
Relaxine: het hormoon dat je lichaam voorbereidt op de bevalling
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Een van de belangrijkste hormonen die hierbij een rol speelt, is relaxine. Dit hormoon helpt je lichaam soepel te blijven en zich klaar te maken voor de bevalling. Ontdek wat relaxine precies doet en welke invloed het heeft op je lichaam.
Wat is relaxine precies?
Relaxine is een hormoon dat je lichaam aanmaakt tijdens de zwangerschap. Het wordt geproduceerd door de eierstokken en later ook door de placenta. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bindweefsel en gewrichten soepeler worden. Dit is nodig om je lichaam voor te bereiden op de groei van je kind en de bevalling. De hoeveelheid relaxine is het hoogst in het eerste trimester, omdat het een belangrijke rol speelt bij het ontspannen van de baarmoeder en het voorkomen van voortijdige weeƫn.
Hoewel de hoeveelheid relaxine later in de zwangerschap iets afneemt, blijft het hormoon actief. In het derde trimester bereidt het je lichaam verder voor op de bevalling door de banden en gewrichten soepeler te maken en de baarmoedermond zachter te laten worden.
Wat doet relaxine tijdens de zwangerschap?
Relaxine heeft verschillende functies in je lichaam:
Soepel maken van gewrichten en banden: je bekken moet zich kunnen aanpassen aan de groei van je kind en de bevalling. Relaxine zorgt ervoor dat de banden en gewrichten soepeler worden. Alles wordt soepeler en rekbaarder, waardoor je kind makkelijker door het geboortekanaal kan passeren.
Ontspannen van de baarmoeder: in het begin van de zwangerschap helpt relaxine om voortijdige weeƫn te voorkomen.
Voorbereiden van de baarmoedermond: tegen het einde van de zwangerschap maakt relaxine het weefsel rondom de baarmoeder zachter, zodat de bevalling makkelijker verloopt.
Invloed op de bloedsomloop: relaxine zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden, waardoor je bloeddruk kan dalen. Dit helpt om genoeg zuurstof en voedingsstoffen naar je kind te brengen.
Kan relaxine klachten geven?
Omdat relaxine je gewrichten en banden losser maakt, kun je verschillende klachten ervaren. Een veelvoorkomend probleem is bekkenpijn. Doordat de gewrichten in je bekken soepeler worden, kun je pijn voelen bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen of draaien in bed. Kortgezegd worden je banden en spieren dan even tƩ soepel.
Ook rugklachten komen vaak voor, omdat de extra soepelheid ervoor zorgt dat je rug meer belast wordt. Daarnaast kan relaxine ervoor zorgen dat je gewrichten minder stevig aanvoelen, waardoor sommige zwangeren zich instabiel of āwankelā voelen.
Heb je veel last van deze klachten? Dan kan een fysiotherapeut je helpen met adviezen en oefeningen om je houding en beweging aan te passen.
Lees ook: Zwanger zijn en sporten: wat kan wel en niet?
Hoe lang blijft relaxine in je lichaam na de bevalling?
Na de bevalling neemt de hoeveelheid relaxine in je lichaam af. Maar dit gaat niet meteen. Het kan enkele maanden duren voordat je gewrichten en banden weer steviger worden. Dit is een van de redenen waarom je na de bevalling voorzichtig moet zijn met zware inspanning en sport. Bouw dit rustig op.
Wat kun je doen om klachten door relaxine te verminderen?
Als je last hebt van klachten door relaxine, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je lichaam te ondersteunen.
- Let goed op je houding door zoveel mogelijk rechtop te staan en te zitten. Dit helpt om je rug en bekken te ontlasten.
- Probeer daarnaast bewust te bewegen en snelle draaibewegingen te vermijden, omdat deze extra belastend kunnen zijn voor je gewrichten.
- Ook oefeningen waarbij je lichaam een klap moet opvangen, zoals touwtje springen, kun je beter overslaan.
- De juiste schoenen dragen, kunnen verschil maken. Stevige schoenen met goede ondersteuning helpen je lichaam in balans te blijven en verminderen de kans op instabiliteit.
Heb je veel last van klachten? Dan kan een (bekken)fysiotherapeut je begeleiden met specifieke oefeningen om je spieren te versterken en je gewrichten beter te ondersteunen.
Bron: deverloskundige.nl