendien is het vaak te pijnlijk om seks te hebben. Vanaf het moment dat je geen bloedverlies meer hebt en eventuele wonden zijn geheeld, kun je medisch gezien gewoon weer seks hebben. Maar de behoefte aan seks in dit stadium ontbreekt nog wel eens. Al je aandacht is bij je pasgeboren baby en je hormoonspiegel verandert. Je maakt minder oestrogeen aan en daardoor nemen je seksuele verlangens af. Gelukkig herstelt dit zich na een tijdje weer en krijg je vanzelf meer zin in seks.

Beeld: iStock.com